Aplicarea strictă a cerinţelor tehnice impuse de Comisia Europeană în întocmirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) are efecte negative asupra finanţării mai multor proiecte, inclusiv în domeniul educaţie.
Proiectele ce urmau a fi realizate pe pilonul România Educată vor primi cu 700 milioane euro mai puţin, în urma finalizării negocierilor dintre Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Educaţiei Naţionale privind PNRR.
Conform unui comunicat de presă comun emis de miniştrii Cristian Ghinea şi Sorin Cîmpeanu, alocarea pentru România Educată scade în PNRR de la 4,4 miliarde euro, la 3,7 miliarde euro.
"Coaliţia de guvernare consideră educaţia domeniu prioritar pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educaţie mult peste media europeană. Bugetul România Educată pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare şcolare, cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri şi reforma învăţământului dual (402 milioane euro)", se arată în comunicatul de presă comun al celor doi miniştri.
Premierul Florin Cîţu a precizat după şedinţa de guvern de ieri că reducerea respectivă a fost cauzată de faptul că actualul PNRR se încadrează în alocarea de 29 miliarde euro.
"La toate capitolele au fost reduse sumele şi nu au fost reduse aleator, ci în funcţie de feedback-ul primit de la Comisia Europeană. O parte dintre ele le-am transferat pe finanţări din bugetul de stat, pentru că unele dintre proiecte nu puteau fi finalizate până în 31 decembrie 2026. Proiectele pe educaţie scoase din PNRR rămân, dar vor fi finanţate de la bugetul de stat sau prin intermediul altor fonduri europene", a declarat şeful Guvernului.
Potrivit unor surse din cadrul coaliţiei de guvernare citate de g4media.ro şi hotnews.ro, cea mai mare tăiere ar putea viza fondurile prevăzute iniţial pentru finanţarea proiectelor universităţilor.
De asemenea, ar putea fi diminuate sumele şi de la capitolul pentru construirea de creşe şi de la cel privind susţinerea învăţământului dual şi dotarea laboratoarelor din şcoli. Sursele citate mai afirmă că singurul capitol care rămâne cu alocarea iniţială intactă este Digitalizarea educaţiei.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.05.2021, 02:02)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 11:17)
Sigur ca da! Sa aratam lumii ce mari IT-isti suntem! E mai simplu sa creezi o lume de roboti (mai usor manipulabili) decat sa cultivi spiritul, sufletul, ceea ce ar pacatui prin... idealism!