Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează situaţia preşedintelui Directoratului EximAsig, Andrei Răzvan Micu, după ce un acţionar i-a transmis, în luna martie, o sesizare privind faptul că acesta este urmarit penal, fiind în incompatibilitate cu funcţia.
Reprezentanţii ASF ne-au transmis: "În acest moment, situaţia domnului Andrei Răzvan Micu face obiectul unui proces de analiză, în cadrul direcţiei de specialitate din cadrul ASF, ale cărui rezultate vor fi făcute publice la momentul adoptării unei decizii".
ASF analizează situaţia de aproximativ trei luni de zile fără nici un rezultat.
Autoritatea a răspuns, pe 19 aprilie, sesizării primite că a întreprins demersuri în acest caz.
Între timp, EximAsig este în curs de trecere la sistemul de conducere unitar, de la cel dualist. Recent, acţionarii au decis ca mandatele Directoratului să fie prelungite până la intrarea în vigoare a noului act constitutiv, privind administarea societăţii, în sistem unitar, respectiv data de 14 august 2017.
Reclamaţia trimisă, în martie, la ASF, arată că Andrei Micu este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jusiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosar 61/P/2017, având calitatea de suspect, pentru fapte incompatibile cu funcţia sa.
Reclamaţia atrage atenţia ASF că Micu nu mai îndeplineşte condiţiile de integritate morală, bună reputaţie sau comportament profesional adecvat avute în vedere la aprobarea sa în funcţie, situaţie care conduce la retragerea aprobării sale, conform Regulametului ASF 14/2015.
Reprezentanţii EximBank, acţionarul majoritar al EximAsig ne-au transmis: "Ca urmare a solicitării transmise vă comunicăm că întreaga activitate a EximAsig se derulează cu respectarea în totalitate a prevederilor legale aplicabile. Societatea a finalizat recent procesul de selecţie a membrilor noului Consiliu de Administraţie, proces care, de asemenea, s-a derulat în conformitate cu reglementările în domeniu. Dosarele de candidatură au fost în analiza obiectivă şi imparţială a comisiei de selecţie şi până la o decizie definitivă a organismului de supraveghere în domeniu considerăm că orice alte informaţii apărute în spaţiul public referitor la acest proces sunt pur speculative".
Anul trecut, compania a avut o pierdere de 19.227.319 lei, faţă de 816.547 lei, în 2015, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
EximAsig are de recuperat 34 milioane de lei de la Romcab, intrată în insolvenţă în luna februarie, conform tabelului preliminar al creanţelor.