Banca Naţională a României (BNR) şi-a exprimat dorinţa să discute cu premierul Mihai Tudose despre evoluţiile economice şi financiare din piaţă.
Decizia Băncii Centrale a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie (CA) al instituţiei, care a avut loc luni, 27 noiembrie, ca urmare a declaraţiilor făcute de şeful Guvernului, săptămâna trecută. Banca Naţională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro, a spus joi, într-o emisiune televizată, Mihai Tudose, care consideră că BNR ar fi trebuit să intervină, dar nu a făcut-o. Premierul este de părere că va trebui să aibă o discuţie "foarte serioasă şi foarte aşezată" cu Banca Centrală: "Am o parte din explicaţie, pentru cealaltă parte vă recomand să vorbiţi cu Banca Naţională, care ar trebui să fie mai atentă la aceste lucruri.
Banca Naţională poate şi trebuie să intervină, nu a făcut-o".
În acest context, BNR a postat, ieri, pe site-ul său: "Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a luat act de declaraţiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României, în legătură cu activitatea Băncii Naţionale.
În continuarea bunei colaborări instituţionale existente, Consiliul de Administraţie al BNR îşi exprimă dorinţa de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluţiilor economice şi financiare actuale.
BNR menţionează că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi a opiniei publice în legătură cu activitatea sa. În acest sens, BNR publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflaţiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară şi Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelaţie cu evoluţiile economice şi financiare interne şi internaţionale.
BNR îşi îndeplineşte obiectivele şi atribuţiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 şi a articolului 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii, care conferă independenţă instituţională şi funcţională băncii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit tradiţional, cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu alte instituţii ale statului.
Dialogul are în vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esenţial pentru menţinerea stabilităţii financiare şi pentru întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse".
Printre altele, Tudose a mai spus, joi, că, în luna aprilie, BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10% la 8%, iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din ţară". Premierul a adăugat: "Au avut lei, au schimbat în euro, ca să îi scoată din ţară. BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro. Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Cred că va trebui să avem o discuţie foarte aşezată şi serioasă cu Banca Naţională despre ce se întâmplă şi cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naţionale, fără să intervenim, ca guvern".
Potrivit şefului Executivului, mai există şi alţi "factori obiectivi" pentru deprecierea leului, între care subvenţiile la agricultură, în valoare de 3 miliarde lei: "Cu o parte din aceşti bani s-au cumpărat îngrăşăminte din import, import care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea. Dacă aveam şi un partener, adică sistemul bancar, care îşi făcea treaba, nu pleca atât în sus".
Premierul Tudose nu a exclus nici o "răzbunare a sistemului bancar", după ce a criticat băncile că înregistrează profit zero sau pierderi în România.
În replică, Dan Suciu a precizat, vineri, citat de Agerpres, că Banca Naţională a României îşi îndeplineşte mandatul cu toată responsabilitatea, iar Consiliul de Administraţie al instituţiei l-ar putea invita pe prim-ministrul Mihai Tudose la o discuţie.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale a menţionat: "Până acum eram acuzaţi că intervenim prea mult în piaţă, că afectăm rezerva. Acum, domnul Prim-ministru spune că nu facem destul. Să înţelegem prin aceasta că ne recomandă să creştem dobânda de intervenţie? Că acela este instrumentul pe care îl avem la dispoziţie, pentru a răspunde unei deprecieri de 1%. Deja dobânzile sunt în creştere. Nu am încă o poziţie oficială a Consiliului de Administraţie al BNR, dar cred că îl va invita pe domnul Prim-ministru la o întâlnire să ne lămurim dacă asta aşteaptă de la BNR. Vă asigur că Banca Naţională îşi îndeplineşte mandatul cu toată responsabilitatea".
Contrele dintre cele două părţi vin în contextul în care euro a crescut, în ultima perioadă, faţă de moneda naţională, ajungând inclusiv să atingă recorduri istorice, în 21 noiembrie un euro valorând 4,6551 lei. Moneda europeană a scăzut, ieri, de la 4,6431 lei, la 4,6416 lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gogu în data de 29.11.2017, 09:29)
sa inceapa cu cartea bazele economiei si apoi grile de admitere la ase (daca se mai da examen de admitere).
1.1. Aș fi șocat să priceapă ceva... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Oly Gofrenescu în data de 29.11.2017, 10:09)
...domnii gubernanți ai guberniei myoriția. Și chiar dacă ar pricepe, tot pe benerea ar da vina, că doară n-or recunoaște că au idei cretine, provoacă haos și dezastru și per total vâră țara-n șanț! A, ar mai fi și alți vinovați de serviciu: multinaționalele, statul paralel (cu realitatea), soros, werner, bozgorii și jidani.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de gogu în data de 29.11.2017, 11:21)
de ultimii mentionati nu cred ca s-ar lua, tinand cont de actiunile de lobby si consultanta..
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2017, 12:16)
OCCIDENTUL PRIN AMBASADELE SALE IN ROMANIA FACE LOBBY LA INSTITUTIILE STATULUI ROMAN(BNR, DNA, SRI, PARCHET, DIICOT, CONSILIUL CONCURENTEI, CONSILIUL FISCAL, TOATE MINISTERELE DE RESORT) PENTRU TOATE FIRMELE STRAINE, MULTINATIONALE, BANCI, FIRME DE AUDIT SI CONSULTANTA, ETC, ETC.
TREBUIE SCHIMBATA SI COADA DE LA MATURA IN ACESTE INSTITUTII.
1.4. Lobby la statul mort de foame! (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Oly Gofrenescu în data de 29.11.2017, 23:21)
Fără firmele alea străine nu-ți mai primeai ajutorul social, doar dacă ți-l plătea dracnea din propriul buzunar - dar el așa ceva nu face!