DUPĂ SCENARIUL PESIMIST AL FMI, BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2012

BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a ţării noastre pentru acest an de la 0,8% la 0,5%, potrivit unui raport al instituţiei.

La baza deciziei au stat încetinirea creşterii economice din zona euro, evoluţia slabă din sectorul agricol şi incertitudinea politică.

Anunţul instituţiei a venit la numai două zile după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) ne-a avertizat că, în cazul materializării celui mai sumbru scenariu la nivelul zonei euro, am putea înregistra o scădere economică de 5%.

În privinţa perspectivelor de creştere economică ale României pentru 2013, BERD a majorat estimarea la 1,9%, de la 1,8%.

BERD subliniază că suportul financiar al FMI şi al altor instituţii internaţionale ne-a asigurat o protecţie "importantă", având în vedere legăturile financiare strânse ale ţării noastre cu zona euro.

Previziunile economice pe termen scurt pentru Europa de Sud-Est sunt incerte, în contextul mondial actual, potrivit BERD. Vulnerabilităţile din sectorul financiar reprezintă cel mai mare risc, având în vedere că marea majoritatea sistemelor bancare din regiune sunt deţinute de băncile vest-europene şi ţinând cont de faptul că există presiuni de dezintermediere. În plus, băncile din unele ţări din regiune au expuneri considerabile pe obligaţiuni suverane, potrivit raportului.

Creditorii din Europa Occidentală continuă să-şi reducă capitalul şi finanţarea în Europa de Est, unde aceştia deţin aproximativ două treimi din industria bancară, potrivit BERD.

Raportul instituţiei menţionează: "Criza din zona euro va continua să aibă un impact negativ asupra creşterii în regiunea de tranziţie. Ţările care au cele mai puternice legături cu zona euro se vor confrunta cu o încetinire mai mare decât s-a estimat iniţial".

Instituţia avertizează că Europa Centrală, statele baltice şi cele din Balcani se vor confrunta cu o contractare "substanţială" a creditării, cu excepţia Poloniei şi Bulgariei.

Ratele înalte ale creditelor neperformante, care persistă "ca o moştenire" din 2008-2009 în majoritatea ţărilor, au contribuit de asemenea la scăderea creditării, potrivit BERD. În 2011 şi în prima parte a acestui an, creditele neperformante au crescut în Europa de Sud-Est, unde rata medie a ajuns, în prezent, la 15%, comparativ cu 4% în 2008, se arată în raport.

BERD precizează că ritmul de creştere al economiilor din Europa de Est din acest an va fi la jumătate faţă de 2011, din cauza înrăutăţirii perspectivelor în zona euro.

În Europa Centrală şi în Europa de Sud-Est, regiune din care face parte şi România, cele mai multe state vor înregistra o creştere a PIB mai redusă decât se anticipa anterior, întrucât scenariul de bază pentru zona euro s-a înrăutăţit din nou, se arată în raport.

Creşterea în regiunea în care activează BERD va încetini la 2,7% în acest an, de la 4,6% anul trecut, urmată de o revenire uşoară, la 3,2%, anul viitor, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua să afecteze economiile ţărilor în Europa Centrală şi Ţările Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est şi Caucaz, Turcia, Rusia şi Asia Centrală, dar şi Maroc, Tunisia, Egipt şi Iordania, ţări intrate recent sub mandatul băncii.

Ucraina va înregistra un avans de 1% în acest an şi de 2,5% în 2013, faţă de 2,5% şi, respectiv, 4%, estimat de BERD în iulie. Economia Poloniei va creşte cu 2,5% anul acesta şi cu 2,2% anul viitor, faţă de prognoza precedentă a BERD, de 2,9% şi, respectiv 2,4%.

BERD a menţinut estimarea de creştere în acest an pentru Bulgaria la 1,2% şi pe cea de anul viitor la 1,7%.

Rozalia Pal: "Creşterea economică va fi de 1%"

Creşterea reală a economiei va fi de 1%, dar există un risc crescut ca aceasta să fie sub nivelul precizat, în cazul în care agricultura scade mai mult de 10%, iar în aceste condiţii prognoza BERD este plauzibilă, estimează Rozalia Pal, economsit şef la Garanti Bank.

Pe plan local, în ceea ce priveşte perspectivele de creştere economică, trebuie acordată o atenţie majoră stabilităţii politice şi reformelor structurale, care trebuie să continue, inclusiv privatizările, acordurile cu FMI şi absorbţia fondurilor europene, potrivit analistului.

Melania Hăncilă: "Economia va avansa cu aproximativ 0,4-0,5%"

"Conform estimărilor noastre, economia românească va creşte cu aproximativ 0,4-0,5%, în cea de-a doua jumătate a anului, pe fondul încetinirii tuturor sectoarelor economice comparativ cu semestrul întâi", ne-a declarat Melania Hăncilă, economist şef la Volksbank.

Revizuirea negativă a prognozei de creştere economică a BERD la 0,5% este în linie cu aşteptările noastre de avans real al Produsului Intern Brut (PIB) cu 0,5% - 0,6% (în ritm anual) în 2012, pe fondul deteriorării competitivităţii exporturilor, scăderii industriei şi a anului agricol slab, potrivit analistului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb