DUPĂ PRIMA SĂPTĂMÂNĂ PLINĂ DIN NOUL AN Cotaţiile de la BVB cad sub cotele din startul lui 2019

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2019

Titlurile bancare şi energetice - printre cele mai mari scăderi, în săptămâna tocmai încheiată

Analiştii BT Capital Partners: "Introducerea taxei pe activele bancare a redus dramatic optimismul investitorilor, aspect care s-a simţit puternic în dinamica preţului acţiunilor băncilor la finalul lui 2018"

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat prima săptămână plină de tranzacţionare a anului în scădere, continuând picajul declanşat la finele lui 2018 de măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă ce prevede o taxă pe activele bancare, plafonarea preţului gazelor din producţia internă, taxarea cifrei de afaceri a companiilor din energie şi telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii.

Deprecierile au fost semnificative, cu variaţii între 5,56% pentru BET-TR şi 1,91% pentru BET-FI într-o mişcare care, cu excepţia indicelui financiar, aduce coşurile de acţiuni ale bursei bucureştene sub cotele de la care au luat startul în 2019, anulând demarajul ascendent din primele şedinţe ale anului.

În afara titlurilor Alro Slatina (ALR), a căror cotaţie a fost marcată de data ex-dividend a distribuţiei votată de acţionari în decembrie anul trecut, din rezultatul trimestrial, patru din cinci cele mai severe deprecieri de săptămâna trecută din rândul companiilor importante de la BVB sunt ale unor emitenţi din sectoarele bancar şi energetic, adică exact cele afectate în mod direct de prevederile ordonanţei de urgenţă.

Practic, titlurile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie de la bursa bucureşteană în indicele MSCI Frontier Markets 100, au suferit un picaj de 9,52%, până la 1,9 lei/acţiune, iar cele ale BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 6,78%, până la pragul de 11 lei, pe fondul unor volume săptămânale peste media ultimului an, conform datelor furnizate de investing.com.

Şi din perspectiva valorii tranzacţionate, cele două bănci importante lis­tate la Bucureşti au domniat activitatea bursieră, cumulând 53% (110,3 milioane de lei) din întregul rulaj de 208 milioane lei consemnat la BVB în săptămâna tocmai încheiată.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), ce au adus investitorilor în 2018 un randament ajustat cu dividendele de 48,2%, cel mai mare din BET, au căzut săptămâna trecută cu 9,04%, până la 7,95 lei/unitate, pe fondul unor trans­feruri de 6,1 milioane de lei, în timp ce titlurile OMV Petrom (SNP) s-au retras cu 7,03%, la cotaţia de 0,291 lei, în condiţiile unui rulaj în sumă de 23,5 milioane lei, circa 11,3% din valoarea totală tranzacţionată în ultimele cinci şedinţe bursiere.

De altfel, cele două sectoare sunt cel mai bine reprezentate la BVB, acestea rămânând în topul investitorilor şi în 2018, după cum ne-au transmis analiştii de la BT Capital Partners (BTCP).

"Distribuirea dividendelor suplimentare de la companiile de stat, adoptarea Legii Offshore, plafonarea preţului la gaze şi alte modificări legis­lative au antrenat un volum consistent al tranzacţiilor cu titlurile din energie. Cât despre sectorul financiar, pe de o parte, am asistat la o îmbunătăţire semnificativă a performanţei, ceea ce a stârnit un interes major din partea investitorilor. Pe de altă parte, la final de an, introducerea taxei pe activele bancare a redus dramatic optimismul investitorilor, aspect care s-a simţit puternic în dinamica preţului acţiunilor băncilor la finalul lunii decembrie", a detaliat echipa de analiză de la BTCP.

În contrast cu scăderile bursei noas­tre, în săptămâna tocmai încheiată, pieţele externe au fost dominate de optimism, în condiţiile negocierilor dintre Statele Unite ale Americii şi China, privind un posibil acord comercial între cele mai mari două economii ale lumii.

Peste Atlantic, tabloul a fost verde, cu Standard & Poor's 500, Dow Jones Industrial Average şi Nasdaq Composite marcând ascensiuni de cel puţin 2,4%, în vreme ce pe continentul european, aprecierile au fost mai temperate, cu 1,69% pentru indicele pan-european Stoxx600 şi 1,18% pentru FTSE 100, al pieţei londoneze.

Este un tablou care ne arată, din nou, că bursa noastră este decuplată de evoluţiile celor din afară şi că, probabil, impactul ordonanţei de urgenţă publicată în Monitorul Oficial la finele anului trecut nu este pe deplin înglobat în preţuri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... se sparge violent gogoasha TLV ... pazea !

    1. CINE ESTI ,"ANALISTUL LUI PESTE"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb