Alianţa USR PLUS doreşte să intre la guvernare, chiar dacă dintre cele două formaţiuni politice, doar USR este partid parlamentar. Acest fapt nu pare să îl deranjeze pe liderul PLUS, Dacian Cioloş, care este şi preşedintele grupului politic Renew Europe din Parlamentul European. Referindu-se la decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea desemnării lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier în Cabinetul Orban 2, Dacian Cioloş a spus: "Dacă este nevoie de desemnarea unui prim-ministru care chiar să încerce să construiască o majoritate, deşi şansele sunt infime, atunci aşa să fie. Suntem gata să mergem în Parlament şi să prezentăm programul şi echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianţă. Dacă vom reuşi, vom guverna, dacă nu, va fi făcut un nou pas către anticipate".
Problema celor de la USR şi PLUS este că în octombrie 2019, la consultările preşedintelui Iohannis cu partidele parlamentare, liderul USR Dan Barna a refuzat să intre la guvernare alături de PNL. Chiar dacă ulterior atitudinea lui Barna a fost criticată de Dacian Cioloş, gestul politic din toamna anului trecut, când USR a spus că nu vrea la guvernare, se pare că nu va fi trecut cu vederea de Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, Dacian Cioloş îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să desemneze rapid un nou prim-ministru pentru a evita o criză politică pe termen lung. Preşedintele PLUS a spus: "Începând cu decizia CCR, România a intrat în cea mai gravă criză constituţională din ultimii 30 de ani. Acum mai puţin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a şi determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândeşte, iar PNL începe să şovăie. Preşedintele ne anunţă că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne şapte luni cu un guvern interimar sau un guvern fără susţinere majoritară clară în parlament. Am mai trecut în 2016 printr-o astfel de situaţie şi ştiu că este practic imposibil să faci reforme şi să scapi de populisme electorale votate în parlament în astfel de situaţii. În tot acest amalgam de răzgândiri, poziţia mea, a PLUS, dar şi a Alianţei USR PLUS râmâne aceeaşi. Credem că cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate. Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România. Avem nevoie doar de voinţă politică pentru a ajunge acolo. O desemnare a unui nou prim-ministru în următoarele câteva zile ne-ar readuce pe drumul corect".
Curtea Constituţională a decis luni că nominalizarea lui Ludovic Orban nu respectă constituţia, motiv pentru care preşedintele trebuie să facă o nouă propunere. Judecătorii CCR nu îi interzic lui Klaus Iohannis nominalizarea lui Orban, însă reproşează că premierul desemnat nu şi-a asumat formarea unei majorităţi, spunând de la început că merge în Parlament pentru a fi respins.
Alegerile anticipate pot fi organizate doar după respingerea succesivă în Parlament a două propuneri de premier.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2020, 09:04)
Doamne ferește!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2020, 10:48)
(...)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2020, 20:29)
Păsării mălai visează....
3.1. Erata (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2020, 20:31)
Păsăroi nu pasarii
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2020, 22:42)
Sa nu se uite totuși ca și în 2016 căpușele PSD nu au plecat în totalitate de la guvernare ei rămânând pe poziții de secretari de stat. Cioloș a acordat ajutor de stat către Arctic care a construit fabrica de la Târgoviște având 1400 de angajați..altii au umblat la fondul de rezerva pentru catedrala neamului