DUPĂ CE A SPUS CĂ LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ PREZINTĂ UN RISC SISTEMIC SEVER Isărescu o dă cotită cu darea-n plată

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 mai 2016

Isărescu o dă cotită cu darea-n plată

Guvernatorul: "Este greu ca cineva să facă o evaluare corectă asupra impactului DIP"

CEC Bank a majorat avansul şi dobânda la creditele imobiliare

Experţii: "Majorarea dobânzilor înseamnă un management neperformant"

Vasilescu: "Dobânzile la credite pot creşte atât cât cresc şi preţurile alimentelor în hypermarketuri"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu pare să vadă cu ochi diferiţi efectele Legii dării în plată (DIP) de la o conferinţă la alta.

Dacă la ultima sa întâlnire cu presa şeful Băncii Centrale anunţa că Legea DIP naşte, în premieră în ţara noastră, un risc sistemic sever, fără să prezinte public un studiu de impact, ieri, Mugur Isărescu spunea că efectele noilor reglementări din domeniul bancar sunt incerte şi că lucrurile nu pot fi văzute cu claritate.

Guvernatorul BNR este sigur că băncile îşi vor apăra dreptul de proprietate şi vor contesta actul normativ fie la Curtea Constituţională a României, fie la alte foruri.

Domnia sa a precizat, ieri, citat de Agerpres: "Legea (n.r. DIP) se remarcă printr-un grad destul de ridicat de impreciziune. Sunt puşi laolaltă cei care nu mai pot să plătească cu cei care, eventual, nu mai vor să plătească sau au opţiuni diverse. Este greu ca cineva să facă o evaluare corectă asupra impactului, cu datele pe care le avem. (...) Dar ce mi se pare cert aici este că, în baza legilor, îşi vor apăra drepturile. Că unele se vor duce la CCR, că altele se vor duce în altă parte, că vor da mai puţine credite sau cu avansuri mai mari. Deci cred că de aici încolo nu mai putem vedea lucrurile cu claritate: depinde de portofoliile de credite, de experienţa pe care o au cu diverşi clienţi, de avocaţii pe care îi au. Până acum aţi auzit doar de anumiţi avocaţi, dar vă asigur că veţi auzi şi de ceilalţi. Şi băncile au avocaţi".

Într-adevăr, o parte din bănci au majorat avansul la creditele ipotecare, fără să aştepte ca legea să fie adoptată în Parlament. Altele au făcut acest pas imediat după ce actul legislativ a fost adoptat sau promulgat (preşedintele a anunţat că şi-a dat acordul pentru această lege în joia Paştelui), neaşteptând ca reglementările să intre în vigoare (acest lucru urmând să se întâmple peste o săptămână), pentru a vedea caţi oameni se grăbesc să-şi dea casa.

Cinci bănci - Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank - au crescut avansul înainte ca Legea dării în plată să fie votată, iar BRD şi Alpha Bank au adoptat această măsură după votul din Camera Deputaţilor.

Piraeus Bank urmează să ia o decizie similară, potrivit informaţiilor din presă.

Ultima instituţie de credit care a anunţat majorarea avansului este CEC Bank, care a precizat, ieri, că, în urma publicării în Monitorul Oficial a Legii dării în plată, va modifica produsele de creditare cu ipotecă imobiliară destinate persoanelor fizice, începând cu data de 9 mai.

CEC Bank nu a mărit doar avansul, ci şi dobânda aferentă creditelor cu garanţie.

Comunicatul CEC Bank subliniază: "În cazul creditelor pentru cumpărarea şi construirea de imobile în valoare de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în valută. Acestea din urmă se vor acorda numai clienţilor care obţin venituri în valuta creditului. De asemenea, având în vedere nivelul crescut al riscului în contextul Legii dării în plată, atât în cazul creditelor pentru cumpărare şi construire de imobile, cât şi în cazul creditelor de nevoi personale şi de refinanţare credite garantate cu ipotecă imobiliară, marja de dobândă aplicabilă va creşte cu 1 punct procentual în cazul creditelor în lei, respectiv 2 puncte procentuale în cazul creditelor în valută".

Radu Graţian Gheţea, preşedinte director general CEC Bank, menţionează că, prin aceste modificări, CEC Bank îşi adaptează oferta de creditare noului cadru legislativ, decizia băncii având că prioritate protejarea intereselor întregului portofoliu de clienţi.

Alpha Bank a majorat la 30% avansul minim pentru creditele ipotecare şi la 40% avansul pentru cele în euro. Iniţial, avansul minim pentru un credit ipotecar era de 15% pentru creditele în lei şi de 25% în euro.

Din aprilie, BCR şi BRD au decis să elimine din portofoliu creditele în euro.

Guvernatorul BNR a spus, ieri, că majorarea avansului de către bănci nu reprezintă o ofensivă a instituţiilor de credite, acestea aflându-se mai degrabă în defensivă.

"Conform legislaţiei din România şi din lume, băncile sunt unităţi autonome, nu sunt subordonate băncii centrale, au gestiune proprie şi urmăresc profitul. Deci, fiecare bancă îşi va prezenta - deja au început să îşi prezinte - politica în urma acestor iniţiative legislative", a subliniat guvernatorul BNR.

Băncile pot să majoreze preţurile produselor atât cât piaţa le permite şi nimeni nu le împiedică să facă acest lucru, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR.

Domnia sa ne-a declarat: "Dobânzile la credite pot creşte atât cât cresc preţurile alimentelor în hypermarketuri. Suntem într-o economie de piaţă, iar preţurile nu sunt reglementate decât de piaţă. Nimeni, nici preşedintele, nici BNR, nici Guvernul nu poate interveni în stabilirea preţului unui magazin, iar băncile sunt magazine de bani - mai sofisticate, cu produse speciale, dar sunt magazine comerciale".

În opinia domniei sale, măsurile adoptate în ultima vreme de bănci nu constituie obiectul unui potenţial cartel.

"Cartelul apare atunci când băncile se întâlnesc, discută şi se înţeleg, bat palma pentru o anumită atitudine comună, iar acest lucru trebuie stabilit de Consiliul Concurenţei".

Recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a spus că monitorizează situaţia şi că deja a primit o plângere pe subiect, pe care o analizează. Această analiză este în curs, ne-a declarat, ieri, domnia sa.

Bancherii subliniază că, prin creşterea avansului, băncile se protejează de riscul pe care îl presupune Legea dării în plată, nefiind vorba de niciun cartel între instituţii.

Radu Graţian Gheţea a precizat, recent, în cadrul unui eveniment: "Suntem foarte departe de cartel. Băncile cooperează între ele, dar au toate un mare aplomb pentru noutate, păstrând un nivel foarte ridicat de confidenţialitate asupra produselor şi serviciilor pe care le lansează în piaţă".

Majorarea dobânzilor înseamnă un management neperformant, sunt de părere experţii din piaţă.

Aceştia consideră: "Faptul că băncile plasează bani cu dobândă nu este un drept divin, ci se datorează experienţei mecanismului economic, care arată că orice plasament are şi riscuri. Dobânda trebuie să constituie fondurile necesare pentru acoperirea riscului şi pentru constituirea profitului băncii. Dacă managementul băncii evaluează corect riscul când plasează bani, atunci partea de profit din dobândă va fi mai mare. Dacă personalul este neperfortmant în evaluarea riscului, atunci partea de profit va fi mai mică sau inexistentă, iar banca va avea risc de faliment".

Nu Legea dării în plată va fi de vină pentru un eventual eşec al băncilor, ci competenţa personalului acestora, sunt de părere experţii citaţi, apreciind că, dacă băncile vor să plaseze bani cu risc zero, atunci trebuie să nu mai perceapă dobândă la plasamente.

Opinia Cititorului ( 61 )

  1. Voinea a prezentat un studiu de impact al LDP ce a fost inclus apoi în raportul din aprilie.

     

    Vă citez de la pagina 114 unde se poate găsi și graficul 9. 

     

    "Un alt efect important al implementării Legii dării în plată va fi scăderea prețurilor bunurilor imobiliare. Astfel, este de așteptat ca, cel puțin pe termen scurt, prețurile imobiliare să scadă cu până la 10 la sută, cu impact negativ asupra valorii activelor nefinanciare deținute de populație (Grafic 9). În acest context corelația dintre ciclul creditului ipotecar și ciclul prețurilor imobiliare ar cunoaște o intensificare (Caseta 5), ceea ce se va reflecta într-o amplificare a ciclului financiar." 

     

    "Un alt efect semnificativ al implementării Legii dării în plată va fi reducerea creditării imobiliare. De asemenea, accesul populației la credit va scădea, băncile anunțând deja modificări precum: 

    (i) creșterea avansului (până la 35-40 la sută); 

    (ii) scăderea maturității creditului (cu până la 10 ani); 

    (iii) diminuarea valorii creditului acordat 

    și/sau (iv) majorarea costurilor de finanțare. În aceste condiții, debitorii vor avea astfel nevoie de mai mult timp pentru a economisi suma necesară pentru avans (Grafic 7) și vor trebui să suporte un grad de îndatorare mai ridicat ca urmare a creșterii serviciului 

    lunar de plată (rata lunară de plată ar putea crește cu circa 45 la sută pentru un credit ipotecar mediu în monedă națională și cu aproximativ 40 la sută pentru un credit ipotecar mediu în euro, Grafic 8)."

    1. Parca era alta cale pe care citeai mergind....acuma numai 10% reducere ca asa a prezis ala care nici el nu stie ce calcule sa mai faca pentru banii ce-i primeste degeaba ?

      Sa asteptam piata si oamenii si sa "banuim" ca mai vor apartamente scumpe la salariile care le au acum si apoi sa mai vedem cum vor fi preturile.

      Doar doi bani mai dau pe analiza ta si a lui Isarescu. Adica o singura moneda de 2 bani ! 

      Poți critica studiul făcut de BNR dar nu poți spune că nu există.

      Unde-i studiul din care sa rezulte "riscul sistemic"?

      ai mers la pagina respectivă, păcală?

      nu ca domnul Manea. Introdu te rog in raportul anual BCR 2015 EGB CEPS HOLDING si spune daca gasesti firma. Practic a fost radiata in martie 2015, golita de active noiembrie 2014. Este in continuare prezentata drept actionar BCR. Ce opinie ai?

      Acum sa te ti citate!

      Fiindca nu mai prididim cu munca. Aceeasi problema cu actionarul majoritar o gasim in Cehia si Ungaria. Inca nu au inteles ca ERSTE GROUP BANK CEPS HOLDING nu mai exista din noiembrie 2014. Oare The Vigilent Mr. Isarescu nu le face observatie, desi i-am comunicat acest lucru. E adevarat ca astfel nea Treichl a ciurit in valoare de 5,5 miliarde Euro castigul pe 2014, da nici macar un Sa-ti fie rusine Treichle din partea lui Mugur nu e logic...

      Nu ma asteptam sa nu iti dea Cristi C. zis Vasilescu replica.

      Rabdarea e meserie de aur.

      Mai asteptam, acum cred ca o coace la foc mic sa nu se arda. 

      Poate nu a inteles ca nu cautam CEPul domnului Isarescu ci Erste Group Bank Ceps Holding GmbH.Pe siteul ERSTE Bank a disparut din raportul Financiar deja din 2014. Probabil domnul Nowotny nu a fost asa vigilent ca domnul Isarescu...

      Ce date economice tata? Hai sa o luam mai simplu: pleaca Voevozeanu, Cristoforidis si Bejan din vile, Hadareanu din cele 3 case, Bucur din 150 mp langa Palatul Victoria? Dau in plata, sau ce fac? Daca tot crestem avansurile, dobanzile si chiriile prostimii cu legi dedicate hai sa vedem si bogatasii de genul celor de mai sus, care au sustinut legea, dand in plata ! Pai, vrei lege, plangi ca ai copii bolnavi, ca te rup ratele, ca nu ai bani,(desi vinzi terenuri) si dupa ce trece legea, nimic? Hai, Voevozene, Hadarene, bagajele tati si lasati casoaiele pentru apartamente !!!

      D-le Guvernator,

      Nu credeti ca revenirea la Creditul cu buletinul reprezinta un Risc sistemic mult mai mare?

      De ce nu incercati sa-l opriti, dupa nenorocirile intamplate inainte si dupa 2008? 

      [...] V-ati imbuibat cu bani cat ati vrut in anii aia, acum vreti sa nu mai pupe nimeni nici un fel de credit. Stati sa vedeti nenorocitilor cand s-o trezi lumea si o incepe sa caute vinovatii pentru cresterea avansurilor si chiriilor...)))

      Nu știu ce îți va răspunde Guvernatorul, dar eu nu cred că mai este același tip de credit cu buletinul. Acum băncile, cu acordul clienților, obțin informații de la ANAF despre veniturile clientului.

      Chiriile cresc pe o piata imobiliara in scadere doar in capetele postacilor care primesc dimineata pe e-mail fantezii comuniste de la BNR.

      Banca iti cere 40 sau 50% avans pentru ca valoarea locuintei pe care vrei s-o cumperi, viermanus de matase, nu depaseste 50-60% din valoarea creditului solicitat. Odata ce dispare creditarea ipotecara, cad si preturile si odata cu ele si costul locuirii, adica al chiriilor, viermanus comunist, postac benerist. 

    Ci a spus pe 3 feb 2016. Și de atunci, nimic. Au trecut 3 luni, creditele s-au reașezat așa cum trebuie (și cum este și în America) cu vreo 30% avans pentru darea în plată. Fără niciun alt scandal.

    Cine-l mi crede pe bufonul băncilor, după ce a ratat predicțiile despre falimentele Bancorex, Dacia Felix, BIR, Columna, si cel mai important, FNI-CEC???? Pai ce facem, ori prezicem ori tăcem?

    1. Ne arunca putin praf in ochi si ramane pe scaun.

    In procesul C-137/07, Comidia Europeana a demonstrat ca 4 banci s-au inteles, adica au batut palma, nu stiu daca s-au intalnit s-au au vorbit la telefon , mail.

    Procesul este C-137/07 tastati pe google sau curia.europa.eu 

    Erste amendata 18 mil.euro ( are Bcr la noi). 

    Raiffaisen 3 mil 

    Banc Austria 24 mil

    Volksbank3 mil euro ( Volksbank nu mai este). 

    1. Era vorba de cartel in Romania, nu aiurea pe glob.

      Daca bancile mama au facut oare punctele de lucru din Ro nu?

      De ce ni se spunea ca creditele mari, politica de creditare sunt decise la bancile mama ?

      48 mil euro amenda eu nu am avut nici un beneficiu desi am fost afectat, e corect? 

      tu intelegi vreo vorba din cele pe care le arunci? explica ce inseamna "politica de creditare"!!! daca nu stii, lasa pe altii

      Daca citesti procesul, cele 4 banci (3 acum ca una a dat-o in gard) au invocat "sectorul bancar, ce important este pentru Austria" ( am citat din memorie); CE nu s-a lasat induplecata.

    Dreptul findamental al consumatorilor de a avea orice optiune pe o piata libera este afectat cu LDP.

    LDP este abuziva.

    Un sondaj ar arata clar ca majoritatea celor ce vor creditebipotecare vor optiunea fara LDP, cu conditiile de creditate aferente negociate. 

    1. Foarte corect

      Pai negociază cu banca contract fără dare in plată neicusorule, cine te opreste? Dacă vrei să fii rob toată viata ta si urmașii tăi la fel, n-ai decât.

      Darea în plata e un drept.E ca dreptul la viață.

      LDP e o măsură anticiclica și macroprudentiala evidenta. 

      Adio bule imobiliare.

      Nu poți face acest lucru. Nu poți negocia mersul cu 100 km/h în localități. Legea DIP nu îți permite derogarea de la drepturile și obligațiile pe care ea le stabilește.

      Credit poti sa iti iei de afara ca masina second Germania.

      Ca credit pt teren inexistent in tara conditi bune afara 

      Stai linistit. E doar o chestiune de timp pana va contesta la CCR vreun viitor consumator pe art. 26, aliniatul 2. E doar o chestiune de timp, crede-ma, iti spun din surse sigure ;)

      Daca e constitutional sa fii sarac lipit si sa n-ai bani de avans pentru credit ipotecar, atunci e constitutionala si LDP. :))))))))

    Despre care "experti" citati este vorba? Expertii de la Nowhere University care au facut binecunoscutul studiu timp de 100 de ani? E cam prea manipulativ acest articol.

    Si da, faptul ca nu se poate estima prea bine care va fi efectul acestei legii stupide reprezinta un risc. Doar ca cei de la Bursa au interese care ii face sa se prefaca ca nu au inteles. 

    1. Poti sa citesti sf- ul, cuvantatoarea bancara.

      ai dreptate

      Ziarul Bursa e ca Playboy. Toti zic ca nu le Place, da il cumpara pe sub tejghea:-)

      Haha

    sau bnr au fost in spatele Legii dării în plată ,aceasta lage convine bnr-ul ca o manusa (se stie ca in ultimul timp banca nationala nu stia ce masuri sa mai ia pentru a limita creditarea)

    1. Imteresanta abordare.

    DIP e o lege extrem de buna care protejeaza si banca si consumatorul de credite de neperformante.Efectul imediat al DIP este cresterea avansului ceea ce inseamna in termeni bancari reducerea riscului de neplata la noile credite acordate, deci neperformante mai putine. Deci ? E o lege buna !

    1. Nu, nu este o lege buna. Despre cate neperformante imobiliare vorbim, in general, fara DIP? 5%? 10%? 15%? Afectezi (respectiv intarzii) pe cei 85% dintre debitori care sunt buni-platnici pentru a strange 30% avans, in loc de 10-15%? Asta vezi tu bine la lege? Argumentatia ta ar fi avut un mic sens, desi tot incorecta, daca s-ar fi aplicat pentru creditele viitoare.

      De ce crezi ca a obligat Bce prin Bnr sa curete bilanturi, s-a schimbat contabilitatea putin Ifrs, doar sa dea in poze bine, dar fac ca un bun politician de la noi "good point", cu degetu la regele Spaniei.

      Sper ca observicum crapa bancile ca ciresele dupa ploaie, Austria scartaie, Italia, Grecia , Portugalia sta sa dea in coptbanci, Bce mai amana putin sezonul de recoltat banci putrezite. 

      Fii dle serios. Nici nu stii ce inseamna 80% credite neperformante. Banca pur si simplu nu ar avea cash flow din care sa supravietuiasca. Lasa principalul pe care ar trebui sa il stearga din bilant si din capital.

      Dobanzile platite reprezinta fluxul de numerar din care bancile traiesc zi de zi. Ce, crezi ca traiesc doar din cei 2-3 lei ai unui OP pe care il faci o data pe luna? 

      NEvoia de a porni tiparnita Bce, nu ?

      Erste -Bcr e un caz marunt pt aceasta schema. 

    Cine este acest Voinea? Un baiat de tata, bine pus, securist bancher...si tu citezi din el :)) esti jalnic, ma incearca un sentiment de compasiune fata de creierul tau, parca ar fi de aceeasi marime cu al curcanului meu. Vrei niste graunte??

    1. Grauntele sunt demodate, concentratul e la moda.

      :))) 

      Exagerezi. Nu sunt atat de destept. Daca este Voinea neam de securisti? Nu stiu. Nu as spune ca nu ma intereseaza. Nu am auzit. Ar fi vuit presa daca rudele lui erau niste imbogatiti onerosi din securitate. Asa cum au scris despre Bogdan Dragoi.

      Mie mi-a placut modul de gandire al lui Voinea. Mai stangist putin. Chiar daca, de la teoria academica la reusita implementarii impotriva sistemului, te cam mananca "sfintii". 

    Cam mare tupeu sa mai comenteze sau sa ii analizam "oferta" cred ca ii calca pe urme la Volksbank.

    Daca ai pierdut l a Tribunalul European, e act de LEGE mai ceva ca Iccj, trebuie sa elimine clauzele abuzive din contracte.

    Mie mi-a scapat aceasta informatie. 

    Daca ai pierdut la curia.europa.eu nu iti bagi capul in pamant de rusine ?

    Daca nu a eliminat " clauzele abuzive "din toate contractele, de ce mai are voie sa functioneze, alo domnul Isarescu?

    Banca care a pierdut la cel mai mare nivel European, de ce ne mai umple timpul cu avansul ei ? 

    1. Si statul roman a pierdut la CJUE. Si Germania a pierdut. Ei si? Sa intre statul german sau cel romanesc in disolutie?

      Unul e in pronuntare, nu sunt date trecute.

      Cristi C. nu ma asteptam sa scoti o asemenea prostie! 

      Recunosc se poate sa imi fi scapat, dar ma indoiesc.

      Spune-mi te rog nr procesului sa il verific. 

      Statul German nu stiu ce a facut ca nu am verificat dar banca germana a pierdut.

    C-519/13

    Nu-i prost ala care cere ii prost ala care da.

    Pot sa creasca dobanzile cu 1 000% si ce daca? O sa constate ca nu au cumparatori si lada din comisioane sau pun lacatul.

    1. Exact asta a spus si Vasilescu. Vor creste dobanzile pana la un echilibru cerere-oferta. Prea toata lumea vrea si crede ca merita un credit: avans cat mai mic, zero daca se poate, dobanzi cat mai mici, negative daca se poate, ba si un cuptor cadou de casa noua din partea bancii n-ar strica.

      Inseamna ca ldp e buna, dupa cum spui nu stiu de se s-a impotrivit sistemul bancar, tu ai cautat cateva argumente.

      30-50 avans mi se pare absolut corect. Nu s unt de acord cu perioada de creditare asa lunga 30 de ani as recomanda 8 -10 ceea ce ar duce la o asezarea preturilor la imobile la puterea de cumparare ( salar ) din Romania. 

      Sau ar aduce la imposibilitatea multor oameni sa-si cumpere o casa, adica exact ce vreti voi! Cam mult tupeu din partea unor escroci, ati obtinut si o lege la adapostul careia sa puteti fura si vreti si nenorocirea altora NEVINOVATI. Curios ar fi sa se afle(si se va afla) ce interese au sefii vostri pe piata imobilliara si in oprirea creditarii.

      vezi ca stropești cand vorbești, ia o batista si o pastila ceva ca o sa iti pocneasca capul de atâta surparare .... Si bani de avan nu ai....

      Vezi ca esti analfabet bai "surparare" :))) Exact cum zicea toata lumea, o lege sustinuta de escroci semi-analfabeti.

      99% din astia care sustineti legea nu ati avut nici macar un leu din avans(vezi cazul lui Robu care a luat "avansul" prin 2 credite de consum), asa ca lasati-o moale penibililor cu lectiile despre avansuri. Fa bine si spune care dintre postaci esti, Melinte sau Pantis?

      Nu te joci cu creditarea pe 30 de ani. Mai intai economisesti, iti demonstrezi ca poti plati o rata cativa ani in propriul cont de economii, iar apoi te duci la banca, client solvabil, cu avansul aferent, si cumperi o locuinta la un pret sustenabil (50% mai mici decat cele de acum).

      Nevinovati au fost si cei care s-au aruncat in varf de bula, in 2008, sa cumpere dormitoare ceausiste donate de iliescu, la pret de vile in Miami.

      Nu mai e nevoie si de alti nevinovati, e nevoie de clienti solvabili. 

      Da

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb