Euro-parlamentarii din Marea Britanie au reacţionat dur la aflarea "dezvăluirilor" din presa elveţiană privind existenţa unor închisori CIA în ţara noastră. Ei susţin că România riscă întîrzierea sau chiar suspendarea pe termen nedefinit a aderării dacă se vor dovedi adevărate afirmaţiile elveţienilor. Chiar dacă am crezut că scandalul închisorilor CIA din ţara noas-tră s-a domolit, un ziar elveţian a relansat controversele. În ediţia sa de duminică a publicat un fax ultra-secret despre care se afirmă că a fost trimis anul trecut de ministrul egiptean de externe, Ahmed Aboul Gheit, ambasadei sale din Londra. În document se vorbeşte despre 23 de deţinuţi din Iraq şi Afganistan care ar fi fost interogaţi la acea vreme în baza Mihail Kogălniceanu. Ziarul elveţian susţine că diplomaţii egipteni aveau această informaţie "din surse proprii". Mai mult, în fax se afirmă că "există centre similare în Ucraina, Kosovo, Macedonia şi Bulgaria".
Lady Ludford, membră a partidului Liberal Democrat, a declarat, în ediţia electronică a ziarului Daily Telegraf: "Este o probă reală care ne confirmă bănuiala: nu putem pune bază pe dezminţirile ţărilor implicate în acest scandal". La rîndul său, laburistul Claude Moraes a afirmat că România, ţară cu serioase probleme precum corupţia şi sărăcia, este mult mai vulnerabilă în astfel de situaţii în faţa Uniunii Europene decît ţările care s-au integrat deja, precum Polonia. "Există un lobby puternic în Parlamentul European care consideră că România nu îndeplineşte, încă, criteriile de aderare" - a afirmat Moraes, adăugînd: "România nu va recunoaşte niciodată că au existat centre CIA pe teritoriul său, însă, dacă va fi prinsă cu mîţa în sac, riscă o întîrziere a aderării pînă cel puţin în 2009, dacă nu chiar suspendarea pe termen nedefinit a integrării europene".
Contrar, însă, a ceea ce susţin euro-parlamentarii britanici, informaţiile publicate de ziarul elveţian nu sînt, cel puţin pînă în acest moment, o "probă reală". Egiptul nu a confirmat autenticitatea faxului, în timp ce autorităţile americane nu au avut nici o reacţie.
Însă, chiar dacă faxul ar fi real, tot mai rămîne o problemă: aceea a corectitudinii informaţiilor procurate "din surse proprii" de diplomaţia egipteană.
• Oficialii români rămîn pe poziţii: în România nu au existat închisori CIA
Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu mizează pe transparenţă totală. El a declarat ieri că Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării sînt dispuse să ofere oricărui ziarist european posibilitatea să cerceteze la faţa locului bazele militare în discuţie. Premierul consideră că informaţiile prezentate de presa elveţiană nu au nici o bază şi că nu vor afecta integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. Mai mult, Tăriceanu a anunţat constituirea unei comisii senatoriale care va investiga dacă au existat sau nu acele centre de detenţie, iar raportul comisiei va fi prezentat Parlamentului European.
Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, a explicat de ce este atît de important ca ţara noastră să-şi dovedească nevinovăţia. "O situaţie precum cea care se invocă cu închisorile CIA ar înseamnă că România a încălcat o seamă de tratate internaţionale şi, în consecinţă, nu mai îndeplineşte criteriul politic de aderare"- a declarat Leonard Orban. El a subliniat, la rîndul său, că autorităţile române au fost foarte ferme în a dezminţi informaţiile din presa elveţiană şi că, pentru a se face lumină, se aşteaptă cu interes poziţiile oficiale ale Elveţiei şi Egiptului, care trebuie să lămurească ce este cu acel fax.
Florentin Scaleţchi, preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), ne-a declarat că este exclusă existenţa unor închisori CIA în ţara noastră. OADO a făcut o cercetare amănunţită pe marginea acestei probleme la sfîrşitul anului trecut, din care a reieşit clar că totul este o invenţie. "Am inspectat baza Mihail Kogălniceanu clădire cu clădire" - a declarat Florentin Scaleţchi, precizînd: "În baza Kogălniceanu nu există condiţii pentru a ascunde şi interoga terorişti. Construcţiile, sistemul de securitate pur şi simplu nu se pretează la aşa ceva. În plus, în perioada în care se presupune că ar fi fost aduşi prizonierii, în bază erau 4000 de militari americani şi români. 4000 de oameni înseamnă 8000 de ochi, şi este imposibil ca nimeni să nu fi văzut nimic".
• "Este foarte posibil ca România şi Bulgaria să adere la UE în 2007" - consideră Olli Rehn, comisarul european pentru extindere
România şi Bulgaria trebuie să depună eforturi zi de zi dacă vor ca data aderării să fie 1 ianuarie 2007 - a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru extindere. El a anunţat că rapoartele finale vor fi întocmite pînă în luna mai de experţii Comisiei Europene. În acelaşi timp, comisarul european a declarat că este conştient de scepticismul cu care populaţia europeană priveşte extinderea Uniunii prin aderarea unor noi ţări din Balcani şi a Turciei.
Oficialul european a afirmat că UE va acorda la fel de multă atenţie sprijinului popular dar şi agendei sale de politică externă. "Trebuie să fim atenţi la ambele interese strategice ale Europei: stabilizarea regiunii din vestul Balcanilor şi temerile legitime ale populaţiei" - a spus Rehn, adăugînd că "acesta este motivul pentru care nu trebuie să aglomerăm prea mult agenda de extindere".