DUPĂ DISCUŢIA CU ERSTE BANK, Şefii SIF-urilor s-au liniştit: Dividendele vor curge şi în 2010

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 noiembrie 2009

Şefii SIF-urilor s-au liniştit: Dividendele vor curge şi în 2010

Conducătorii celor cinci societăţi de investiţii financiare, care controlează 30% din capitalul BCR, au răsuflat uşuraţi după discuţia de joi cu oficialii "Erste Group" referitoare la impactul pe care transferul pachetului majoritar de acţiuni ale BCR către un SRL din Austria l-ar putea avea asupra angajamentelor de listare şi de distribuire a dividendelor.

BCR este una dintre cele mai valoroase participaţii din portofoliul SIF-urilor, alături de BRD, anul acesta cele cinci societăţi încasând dividende de la BCR de peste 240 de milioane de lei.

Profiturile nete cumulate ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în primele nouă luni din acest an cu circa 43% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, depăşind 618 milioane de lei.

Potrivit unei surse din cadrul acţionariatului băncii, grupul austriac Erste s-a angajat săptămâna trecută în faţa acţionarilor că societatea cu răspundere limitată "EBG Ceps Holding GmbH", care controlează pachetul majoritar al BCR, va respecta prevederile contractului de privatizare al băncii.

De asemenea, transferul acţiunilor BCR pe o firmă cu răspundere limitată nu va schimba cu nimic politica de dividende a băncii şi cea de listare.

Cu toate acestea, Petre Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia", ne-a spus că el personal nu a participat la întâlnire, însă, din ce a auzit, nu s-a stabilit nimic concret la întâlnirea cu reprezentanţii Erste, nici cu privatizarea BCR, nici cu politica de dividende.

Austriecii s-au angajat să listeze BCR la Bursă în cel mult doi ani şi să distribuie 40% din profitul net sub formă de dividende. În privinţa listării, SIF-urile, care controlează împreună circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu acţionarul majoritar să amâne pentru încă doi ani intrarea la cota Bursei a băncii, din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţa de capital.

Grupul austriac se angajase, prin contractul de privatizare, să listeze BCR în cel mult trei ani de la preluare, termen care expiră anul acesta. Potrivit acordului pe care l-a încheiat cu cele cinci SIF-uri, listarea BCR ar putea avea loc în 2011 sau mai devreme, SIF-urile având posibilitatea să ceară grăbirea procesului, în funcţie de condiţiile de pe piaţă.

Erste Group şi-a transferat participaţia la BCR si la celelalte subsidiare sub forma unui aport de capital în natură către EGB Ceps Holding GmbH. EGB Ceps Holding GmbH este deţinută de către EGB Ceps Beteiligungen GmbH, deţinută la rândul său de către Erste Group AG

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb