DUPĂ LIVRAREA VERANDA MALL  Colliers International: "Stocul mall-urilor din Bucureşti totalizează peste un milion de metri pătraţi"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 3 noiembrie 2016

40% din suprafaţa mall-urilor este concentrată în sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei

Odată cu livrarea proiectului Veranda Mall, stocul de centre comerciale moderne din Bucureşti a ajuns la aproximativ 1,16 milioane de metri pătraţi, dintre care aproape 40%, circa 450.000 de metri pătraţi, închiriabili, se află în sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei, potrivit calculelor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Cei 450.000 de metri pătraţi închiriabili, care însumează aproximativ 900.000 de metri pătraţi construiţi, contribuie masiv la bugetele locale, având în vedere taxa pe construcţii.

Raluca Buciuc, Associate Director Valuation Services and Hospitality Advisory Services în cadrul Colliers International, a declarat: "Dacă se ia în considerare un procent maximal de 1,3% pentru taxa pe construcţii, rezultă pentru sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei o contribuţie cuprinsă între 7 şi 8 milioane de euro anual. Sunt contribuţiile cele mai mari din Bucureşti, având în vedere că aceste două sectoare sunt cele mai aglomerate din punct de vedere al stocului de retail".

La nivel naţional au fost anunţaţi spre livrare circa 210.000 mp pentru anul 2016, însă tranzacţiile cu centre comerciale întârzie să apară, deşi ţara noastră se află pe harta fondurilor de investiţiii, iar sectorul de retail prezintă un interes crescut.

Unul dintre motive este faptul că în Bucureşti nu se poate vorbi de o istorie concludentă a tranzacţiilor cu scheme mari de retail. În acest context, se observă tendinţa investitorilor de a pune proiectele de retail pe o poziţie cel puţin egală cu cele de birouri din punct de vedere al riscului investiţiei. Şi în ţări precum Polonia, Cehia şi Ungaria, perioada de recuperare asumată de investitori pentru produsele de retail este mai mare, respectiv predarea este mai mică faţă de birouri, conform surselor citate.

"Pentru produsele stabile pe piaţă am putea vedea predări mai mici decât în cazul birourilor, un exemplu în acest sens fiind achiziţia Promenada. Astfel, dacă pentru birouri se discută de o predare de 7,5%, pentru produsele de retail performante, aceasta ar putea coborî sub 7%", a explicat Raluca Buciuc.

Din punct de vedere al valorii, în eventualitatea unei tranzacţii de achiziţie, consultanţii Colliers International estimează un preţ de trazacţionare între 3.000 şi 3.300 euro/mp, în condiţiile unei rate de neocupare de 7-8% şi a unei chirii medii de 21 - 23 euro/mp.

"În cazul sectoarelor 2 şi 3, competiţia ridicată ar putea duce la o scădere a acestor valori, ceea ce va creşte riscul din punctul de vedere al investitorilor. Mai mult, dacă va mai apărea încă un proiect de mari dimensiuni, este posibil ca una dintre aceste scheme să devină nesustenabilă", a mai declarat Raluca Buciuc.

Primele luni ale acestui an au fost pozitive pentru toate segmentele pieţei imobiliare, respectiv retail, birouri, logistic şi rezidenţial, reiese din afirmaţiile făcute de specialiştii din domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb