DUPĂ CE ACTORUL TOMA CUZIN A OBŢINUT ÎN INSTANŢĂ ÎNCUVIINŢAREA EXECUTĂRII BĂNCII  Bancpost: "Deciziile instanţelor sunt neunitare, pe clauzele abuzive"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2016

Bancpost: "Deciziile instanţelor sunt neunitare, pe clauzele abuzive"

Bancpost urmează să fie executată, în aceste zile, de actorul Toma Cuzin, care interpretează personajul Firicel din serialul Las Fierbinţi, ne-a spus Răzvan Barac, avocatul care-l reprezintă pe client. Toma Cuzin a câştigat definitiv, în instanţă, într-un proces cu Bancpost deschis pe clauze abuzive, după ce a contractat, în urmă cu nouă ani, un credit în franci elveţieni (CHF), de la această instituţie financiară.

Avocatul Barac ne-a declarat: "Domnul Cuzin a obţinut deja încuviinţarea în instanţă pentru executarea băncii, iar acum un expert calculează sumele încasate abuziv de bancă prin majorarea dobânzii faţă de nivelul din contract şi prin solicitarea comisioanelor de administrare lunară, sume care trebuie restituite clientului de Bancpost".

Potrivit specialistului, după ce executorul judecătoresc va înfiinţa poprirea pe sumele respective, debitorul îşi va primi banii în circa cinci zile, recuperarea banilor de la bănci prin executare silită "nefiind o problemă".

Răzvan Barac ne-a mai spus: "Înaintea pronunţării soluţiei de la Curtea de Apel, au avut loc negocieri între client şi reprezentanţii Bancpost, aceştia din urmă încercând să introducă din nou unele clauze abuzive. Mai exact, a fost încheiat un acord de plată între cele două părţi, în vederea achitării unei sume fixe lunare, acord pe care orice consumator care doreşte să-şi salveze locuinţa de la executare l-ar semna şi în care au fost introduse clauze abuzive legate de soldul creditului. Clientul a hotărât să meargă mai departe în instanţă".

În luna octombrie a anului trecut, cererea debitorului prin care a chemat banca în judecată a fost admisă în parte, instanţa hotărând următoarele: "Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a următoarelor clauze contractuale din contractul de credit ipotecar (...): «După această perioadă dobânda curentă se calculează în funcţie de Indicele de referinţă stabilit de bancă pentru creditele ipotecare acordate în CHF. Indicele de referinţă al băncii pentru creditul ipotecar se stabileşte în funcţie de costul surselor de finanţare şi evoluţia dobânzii la creditele ipotecare de pe piaţa bancară din România, se publică în presă şi se afişează la sediile unităţilor teritoriale ale băncii». (...) «Nivelul dobânzii variabile este egal cu Indicele de referinţă al Băncii pentru creditul ipotecar acordat in CHF plus marja 0 puncte procentuale». (...) «Pe parcursul derulării creditului, cu excepţia perioadei menţionate la art. 4.1., nivelul dobânzii curente se poate schimba in funcţie de evoluţia Indicelui de referinţă stabilit de bancă». (...) «În cazul modificării nivelului ratei dobânzii, noua rată a dobânzii se va aplica automat la valoarea soldului creditului existent la data modificării acesteia». (...) «În cazul în care, urmare a comunicării noului nivel al dobânzii de către bancă, împrumutatul nu va rambursa din creditul angajat, comisionul de administrare şi dobânzile aferente in termen de cel mult 10 zile de la data luării la cunoştinţă, se consideră că împrumutatul a acceptat noul nivel al dobânzii». (...) «Comision de administrare lunară a creditului de 0,10% aplicat la valoarea soldului creditului». (...) «Formula de calcul a comisionului de administrare este: produsul dintre soldul creditului, rata anualizată a comisionului de administrare şi numărul de zile scurse de la data scadenţei anterioare împărţit la 360 zile». Obligă pârâta la plata către reclamant a sumelor plătite nedatorat de către acesta cu titlu de dobândă, în temeiul clauzelor referitoare la dobândă constatate ca abuzive şi nule absolut şi comision de administrare, de la data încasării acestora şi până la data încetării perceperii lor, precum şi la plata dobânzii legale calculate de la data achitării fiecărei sume nedatorate la data plăţii efective a acestui debit".

În 12 septembrie 2016, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins definitiv, ca nefondat, apelul făcut de bancă la decizia Tribunalului.

Actorul Toma Cuzin a notificat Bancpost pentru darea în plată a locuinţei achiziţionate cu banii din credit, însă banca a contestat notificarea, în prezent fiind deschis un dosar pe rolul instanţei, cu această speţă. Judecătorii au amânat pronunţarea pentru data de 18 ianuarie 2017.

Bancpost: "Clientul urmează să încaseze sumele aferente într-un cont indicat de către acesta"

Răspunzând solicitării noastre, reprezentanţii Bancpost ne-au transmis că banca respectă hotărârea instanţei, menţionând, însă, că, în materia constatării nulităţii clauzelor pretins a fi abuzive, jurisprudenţa este neunitară.

Sursele citate ne-au precizat: "În relaţia cu domnul Toma Cuzin există două litigii: dosarul nr. 8709/3/2015, care a avut ca obiect constatare nulitate clauze abuzive şi dosarul nr. 23622/301/2016, ce are ca obiect contestaţie împotriva notificării de dare în plată, acesta din urmă fiind în curs de soluţionare.

Astfel, în ceea ce priveşte dosarul nr. 8709/3/2015, Banca respectă hotărârea instanţei care a admis în parte cererea formulată de către domnul Toma Cuzin. Menţionăm că, în materia constatării nulităţii clauzelor pretins a fi abuzive, jurisprudenţa este neunitară.

Astfel, odată comunicată hotărârea instanţei din apel, prin care sentinţa pronunţată în fond a rămas definitivă, Banca procedează la implementarea întocmai a dispoziţiilor cuprinse în hotararea judecătorească. Hotărârea în discuţie este în acest moment în curs de implementare, clientul urmând a încasa sumele aferente într-un cont indicat de către acesta. Precizăm că banca nu are dreptul de a furniza informaţii confidenţiale terţilor, precum cuantumul sumelor de rambursat.

În ceea ce priveşte dosarul nr. 23622/301/2016, având în vedere criticile generale de neconstituţionalitate aduse Legii nr. 77/2016 privind darea în plată, sens în care, la acest moment, Curtea Constituţională a fost investită cu soluţionarea a peste 500 de cauze în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor actului normativ mai sus menţionat, precum şi raportat la elementele particulare ale notificării de dare în plată formulate de către domnul Toma Cuzin, Banca a considerat îndeplinite condiţiile legale pentru a contesta în instanţă notificarea mai sus menţionată".

Toma Cuzin a pierdut, pe fond, în faţa Bancpost, în dosarul privind conversia creditului în CHF

Actorul din Las Fierbinţi mai are un dosar în instanţă cu Bancpost, ce are ca obiect conversia creditului în franci elveţieni, acesta fiind în faza de apel, după cum ne-a spus avocatul Răzvan Barac, care ne-a precizat că, acum, cazul este suspendat. Domnia sa ne-a declarat: "Decizia a fost una nefavorabilă pentru debitor, iar acesta a făcut apel. Am cerut suspendarea procesului până când Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) se va pronunţa într-un caz similar, în care am solicitat opinia instanţei europene. CJUE se va pronunţa asupra modului în care instanţa din ţara noastră va trebui să interpreteze dispoziţiile invocate de client în respectivul proces, similar cu cel al domnului Toma Cuzin".

Întrebările transmise CJUE privesc un caz colectiv de îngheţare a cursului CHF/leu deschis la instanţa din Oradea.

CJUE a solicitat Guvernului român lămuriri referitoare la subiect.

Răsvan Horaţiu Radu, reprezentantul nostru la Curtea Europeană de Justiţie, afirmă, în răspunsul său către CJUE, că "obligaţia de plată într-o monedă străină (aceeaşi în care a fost contractat împrumutul), în contextul atribuirii riscului privind variaţia cursului valutar în sarcina exclusivă a consumatorului, conduce la o situaţie incertă pentru consumator. Mai precis, costurile pe care acesta trebuie să le suporte ar putea creşte, aparent, fără o limită maximă, iar împrumutătorul nu are obligaţia de a furniza în schimb vreun serviciu".

În acelaşi timp, domnul Horaţiu Radu apreciază că inserarea de clauze privind asumarea întregului risc valutar de către consumator, fără să fie prevăzute mecanisme contractuale în sensul atenuării acestui risc, denotă crearea unui dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, încă de la încheierea contractului. Reprezentantul nostru la CJUE precizează, în răspunsul său, obţinut de ziarul BURSA: "Faptul că împrejurarea ce reprezintă materializarea riscului se produce de abia la un moment ulterior şi se exprimă prin crearea unui dezechilibru între prestaţii nu înseamnă că dezechilibrul semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor nu există încă de la momentul încheierii contractului. (...) Rezultă din situaţia de fapt reţinută de instanţa de trimitere că banca avea posibilitatea de a face uz de variaţiile de pe piaţa valutară, ceea ce reprezintă un context riscant pentru consumator".

În ultima perioadă, instanţele noastre, cu precădere cele din afara Bucureştiului, s-au pronunţat în favoarea clienţilor, într-o serie de dosare similare.

De asemenea, parlamentarii au adoptat, în luna octombrie, legea conversiei în lei a creditelor contractate în CHF, la cursul de la data acordării. Aceasta a fost trimisă la Curtea Constituţională a României (CCR) de către Guvern, urmând ca CCR să se pronunţe asupra constituţionalităţii noii legi în 18 ianuarie 2017.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. Dupa scrisoarea lui celentano, iata-l si pe tovarasul de sticla, firicel...sunteti jenanti...de fapt, suntem, cu totii

    1. Dl. Firicel joacă rol de retardat. Se pare că și în viața reală a comis-o la fel. Și cu toate astea a învins în instanță o bancă. Vă execută silit Firicel. :)

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    1. Domnul Cristian Ban indemna spartanii la lupta viteheasca si se jura ca legea lui Zamfart o sa oblige bancile sa negocieze si astfel vor scapa cu totii de datorii. Doar ca au scapat vreo 5 dintre cei mai vocali si cu restul bancile nu vor sa discute. Ciudat e ca inca [Fragment eliminat, conform regulamentului.] si nu l-am dat pe mana politiei pentru minciuni si abyz de incredere.

      Se aduna procesele pierdute. Autorii abuzurilor vor ajunge în pârnaie. :)

      Sunt pe rol 2 dosare pe numele individului. Ambele pe inselaciune art. 244 C.p. Urmeaza si retinerea, pana acum a scapat dar curand mustata lui o sa fie stergar pentru detinutii veterani.

      :)))))) Am primit telefonu' de la Cisnadie si am sters comentariu' care-l deranja pe bo$$-u' mustacios :)))))

      Dacă nu ai ce face,stai şi comentezi în necunoștință de cauză.Mai bine mergi şi mai ia o aspirină,că te doare rău capul.

    Care va sa zica, "Deciziile instanţelor sunt neunitare, pe clauzele abuzive", ne spune Bancpost. Pai, ce poate sa spuna o banca?: abureli! Dar Bancpost mai baga si o a doua stramba: ca va vira banii dispusi de instanta intr-un cont bancar precizat de fostul client. Pai, sa speram ca fostul client nu va proceda asa cum vrabia Bancpost malai viseaza, ci va impune legea: ori oferta reala de plata facuta de Bancpost, ori executare silita ceruta de fostul client. Ambele variante, in deplina conformitate cu prevederile Codului de procedura civila, pentru ca Bancpost sa suporte rigorile legii si dispretul opiniei publice, asa cum o merita.

    1. Esti unul dintre "eroii" care cred ca au dreptul sa nu mai dea inapoi banii luati de la banca si injuri p'acilea ca nu prea iti iese planul si sunt astia pe urmele tale. Pazea ma!

      De gol, te dai tu!

      Bai cersetorule, nu deveni obraznic [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Ce dur ești pe net. Cât ai? 1,6 m și 4 cm?

      individul asta pe care il doare permanent pipota de banii bancilor apare previzibil si invariabil la subiectul "credite in chf" (ia ghici de ce?) fiecare interventie a sa e laturi si otrava, probabil si persoana lui e o dejectie, asa ca am tras apa!

      Nu, asa e sefu' tau Robu. 1,4 m, 4 cm si vesnic 12kg de ceva rafinat in vezica !

      Nu ma doare pipota de banii bancilor, doar imi e sila de milogi ca tine !

      Adişor, ai rămas pe drumuri ca te au mazilit Balaci &Tanase&Cerasela și ca sa nu mori de foame prestezi pe 0.15bani pt cămătarii. Bă îmi este mila de tine .vai de ........ta de boschet 😂😂

      Bai ficior, nu mai imi zici ma Tanasa de la RRA? :))))) Cati "suspecti" ai detective? 14, 15? :)))))) Acu' tu ce vrei sa faci? Aud ca te tii tare si vrei sa te dai nou bine pe langa Cisnadior. Urla-n foamea-n tine de cand esti somer si iti lipseste postu' de catelandru al dacului:))) Degeaba tii coada pe sus ca s-a prins toata lumea ca esti ros de oftica :))) Ai grija de tine [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Ma imiti destul de bine, o sa le arzi circuitele si aripii lacome cu consum pe Lamotesti si celei din Feleac, [Fragment eliminat, conform regulamentului.] :-)))))

      Oricum sunt distractivi spekulantii valutar-imobiliari. 

      Respekt ! Hai suuuuuuus! :-)))))))) 

      Iar Aldea si profa de romaba al Hamzi.... 

      [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Apropo Mariusica vezi ca nu prestez pentru nici un camatar si Balaci a fost sefu' fostei tale patroane, eu nici macar nu il cunosc. Lasa vrajeala [Fragment eliminat, conform regulamentului.]:))))) 

      Intrebarea e : om fi unul? Doi? Trei? Ce zici flacau? Ii spunem lu' Mariusbel sa il lasam sa se joace de-a detectivu'?:)))))))))

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Mariusica, Mariusel [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Da pe goarna daca esti barbat pacaliciule:))))) Sau esti si tu ca Iliuta nymai vorba de tine? Vai de tine:)))) Vad ca esti invidios pe aia 0,15 bani msg :))))) Logic, tu nu ii mai ai nici pe aia. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]:))))))

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      toata viata am stat singur pe piciorele mele fara ajutor din nicio parte!

      Ochii în 4,Adişor, Adiță, moiseluk, cel mazilit de gașcă din rra,iar de frustrare sta în spatele pc ului și înjură lumea. Fii pe faza ca se filmează, vezi fi încă odată în viața ta mazilit. Te ai pus cu cine nu trebuie. 😂😂😂

      Vaaaaaai imi e o frica de tine de ma ia bataiala....de ras:)))). Bai cracitura obraznica ai grija sa nu dai in plans din rasu' asta tamp. Pe tine te iau la misto pana si Robu sau Livache, looserii semi-analfabeti si tu iti umfli muschii la mine, ma?:))))) Da pe goarna baiete, mazileste-ma daca te tin sudurile ca asa de gargara vad ca-ti place sa te tii:)))))

      Dacă te tine ieși la interval, dar am văzut ca ești cam pirpiru Adişor Moisakhe. Vin în bucurești sa te vad ce îți poate pielea. Moisulika kkcică ești ca și ars pină în revelion , iti rup fîsul de cum cobor din avion

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      Hai Manastur, hai. Fapte nu vorbe cracitule :))))!!!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      Bai Craceala dar sa vii ! Sa nu ma lasi sa te astept si sa ma porti cu vorba. Aud ca nu prea iti place sa te tii de cuvant, ca esti cam parlangiu si fara acoperire. Te rog eu nu ma lasa cu grija in suflet si promite-mi ca ma vei gasi cat mai repede :))))))))))))))

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      Oliuuu, te lasa nervu' rau Cracitura, te-a luat dilimandrosu' .

      Cu Skoda ta coapta din 2008 te duci la.GR și IL sa dai cu sapa la terenurile de acolo?

      ValeruşAdişoà cu 3 case în bucurești. Gabi mai întreabă de mine? Ceri ei detalii de lucrarea care I am făcut o în skoda voastra

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    Bravo Firicele si ma bucur ca o banca este executata silit ,imi pare rau ca nu se aplica in toate contractele ca asa era normal si bine dar ,mai avem rabdare si stim cu totii ca bancile vor fi puse cu botul pe labe si in genunchi in fata debitorilor acolo unde tre sa stea !!!

    Bravoooo omule ,felicitari si hai sus !!! 

    fiecare proces castigat impotriva bancii este un pas enorm catre restabilirea dreptatii. o dreptate care este ne este negata de Guvernul Ciolos, BNR si altii multi si puternici care, de fapt, ne-au nationalizat din nou tara. felicitari!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb