DUPĂ ÎNTÂLNIREA PRIM MINISTRULUI CU REPREZENTANŢII FONDULUI PROPRIETATEA Guvernul estimează că listarea Hidroelectrica se va realiza până la sfârşitul primului semestru al anului viitor

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 22 august 2022

Guvernul estimează că listarea Hidroelectrica se va realiza până la sfârşitul primului semestru al anului viitor

Guvernul estimează că listarea acţiunilor pe care Fondului Proprietatea le deţine la Hidroelectrica se va realiza până la sfârşitul primului semestru al anului viitor, după cum reiese dintr-un comunicat de presă publicat după întâlnirea prim-ministrului Nicolae Ciucă cu delegaţia FP.

Conform comunicatului, în cadrul întâlnirii a fost analizată evoluţia investiţilor gestionate de Fondul Proprietatea şi a fost prezentat stadiul pregătirilor pentru listarea la bursă a acţiunilor pe care FP le deţine la companiile Hidroelectrica şi Salrom.

"Listarea celor două companii la Bursa de Valori Bucureşti, susţinută de Guvernul României, face parte din viziunea implementată la nivelul Executivului, pentru a îmbunătăţi guvernanţa şi transparenţa companiilor pe care le deţine. Acest demers va contribui la dezvoltarea pieţei locale de capital, care are un rol fundamental în dezvoltarea companiilor româneşti şi accesul lor la finanţare care să le poată dinamiza investiţiile. Consolidarea investiţiilor va întări economia", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Finalizarea cu succes a listării unui pachet consistent din acţiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti va permite României să îndeplinească la termen obiectivul stabilit în cadrul PNRR, la sfârşitul primului semestru al anului viitor, se mai arată în comunicat.

În iulie, Fondul Proprietatea evalua Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, la 62,8 milioane de lei, cu mult peste evaluarea OMV Petrom, cea mai mare companei românească listată la BVB.

În primăvară, acţionarii producătorului de energie au aprobat listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti printr-o ofertă publică în cadrul căreia FP să vândă acţiuni Hidroelectrica. Doar că Fondul vrea o listare duală, în timp ce alţi actori importanţi ai pieţei noastre susţin listarea doar la Bucureşti. La finele lunii aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redus la o zecime proporţia de acţiuni pe care o companie o poate lista pe o bursă străină prin Certificate Globale de Depozit (GDR-uri), mişcare criticată aspru de reprezentanţii FP.

Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până în această lună, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzice orice modalitate de privatizare - fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului - care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranta naţională.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. prima data era vorba de ultimul trimestru al anului acesta.

    Apoi, de primul trimestru al anului viitor (februarie,mai exact) 

    Acum, sfarsitul primului semestru 2023.

    Daca nu as avea incredere in seriozitatea, tenacitatea si puterea de persuasiune a FP, as putea jura ca si de dayta asta, statul roman impotent si de rea credinta, va bloca privatizarea H2O 

    1. Au cam lipsit precipitatiile si spera sa se dea deslegare pentru anul viitor.

    Bai.. fondul proprietatea este lista de ani buni. Se doreste listarea actiunilor detinute de FP la Hydro. mama ei de logica.... si sunt foarte multi care si-o si insusesc. Pas cu pas, catre societtea idiocrtica

    1. Corect.

    Americanul catre Ciuca: "Soldat! Sezi!"

    da' si cand o s o listeze (eventual pe multiplii de minime :))))......oalelei murgule....bursica romaneasca o sa fie naravasa rau de tot...bine poate o listeaza pe asta si "delisteaza" fondurile de pensii ca nu prea mai au bani si plafonarea costa si un purcoi de bani de la fondulete ar merge de minune...hai ca gasesc ei ceva cum sa bage in mormant bursa ca si asa nu o inteleg si o folosesc doar pt a mai spala cate ceva. Pana una alta insa...tlv-ul s a consolidat de tot....asa da consolidare...mai bine o lasau ..neconsolidata :))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb