DUPĂ NAŢIONALIZAREA YPF Argentina, la un acord preliminar cu Spania pentru despăgubirea "Repsol"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2013

Argentina, la un acord preliminar cu Spania pentru despăgubirea "Repsol"

Argentina a ajuns la un acord preliminar privind acordarea unor compensaţii grupului petrolier spaniol "Repsol", ca urmare a naţionalizării diviziei sale locale YPF.

Ministrul industriei din Spania, Jose Manuel Soria, şi noul ministru al economiei din Argentina, Axel Kicillof, au pus bazele unei înţelegeri care, dacă va fi ratificată, va încheia o dispută de mai bine de un an cu privire la despăgubirile pentru confiscarea participaţiei de 51% pe care o deţinea "Repsol" la YPF - cel mai mare producător de ţiţei din Argentina.

"Acordul presupune stabilirea unei despăgubiri care va fi plătită cu active lichide şi prevede ca ambele părţi să se abţină de la procese legale", a precizat guvernul argentinian, fără să ofere detalii. Unele surse citate de presa internaţională spun că este vorba despre 5 miliarde dolari în obligaţiuni, oferite de Argentina drept despăgubiri companiei spaniole.

Acordul privind compensaţiile trebuie să fie ratificat de "Repsol" într-o reuniune a consiliului de conducere programată pentru astăzi.

În aprilie 2012, preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, anunţa că statul va prelua acţiunile "Repsol" la YPF, acuzând societatea spaniolă că nu şi-a respectat angajamentele legate de forările de petrol. Anterior deciziei de naţionalizare, companiei "Repsol" i-au fost retrase concesiunile petroliere din mai multe provincii argentiniene pentru că nu ar fi investit suficient. Dar "Repsol" susţine că a realizat investiţii în valoare de 20 de miliarde de dolari în Argentina. În urma naţionalizării, compania spaniolă a cerut în instanţă despăgubiri de 10,5 miliarde dolari.

Pe de altă parte, compania petrolieră americană "Chevron" Corp. a anunţat investiţii în activele "Repsol" expropriate de la YPF. Drept urmare, compania spaniolă a lansat un atac dur la adresa "Chevron", considerând că acţiunile producătorului american de ţiţei sunt "scandaloase" şi încalcă "cele mai elementare principii etice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb