DUPĂ O CREŞTERE CONSTANTĂ DE ZECE LUNI Scădere însemnată a indicelui ROBOR

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 august 2018

Scădere însemnată a indicelui ROBOR

Dragoş Cabat: "S-ar putea ca scăderea să fie doar de moment"

ROBOR la 3 luni a scăzut, ieri, la 3,40%, de la 3,47%

BNR a injectat, ieri, în piaţă, 10,5 miliarde lei

Indicele ROBOR a înregistrat scăderi însemnate pe toate intervalele de timp, după creşterile constante care au fost înregistrate în ultimele zece luni.

ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile celor mai multe credite în lei, a scăzut, ieri, la 3,40%, de la 3,47% - nivelul înregistrat vineri, conform cifrelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acelaşi indice, la 6 luni, a coborât la 3,49% de la 3,53%, ROBOR la 9 luni a fost, ieri, 3,53%, de la 3,56%, iar cel la 12 luni a ajuns la 3,60%, de la 3,63%.

Scăderi şi mai accentuate au fost înregistrate de dobânda overnight (2,80% de la 3,58%), precum şi de ROBOR la o săptămână (2,80% de la 3,58%), de cel la o zi (2,80% de la 3,58%) şi de indicele de dobândă la o lună (3,36% de la 3,50%).

Analistul economic Dragoş Cabat susţine că este posibil ca scăderea marcată de ROBOR să fie doar de moment şi pe termen lung.

În acelaşi timp, domnia sa este de părere că, în general, în luna august activitatea este mai redusă şi, de obicei, şi inflaţia mai scade, pe fondul apariţiei roadelor din producţia internă şi, mai ales, din agricultură.

Domnia sa ne-a explicat: "Nu este nicio nevoie ridicată de bani. Dacă băncile au o activitate mai redusă, nu mai vor, neapărat, să atragă de pe piaţă atâţia bani şi nu mai oferă nici dobânzi mari, astfel că cei care au supralichidităţi cam stau şi se uită la ele şi se mulţumesc şi cu dobânzile mai mici pe care le primesc. Şi stagnarea de săptămâna trecută este posibil să se datoreze tot acestui fapt, la care se adaugă şi intervenţia Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că ROBOR la 3 luni va fi 3,5%-3,6%, dar nu mai mult de atât, iar piaţa reacţionea­ză aproape întotdeauna la ce spune domnia sa. În plus, încă sunt acele aşteptări, potrivit cărora inflaţia va coborî, la sfârşitul anului, către 3,6%-3,8%, şi atunci nici indicele ROBOR nu ar avea de ce să se ducă mult peste".

Banca Naţională a României a injectat, ieri, în piaţă, 10, 524 miliarde lei, printr-o operaţiune repo pe şapte zile, la o dobândă de 2,5% pe an.

Majorarea indicelui ROBOR se va relua în lunile de toamnă, urmând să scadă, din nou, în decembrie, anticipează domnul Cabat. Domnia sa şi-a motivat estimările prin faptul că, în general, luna august, prima parte din luna septembrie şi ultima perioadă din luna decembrie sunt mai liniştite, activităţile încetinind.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Banii primit de la BNR au mers pe cumparare valuta de catre banci , asa a crescut cursul euro de la 4,62 la 4,64.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb