Împrumutaţii în franci elveţieni nu renunţă, ci se agaţă de orice speranţă care le apare în cale, în ciuda sfaturilor primite de la specialişti.
După ce, joi, a fost anunţată o nouă premieră în justiţia noastră, respectiv suspendarea plăţii ratelor unui credit prin ordonanţă preşedinţială, debitorii care au împrumuturi în franci elveţieni (CHF) au solicitat avocaţilor din cadrul "Piperea şi Asociaţii" (şi au şi primit) modele de astfel de ordonanţe pentru problema creditelor în CHF.
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus că le-a atras atenţia consumatorilor că această metodă este foarte periculoasă şi că este foarte posibil ca ordonanţele preşedinţiale să fie respinse, iar consumatorii să plătească cheltuielile de judecată, care sunt substanţiale.
Domnia sa ne-a declarat: "Oamenii mi-au solicitat modele de ordonanţe preşedinţiale de mai bine de o lună, însă le-am spus că este periculos. Acum, când au văzut decizia prin care a fost admisă o astfel de ordonanţă, au spus că vor să meargă şi ei în Instanţă cu ordonanţă preşedinţială. Eu le-am dat modele, dar le-am spus din nou că pot pierde. De asemenea, le-am mai spus că dacă vor să meargă în Instanţă să facă acest lucru pe cont propriu, pentru că eu nu îi voi reprezenta. După cum aţi observat, eu am pierdut până acum toate procesele din Bucureşti. Ieri (n.r. joi) mi-a fost respins al patrulea contract colectiv pe CHF, cu Bancpost, şi astăzi (n.r. vineri) mi-a fost disjuns alt dosar. Probabil că au ordin să «trântească» tot ce-mi aparţine. Mă gândesc serios să cer strămutarea dosarelor, pentru că este clar că în Bucureşti nu voi câştiga nimic".
Instanţele i-au respins avocatului dosarele colective intentate împotriva Millenium Bank, Garanti Bank, Credit Europe Bank şi Bancpost, aceste patru cazuri, care fac referire la creditele în franci elveţieni, reunind peste 200 de clienţi, potrivit domnului Piperea, care a anunţat că va face recurs.
Începând de la finalul anului trecut, justiţia a disjuns în jur de opt dosare colective coordonate de avocatul Piperea, tot pe speţa împrumuturilor în CHF, doar cel disjuns vineri reprezentând circa 80 de consumatori, după cum ne-a precizat domnia sa.
Potrivit avocaţilor de la "Piperea şi Asociaţii", modelele de ordonanţe preşedinţiale puse la dispoziţia debitorilor "tind la stabilizarea temporară a cursului de schimb valutar CHF/leu la nivelul de la data semnării contractului de credit, până la soluţionarea cererii de chemare în judecată principală, prin care se tinde la eliminarea riscului valutar al creditelor în CHF".
Sursele citate avertizează: "Înainte de a formula o astfel de cerere trebuie să verificaţi cu atenţie dacă îndepliniţi condiţiile şi să colectaţi documentele minime enumerate în cerere.
Trebuie, de asemenea, să aveţi în vedere că, în cazul respingerii cererii dvs., instanţa vă poate obliga la cheltuieli de judecată. Totuşi, apreciem că formularea ordonanţei preşedinţiale de către consumator, personal, cu solicitarea judecării cauzei şi în lipsă, conduce la scăderea riscului de a fi obligaţi la plata cheltuielilor de judecată".
Unul dintre cele două modele de ordonanţă preşedinţială întocmite de avocaţii citaţi se adresează consumatorilor care întâmpină dificultăţi la plata ratelor lunare, cauzate de majorarea cursului de schimb al francului elveţian. Al doilea se adresează celor aflaţi într-o situaţie particulară, respectiv persoanelor cu handicap/celor care au în îngrijire o persoană cu handicap.
"Ambele modele trebuie completate în funcţie de situaţia particulară a fiecărui consumator şi a prevederilor sale contractuale", subliniază avocaţii.
După ce, marţea trecută, instanţa a suspendat plata ratelor lunare aferente unui credit la Credit Europe Bank, până la soluţionarea litigului pe fondul cauzei, pe calea ordonanţei preşedinţiale, Gheorghe Piperea a precizat că aceasta este soluţia pentru ca negocierile asupra contractului să poată fi derulate cu succes.
"În acest fel, banca nu va mai sta pe masă cu executarea silită şi, deci, nu va mai putea practica terorismul contractual cu care ne-a obişnuit!", a comentat domnia sa.
Clienţii cu credite în CHF apelează la orice soluţie le-ar putea veni în ajutor, în timp ce fac demersuri pentru derularea unor negocieri colective cu băncile.
De altfel, atât Banca Naţională a României, cât şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi operatorii bancari sunt de părere că singura soluţie pentru rezolvarea problemei creditelor în CHF este negocierea dintre cele două părţi - bănci şi consumatori.
Fondul Monetar Internaţional, ai cărui reprezentanţi s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii consumatorilor, recomandă restructurarea voluntară a creditelor, ţinând cont de capacitatea de rambursare a debitorului.
• Piţurcă a marcat în poarta Credit Europe Bank
Credit Europe Bank a pierdut meciul cu Victor Piţurcă, fostul selecţioner al naţionalei de fotbal, care a dat în judecată banca menţionată, reclamând un comision considerat abuziv.
După ce, în 2007, l-a primit pe cunoscutul fotbalist la sucursala sa VIP din Dorobanţi să-i dea un împrumut de 1,5 milioane de euro - potrivit informaţiilor apărute în presă, Credit Europe Bank l-a taxat pe Piţurcă, percepându-i un comision de acordare de 12.160 de euro.
Simţindu-se faultat, Victor Piţurcă a acţionat banca în judecată, în octombrie 2014.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Tribunalului Bucureşti, Instanţa i-a dat dreptate fostului selecţioner, banca primind cartonaş roşu de la Justiţie şi fiind penalizată după cum urmează: "Obligă pe pârâtă să restituie reclamantului suma de 12.160 de euro în echivalent lei la cursul BNR din dată achitării efective către pârâtă, suma reţinută cu titlu de comision de acordare. Obligă pe pârâtă să plătească reclamantului suma de 4.742,40 euro în echivalent în lei la cursul BNR din data achitării efective către pârâtă reprezentând dobânda legală aferentă sumei de 12.160 euro".
Decizia Tribunalului a fost luată în decembrie anul trecut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2015, 00:06)
Si eu am platit 5000 de franci comisioane catre credit europe bank pana acum!la judecata cu voi spurcatilor!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2015, 13:28)
La judecata pentru drepturile noastre.Daca o sa stam cu capul plecat , asa o sa fim vazuti si de catre cei din afara, un popor care nu-si apara drepturile, o tara unde se poate venii pnetru jecmaneala populatiei care oricum nu-si apara drepturile si nu are polititcieni care sa lupte pentru popor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2015, 11:35)
Bancile au voie sa fure legal. Daca Piti fura peste 12 000€ cred ca era legat si la puscarie. Corect ar fii sa inchida banca si bancherii care au semnat acele hartii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2015, 13:58)
o sa vina alegeri, dar politicienii nu au facut nimic pentru noi! singura lor activitate notabila este sa faca cerc in jurul cercetatilor penal!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2015, 17:51)
uuuuuuaaa, sa va fie rusine inbuibatilor, oportunistilor, sariti cu mana sus numai in apararea celor care fac jafuri, aparati numai faradelegile, cum v-ati vazut cocotati pe functii, nu va ganditi decat la furat !