Normele metodologice aferente Legii care schimbă condiţiile din Legea băncilor pentru locuinţe au fost adoptate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi publicate în Monitorul Oficial din 4 martie, conform unui comunicat de presă.
Acesta subliniază: "Programul guvernamental având la bază noua lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-şi îmbunătăţească standardul de viaţă în domeniul locativ:
- Orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani);
- Prima de stat rămâne la acelaşi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
- Justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie".
Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi în vigoare, în conformitate cu noua lege, după ce Banca Naţională a României (BNR) va aproba noile caracteristici.
Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuinţe vor trata primele de la stat pe baza vechii legislaţii, se mai arată în comunicatul citat.
Sistemul de Economisire Creditare (Bauspar) este blocat încă din anul 2016, după scandalul iscat în jurul băncilor pentru locuinţe din ţara noastră (BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe), ca urmare a unui control făcut de Curtea de Conturi a României la cele două instituţii care au produse de economisire-creditare.
În timp ce Curtea de Conturi a precizat, în raportul aferent anului 2015, că BCR BPL şi RBL au încălcat legea şi a trasat criterii clare pe care cele două bănci trebuie să le respecte (contradictorii cu cele aplicate până în prezent), instituţiile financiare în cauză afirmă contrariul, considerând că, dimpotrivă, decizia Curţii de Conturi încalcă legea în vigoare.
Curtea de Conturi susţine că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal şi că va propune Guvernului să schimbe modul în care statul se va implica pe viitor în programul "Banca pentru Locuinţe".
Reprezentanţii celor două bănci au contestat în justiţie decizia emisă de Curtea de Conturi, câştigând procesele la Curtea de Apel.
Conform Eurostat, ţara noastră are cel mai vechi fond locativ din Europa. IRSOP arată că peste 84% dintre români au cel puţin o problemă cu locuinţa, iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare. În acelaşi timp, aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici.
În acest context, reprezentanţii Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) au transmis: "Plecând de la această realitate, credem că deblocarea sistemului de economisire creditare pe baza acestui program guvernamental va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor".
Reprezentanţii Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe (EFBS) au arătat că "în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene".
Sistemul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950, subliniază comunicatul citat.
Acesta menţionează că principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt următoarele - "întâi clientul economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili".
Sistemul Bauspar funcţionează de mulţi ani în multe dintre ţările dezvoltate.