DUPĂ CIRCA O LUNĂ DE LA LISTARE, Acţiunile Sphera Franchise Group marchează o creştere de peste 25%

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 decembrie 2017

Acţiunile Sphera Franchise Group marchează o creştere de peste 25%

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Creşterea acţiunii SFG din prima parte a lunii decembrie, în ciuda evoluţiei slabe a indicelui BET, arată un potenţial caracter defensiv al acţiunii"

După ce, la începutul lunii noiembrie 2017, oferta publică iniţială secundară de vânzare de acţiuni emise de Sphera Franchise Group (SFG) s-a închis la preţul de 29 de lei/acţiune, titlurile societăţii ce reuneşte sub umbrela sa companiile care deţin brandurile KFC, Pizza Hut şi Pizza Hut Delivery, au avut parte de o urcare spectaculoasă, închizând, marţi, 12 decembrie, la 38 lei/unitate.

Astfel, acţiunile SFG au realizat, de la intrarea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe data de 9 noiembrie 2017 şi până pe data de 12 decembrie, o creştere de 26,67% (procentaj calculat pe baza preţului de deschidere din 9 noiembrie şi a celui de închidere din 12 decembrie). Faţă de preţul la care s-a închis oferta, rentabilitatea este de 31,03%, pentru aceeaşi perioadă.

Mai mult decât atât, ultima scădere suferită de cotaţia SFG a fost pe data de 22 noiembrie 2017, cu treisprezece şedinţe de tranzacţionare în urmă faţă de cea din data de 12 decembrie.

Spre deosebire de evoluţia SFG, preţurile acţiunilor celorlalte listări importante de la bursă din ultima perioadă, MedLife (M) şi Digi Communications NV (DIGI) s-au depreciat, după circa o lună de la intrarea la tranzacţionare la BVB.

Performanţa SFG este cu atât mai spectaculosă cu cât, în această perioadă, indicele BET a coborât cu 2,38%.

Analiştii pieţei de capital autohtone văd creşterea economică a României din ultima perioadă, bazată îndeosebi pe consum, drept unul dintre cele mai importante motive pentru aprecierea cotaţiei titlurilor SFG la bursă.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Acţiunile SFG par a fi mai bine racordate la evoluţia economiei, cu principala componentă care a intensificat creşterea economică şi anume consumul"

Referitor la evoluţia acţiunilor companiei ce activează în domeniul alimentaţiei publice, domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, ne-a transmis: "Comportamentul acţiunii SFG din prima parte a lunii decembrie, când a crescut, în ciuda evoluţiei slabe a indicelui BET, arată un potenţial caracter defensiv al titlului, susţinut de specificul ramurii fast-food din care face parte. Pe lângă evoluţia pozitivă a acţiunii de la listare şi până în prezent, constatăm în rândul investitorilor aplicarea unei strategii de buy and hold (tipică, adesea, investitorilor instituţionali), fapt ce explică volumul redus de tranzacţionare pe care îl înregistrează SFG şi, în acelaşi timp, confirmă atractivitatea şi încrederea existentă în prezent la nivelul pieţei pentru această acţiune".

Pe lângă elementele tehnice care explică, cel puţin parţial, evoluţia pozitivă, există şi o componentă notabilă de potenţial de creştere la nivelul afacerilor companiei, având în vedere planurile de dezvoltare pe care le are, a precizat analistul de la Tradeville, care a adăugat: "Deşi în trimestrul al treilea România a înregistrat o creştere economică ajustată sezonier de 8,6%, indicele BET a pierdut din capitalizare. Însă, în aceste zile, acţiunile SFG par a fi mai bine racordate la evoluţia economiei, cu principala componentă care a intensificat creşterea economică şi anume consumul. Aprecierea acestui indicator, menţinută atât de politica monetară adoptată, cât şi de măsurile fiscale implementate, dar şi creşterea numărului de centre comerciale în care există o secţiune de «food court», influenţează pozitiv evoluţia companiei şi facilitează aplicarea strategiei de management a Sphera de a deschide noi restaurante".

Toţi aceşti factori nu ar fi fost de ajuns dacă, la nivelul comportamentului populaţiei, nu ar fi apărut o schimbare cu privire la modul de a lua masă, a conchis domnul Dumitrescu.

Prime Transaction: "Precum MedLife, Sphera este singurul reprezentant la BVB al unui domeniu atractiv pentru investitorii de portofoliu"

Potrivit Departamentului de analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction, este dificil de făcut o comparaţie între SFG, M şi DIGI în ceea ce priveşte evoluţia bursieră imediat după listare.

Analiştii au detaliat: "Aceasta depinde de contextul din piaţă şi de ştirile referitoare la fiecare companie în parte. În ceea ce priveşte Sphera, grupul are o particularitate care a ajutat în trecut şi MedLife - este singurul reprezentant la BVB al unui domeniu atractiv pentru investitorii de portofoliu".

Rezultatele financiare la nouă luni ale grupului au fost bune, iar creşterea economică, bazată în mare parte pe consum, se reflectă din plin în vânzările reţelelor de restaurante operate de emitent, au mai spus brokerii, completând: "Prin urmare, perspectivele afacerii sunt bune. Nu trebuie omis nici faptul că indicatorul PER (n.r. raport care arată numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) la care s-a listat Sphera este mult mai bun decât cel avut de MedLife şi Digi, iar anul viitor ne putem aştepta şi la acordarea de dividende. Aşadar, există câteva motive importante care justifică ascensiunea acţiunilor SFG".

La sfârşitul săptămânii trecute, George Brande, analist în cadrul Interfinbrok, declara pentru Ziarul BURSA că o explicaţie posibilă pentru comportamentul bun din ultima perioadă a companiei era anunţul conform căruia, pe data de 7 decembrie, erau inaugurate încă două restaurante KFC.

De altfel, de la listare, grupul a deschis patru restaurante KFC, un restaurant KFC Drive Thru, un restaurant Pizza Hut şi unul Taco Bell, a mai spus domnul Brande, completând: "Acţiunile se tranzacţionează pe fondul unor volume destul de reduse, ceea ce scoate în evidenţă că nu prea sunt vânzători".

Pe de altă parte, Marc Hilton, CEO al SFG a declarat, pe data de 9 noiembrie 2017, la lansarea intrării la tranzacţionare a titlurilor companiei la BVB, că Sphera va investi între 10 şi 12 milioane de euro pe an, pentru a-şi dubla afacerile, în termen de cinci ani.

De asemenea, domnul Hilton arăta că grupul pe care-l reprezintă vizează depăşirea a 240 de restaurante până la finalul anului 2022.

Nicolae Badea şi Lucian Vlad, cei doi acţionari care au scos la vânzare un pachet de 25% din SFG, au obţinut, în oferta publică derulată la BVB în perioada 24 octombrie - 2 noiembrie, circa 285,12 milioane de lei (63,3 milioane de euro).

Investitorii instituţionali au primit 95% din pachetul de acţiuni, ceea ce a reprezentat 9.340.165 de titluri, în timp ce restul de 5%, ce a cuprins 491.588 de unităţi a revenit investitorilor de retail, preţul de 29 de lei/acţiune fiind valabil pentru ambele tranşe.

De altfel, mai mulţi brokeri consultaţi de ziarul "BURSA" au remarcat la momentul respectiv că oferta Sphera a fost mai mult croită pentru instituţionali, decât pentru retail, având în vedere intervalul de preţ şi faptul că nu a fost prevăzută o perioadă cu discount pentru micii investitori.

În cadrul acesteia, Lunic Franchising and Consulting Ltd, deţinută de Lucian Vlad, a vândut un număr de până la 8.667.773 acţiuni ordinare ale Societăţii (22,34%), iar MBL Computers SRL, deţinută de Nicolae Badea, până la 1.163.980 acţiuni ordinare ale Societăţii (2,9%).

Anterior ofertei, acţionarii Sphera erau: Lunic Franchising and Consulting Ltd (22,34%), MBL Computers SRL (23%), Tatika Investments Ltd. (27,33%), Anasa Properties SRL (10,99%) şi Wellkept Group S.A. (16,34%).

În primele nouă luni ale acestui an, SFG înregistra un profit net în creştere cu 17,5%, la 40,9 de milioane de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de 34,8 milioane de lei.

Veniturile din vânzările din restaurante au înregistrat o creştere de 33,6%, de la 330,48 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului 2016, la 401,35 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă din 2017.

Totalul activelor după primele trei trimestre ale anului curent era de 212,24 milioane de lei, în apreciere cu 77,4%, comparativ cu anul trecut când s-a înregistrat 119,6 de milioane de lei.

De asemenea, în aceeaşi perioadă s-au consemnat datorii totale de 98,14 de milioane de lei, în creştere cu 59,9%, faţă de 61,39 milioane de lei.

Sphera a înregistrat în 2016 un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,5% mai mare decât în 2015 pe fondul unor vânzări de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mari decât în 2015.

Ieri, în jurul orei 12:00, titlurile SFG stagnau la preţul unitar de 38 de lei, în contextul unui rulaj de doar 31 de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb