DUPĂ CE BIJUTERIILE AU FOST ACCIZATE Magazinele de aur se orientează către argint

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 19 septembrie 2013

Magazinele de aur se orientează către argint

O mare parte din magazinele care comercializau exclusiv aur au început să vândă şi argint, orientându-se tot mai mult către acest segment, după ce bijuteriile au fost accizate, după cum ne-a spus Mihail Pacioianu, preşedintele Asociaţiei Bijutierilor din România.

Din data de 1 septembrie, bijuteriile din aur şi/sau din platină, excluzând verighetele, au fost accizate.

Ca urmare a acestui fapt, preţul bijuteriilor a crescut cu circa 15%, vânzările scăzând proporţional, în această perioadă, ne-a precizat domnul Pacioianu, adăugând: "Comercianţii de bijuterii nu pot suporta acest lucru. Oricum, acest sector este unul unde activitatea a scăzut la sub 40% faţă de perioada din 2007-2008. Dacă în 2007 se vindeau circa 15 tone de bijuterii din aur, acum mai sunt comercializate în jur de 6 tone de astfel de bijuterii şi se va vinde şi mai puţin".

Domnia sa ne-a spus, recent, că, în trecut, autorităţile noastre au purtat discuţii cu reprezentanţii FMI, care au acceptat scăderea progresivă până la eliminare a accizei la bijuterii.

"În 2007, acciza era 25%, după care în 2008 au redus-o la 15% şi în 2009 la 10%, pentru ca de la începutul lui 2010 s-o elimine, iar acum o introduc din nou. Este o mentalitate greşită că lănţişoarele sau cerceii de câteva grame, care costă câteva sute de lei, sunt produse de lux. Am înţelege dacă ar pune accize la acele categorii de lux cum sunt bijuteriile cu diamante sau ceasurile, de 20.000-40.000 de euro, dar la bijuteriile mici din aur accizele nu sunt justificate", a mai spus domnul Pacioianu.

Companiile din industria băuturilor alcoolice ar putea acţiona statul în Instanţă

Printre alte produse la care au fost aplicate accize se numără confecţiile din blănuri naturale; autoturismele de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cmc; armele de vânătoare şi armele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, precum şi muniţia aferentă; iahturile şi alte nave şi ambarcaţiuni, cu sau fără motor, pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă.

De asemenea, a fost majorat nivelul accizelor pentru alcoolul etilic, de la 750 de euro la 1.000 euro/hl de alcool pur.

În acest domeniu, preţul va creşte cu până la 25%-40%, ne-a spus Radu Morariu, directorul general al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice (GARANT), menţionând: "În primul rând, este anticonstituţional ca o Ordonanţă simplă să schimbe o lege. În al doilea rând, ar fi trebuit să fim anunţaţi în legătură cu aceste schimbări cu şase luni înainte, nu cu două săptămâni, aşa cum s-a întâmplat. Este imposibil ca eu, ca investitor care are un plan de afaceri, să fiu anunţat cu doar două săptămâni înainte că va creşte acciza".

Domnia sa a subliniat că, la nivel de industrie, este posibil să fie închise firme şi să fie disponibilizaţi câteva zeci de mii de oameni.

"Probabil că vom vorbi cu fiecare societate comercială în parte să dea în judecată statul", ne-a mai precizat Radu Morariu.

Reprezentantul GARANT ne-a spus că, în prezent, piaţa băuturilor alcoolice se ridică la circa 1 miliard de euro, în scădere cu 20-30% faţă de anii trecuţi.

Evaziunea fiscală ocupă în jur de 60% din piaţă, aceasta urmând să atingă o cotă de 90%, potrivit estimărilor domnului Morariu, care opinează că majoritatea băuturior alcoolice vor fie aduse din afara ţării, urmând ca piaţa noastră de profil să mai scadă cu circa 30%.

Viorel Marin, ANAMOB: "Evaziunea din panificaţie va scădea doar dacă autorităţile vor efectua controalele aşa cum trebuie"

Autorităţile au accizat produsele de lux şi au crescut acciza la alcool pentru contracararea efectului pe care diminuarea TVA la grâu, făină şi pâine, de la 24% la 9%, îl va avea asupra bugetului, potrivit autorităţilor .

Măsura nu este, însă, una potrivită, după cum apreciază reprezentanţii mai multor domenii de pe piaţa noastră.

Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), consideră că este nedrept ceea ce s-a întâmplat în industria băuturilor alcoolice: "Nu trebuie să combatem evaziunea fiscală dintr-un sector prin impulsionarea evaziunii într-un alt sector. Aşa-zisa acoperire a resurselor bugetare pierdute prin diminuarea TVA la panificaţie din creşterea accizelor în alte sectoare este falsă".

Domnia sa consideră că evaziunea în domeniul panificaţiei va scădea doar dacă autorităţile vor începe să efectueze controalele "unde şi cum trebuie".

Reprezentantul ANAMOB apreciază că, deşi preţurile produselor de panificaţie vor scădea, piaţa va stagna, iar segmentul fiscalizat al domeniului va creşte.

Recent, Aurel Popescu, preşedintele Rompan, ne-a spus: "Aşteptăm să scoatem la lumină circa 1 milion de tone de făină şi pâine care să fie fiscalizate. Societăţile vor începe să aibă profit şi să plătească impozit, astfel că vor fi atrase noi sume la buget, mediul de afaceri se va îmbunătăţi, pentru că cei care vor respecta legea vor fi mai mulţi, vor fi create condiţii pentru investiţii noi în domeniu, va creşte numărul persoanelor înregistrate legal, produsele vor fi fabricate în condiţii de siguranţă alimentară, iar pâinea se va ieftini cu 15%".

Potrivit preşedintelui Rompan, piaţa neagră în sectorul panificaţiei se ridică la 67%, Aurel Popescu preconizând că, în circa opt luni de la implementarea proiectului, comerţul ilegal din domeniu va scădea la maxim 20%.

În morărit, panificaţie şi paste făinoase, activează peste 6.000 de unităţi şi 80.000 de salariaţi, piaţa de morărit şi panificaţie ridicându-se la 1,5 miliarde euro.

"Suntem o forţă pe cale de dispariţie, dacă nu se iau măsuri", a spus Aurel Popescu, care a precizat că, din total industrie, 55% reprezintă piaţa pâinii.

Premierul Victor Ponta consideră că fiecare cetăţean care cumpără o pâine trebuie să ceară un bon fiscal, deoarece, altfel, reducerea TVA la pâine va însemna doar "pagubă în buget", iar Guvernul va rămâne singur în demersul de diminuare a evaziunii fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb