După confiscarea statului de drept, pensiile private nici nu mai reprezintă mare lucru

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2017

După confiscarea statului de drept, pensiile private nici nu mai reprezintă mare lucru
 CĂLIN RECHEA

Pe marginea unui articol online din BURSA, referitor la Ordonanţele de urgenţă ale guvernului, un cititor comenta că "este de urmărit dacă vor fi naţionalizate fondurile de pensii obligatorii".

Din păcate, modul în care guvernul a înţeles că trebuie să construiască bugetul, pe baza unor prognoze economice nerealiste şi a unei situaţii internaţionale extrem de volatile, arată că naţionalizarea fondurilor private de pensii nu mai este o problemă de "dacă", ci doar de "când".

Într-un articol din 2012 scriam că "nicio autoritate europeană nu a protestat" când au fost naţionalizate integral fondurile private de pensii din Ungaria, deoarece "scopul era nobil" (n.a. vezi "Pensiile private, o pradă tot mai uşoară pentru guvernele din Europa de Est", BURSA, 27.08.2012).

Autorităţile de la Budapesta au folosit, în 2010, justificarea luptei anticriză pentru a prelua în conturile statului atât obligaţiunile guvernamentale deţinute de fondurile de pensii, anulînd astfel o parte importantă a datoriei publice, cât şi portofoliile lor de acţiuni. Atunci, valoarea activelor totale ale fondurilor private de pensii din Ungaria era de circa 15 miliarde de euro.

După doi ani, au apărut primele semnale că însăşi "campioana" creşterii continentale din anii fazei acute a crizei europene, Polonia, a intrat pe acelaşi drum. Parlamentul de la Varşovia a aprobat o nouă lege a pensiilor, prin care erau reduse contribuţiile către fondurile de pensii private la 2,3% din salariul brut, de la 7,3%. Era evident că "povara datoriilor publice, făcute în numele convergenţei europene, este tot mai apăsătoare", inclusiv asupra sistemului public de pensii.

Apoi, Reuters a publicat o ştire, în august 2012, unde se arăta că "Polonia ar putea să înşface fonduri din pensiile private pentru a stimula economia", în condiţiile în care valoarea activelor totale era de circa 74 de miliarde de dolari.

"Oare vor reuşi autorităţile poloneze să reziste în faţa tentaţiei de a jefui cu impunitate pensiile private?", întrebam la sfârşitul articolului.

Ei bine, întrebarea s-a dovedit retorică. Guvernul polonez, condus la acea vreme de Donald Tusk, nimeni altul decât actualul preşedinte al Consiliului European, nu a rezistat ispitei jafului. Nici de această dată nu au existat proteste din partea autorităţilor europene. De fapt, "evoluţia" carierei politice a lui Tusk pare să indice că promovarea în structurile europene depinde de "eficienţa" jafului de acasă, în special pentru "reprezentanţii" din Europa de Est.

În septembrie 2013, Reuters scria că "Polonia şi-a redus datoria publică prin restructurarea fondurilor private de pensii". Spre deosebire de Ungaria, confiscarea a fost parţială, doar portofoliile de obligaţiuni guvernamentale fiind naţionalizate. În acest fel, datoria publică a fost redusă cu circa 8% din PIB.

De asemenea, premierul polonez a declarat că noile contribuţii pentru pilonul privat obligatoriu de pensii nu mai sunt obligatorii. "Sistemul curent de pensii s-a dovedit a fi parţial construit pe creşterea datoriei publice şi s-a dovedit foarte costisitor", mai declara atunci Donald Tusk.

De ce creşterea datoriei publice? Pentru că guvernele au "bunul" obicei să includă bugetul asigurărilor sociale în bugetul naţional, iar creşterea cotei alocate pensiilor private în totalul contribuţiilor sociale reprezintă, în opinia oficială, o scădere a veniturilor bugetare.

În acea perioadă am fost întrebat, în cadrul unei emisiuni de la Radio România Actualităţi, dacă există vreun risc de naţionalizare şi pentru pensiile private de la noi. Atunci am răspuns că, deocamdată, nu se pune această problemă, deoarece valoarea totală a activelor era relativ redusă.

Acum, lucrurile s-au schimbat semnificativ, iar riscul unei naţionalizări totale sau parţiale, prin includerea doar a obligaţiunilor guvernamentale este ridicat pe termen scurt, fiind aproape o certitudine în următorii patru ani, în condiţiile în care nu vor exista schimbări majore ale configuraţiei politice şi ale politicilor economice.

Este adevărat că datoria noastră publică, în jur de 40% din PIB, era semnificativ mai mică decât a Poloniei în acea perioadă, de circa 55% din PIB, însă creşterea prognozată de guvern se bazează pe menţinerea costurilor de finanţare aproape de minimele istorice şi atragerea fondurilor europene. Tocmai aceste costuri, care s-au "răzvrătit" în ultimele luni, au fost neglijate în raportul guvernamental privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020.

Tot fondurile europene, respectiv sumele împrumutate pentru cofinan ţare, au condus şi la creşterea semnificativă a datoriei publice a Poloniei, eficienţa "investiţiilor" astfel realizate fiind, în cel mai bun caz, îndoielnică.

Care este situaţia actuală a fondurilor de pensii din Pilonul 2? Conform datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), valoarea totală a activelor fondurilor de pensii private a fost de 31,5 miliarde de lei în decembrie 2016, respectiv aproape 7 miliarde de euro, în creştere cu 227% faţă de sfârşitul anului 2012 (vezi graficul de mai sus).

Investiţiile în obligaţiuni guvernamentale au avut, încă de la înfiinţare, cea mai mare pondere în portofoliul de active. La sfârşitul anului trecut, valoarea acestora era de 20,35 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), în timp ce investiţiile în acţiuni au fost de 5,9 miliarde de lei (1,31 miliarde de euro), iar depozitele bancare erau de 2,26 miliarde de lei.

După cum se observă, acum problema stă cu totul altfel. Sumele sunt consistente, iar autorităţile "noastre" pot anula circa 20 de miliarde de lei din datoria publică doar prin naţionalizarea portofoliilor de obligaţiuni guvernamentale. Dacă sunt "preluate" şi portofoliile de acţiuni şi depozitele bancare se ajunge la 28,5 miliarde de lei (6,3 miliarde de euro).

După publicarea ordonanţelor guvernamentale privind modificarea legislaţiei penale în Monitorul Oficial, presa de la noi a scris că "Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a transmis un avertisment dur guvernului". Să fie vorba despre acelaşi Juncker care declara odată că "atunci când situaţia devine serioasă trebuie să minţi"? Chiar el!

Premierul "din umbră" trebuie că aşteaptă cu nerăbdare o convorbire directă cu acest reprezentant al instituţiilor europene, deoarece limbajul şi mentalitatea sunt deja comune.

În condiţiile în care supravieţuirea Uniunii Europene şi a zonei euro se află sub un mare semn de întrebare, confiscarea pensiilor private de la noi, chiar dacă reprezintă o încălcare a Constituţiei, este extrem de "fezabilă" şi nu trebuie să aşteptăm ajutor de nicăieri, pentru că nu va veni.

Suntem singuri şi nu depinde decât de noi să nu ajungem, din nou, la stadiul ultimei inversiuni despre care scria Ayn Rand, "stadiul în care guvernul este liber să facă orice doreşte, iar cetăţenii pot acţiona doar cu permisiunea guvernului".

"Ne apropiem rapid de stadiul ultimei inversiuni: stadiul în care guvernul este liber să facă orice doreşte, iar cetăţenii pot acţiona doar cu permisiunea guvernului; acesta este stadiul celei mai negre perioade din istoria omenirii, stadiul domniei prin forţa brută". Ayn Rand

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pai si atunci care-i problema? In sfarsit suntem pe acesi lungime de unda cu ungurii, polonezii si mai ales cu americanii...

    1. Predictia e corecta, cauza a fost identificata gresit.

      UE ne impune sa privatizam profituri din contributii in dauna actualilor pensionari, in contextul in care ne asteapta la cotitura cu infringementul pe deficit. 

      Ungurii si polonezii tocmai asta au facut, au eliminat exportul profiturilor catre multinationale, pensiile sunt suportate din contributii, iar restul se duce in investitii.

      Statul poate cheltui acei bani cum nu se poate mai prost, dar tot e mai castigat contribuabilul decat sa lasi acei bani pe mana fondurilor de pensii private. 

      Esti bun. Banii care se duc in fondurile de pensii private ar urma sa sa fie folositi de cei care ii platesc atunci cand se vor pensiona. Este o alternativa buna la sistemul de stat

      Asta se întâmplă în fantezia ta.

      În realitate, fondurile de pensii private opresc comisioane pentru orice și cumpără titluri de stat. Tot contribuabilul plătește acele pensii "private", comisioanele fondurilor care administrează și serviciul datoriei publice aferente. Curat ghinion!!! 

    Ce am vrut cu totii sa schimbam in Europa de Est si in Romania in special, ascultind Radio Europa Libera si Radio Vocea Americii? Am vrut democratie, libertate de exprimare, libertatea de a ne construi si controla viata? Ce avem dupa 25 de ani? Democratie? Mai ginditi-va. Libertate? De miscare, daca ai bani, sa-ti organizezi viata cum vrei , daca ai bani dupa ce-ti ia statul de te gindesti de ce mai faci afaceri? De gindire si exprimare, daca gindesti pe retelele de socializare ca marea masa de "inculti amorfi agramati" ce pot fi manipulati si urmariti, iar daca ceva nu este "politically correct" se incadreaza "corespunzator-aferent" si se iau masuri ca in vremurile staliniste, de data aceasta dupa reguli mai drastice, de peste ocean, ca doar au avut profesori buni, de care ne-au manat sa scapam, si-am scapat?! Dar din lac in put. De ce sa ne mai miram la asemenea aberatii legate de fondurile de pensii? Omul viitorului trebuie sa vegeteze, sa fie un dobitoc (scoala are grija), sa socializeze pe retele si sa fie trandy (si sexual orientat dupa "planete") dupa cum e peste ocean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb