Băncile autohtone intră în concurenţă directă cu cele din străinătate şi şi-ar putea pierde din clienţi dacă aceştia vor apela la credite mai ieftine de la instituţiile financiare din afara ţării.
O dată cu liberalizarea completă a contului de capital, românii au acces la creditele din străinătate. Teoretic, începînd cu primăvara acestui an atît persoanele fizice, cît şi companiile din ţara noastră pot contracta credite de la băncile din străinătate.
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat că speră că, cel puţin pentru moment, această posibilitate este doar teoretică. Domnia sa a adăugat că speră că românii vor rămîne fideli băncilor de la noi. Dar, aceasta nu înseamnă că trebuie să rămînă fideli băncilor de la noi, cu orice preţ, recunoaşte preşedintele ARB, adăugînd că în condiţiile creşterii rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în bănci şi deci, a scumpirii creditului la noi, este probabil ca unii clienţi să contracteze credite în străinătate.
Totuşi, domnul Gheţea nu exclude posibilitatea ca marile companii şi cele transnaţionale care acţionează la noi să apeleze la credite din străinătate, care sînt mai ieftine.
Mugur Şteţ, purtătorul de cuvînt al Băncii Naţionale, ne-a declarat că scenariul în care românii vor migra către creditele în valută este posibil, dar foarte puţin probabil. Pentru persoanele fizice singura posibilitate reală este contractarea unui credit imobiliar de la o bancă nerezidentă, mai susţine Mugur Şteţ.
Principalele impedimente pentru un român care vrea credit din străinătate ţin de reticenţa unei bănci străine, susţine domnul Şteţ. Domnia sa a explicat că un astfel de credit presupune o serie de costuri asociate unei astfel de tranzacţii, pentru bancă, precum şi analiza unui risc pe care nu îl cunoaşte. Purtătorul de cvînt al BNR susţine că în cazul în care o bancă nu poate face analiza de risc pentru un împrumut nu îl mai acordă.
Accesarea unui credit de la o instituţie financiară din străinătate presupune o serie de costuri pentru client cu deplasarea pînă la banca respectivă, cu traducerea şi legalizarea documentelor solicitate de bancă, explică domnul Gheţea. Asemenea costuri pot fi o piedică în calea creditelor de la băncile din străinătate.