Tranzacţionarea contractelor futures avînd ca suport petrolul va fi reluată luna viitoare, în China, după zece ani de la momentul în care piaţa de profil a fost desfiinţată de guvern, potrivit anunţului autorităţii de reglementare în domeniu (CSRC). Contractele vor fi tranzacţionate la Bursa din Shanghai (Shanghai Futures Exchange - SHFE), piaţă care i-a invitat pe brokeri să participe, în această lună, la o simulare a unei sesiuni de tranzacţionare. Aceasta are ca scop promovarea produselor care vor fi tranzacţionate, precum şi familiarizarea investitorilor cu regulile de tranzacţionare.
Guvernul chinez a început "să cureţe" piaţa futures din ţară în 1994, după ce a constatat din ce în ce mai multe nereguli. Astfel, numărul burselor au fost reduse de la 50, cîte au fost înfiinţate iniţial, la numai 3 - în 1998.
Tranzacţionarea contractelor futures a fost introdusă în China la începutul anilor '90. În 1993, a fost inaugurată platforma de tranzacţionare a produselor petroliere, fiind cotate următoarele: ţiţeiul brut Daqing, benzina 90#, motorina 0# şi păcura 250#. Un an mai tîrziu, piaţa a fost închisă din cauza speculaţiilor uriaşe.
În ceea ce priveşte evoluţia sectorului ţiţeiului din China, analiştii spun că un nou val de investitori străini urmează să iniţieze afaceri în această ţară (al doilea consumator mondial de petrol), iar cei existenţi îşi vor extinde prezenţa. Specialiştii susţin că societatea petrolieră "Petrobras" Brazilia, alături de companiile specializate în tranzacţiile cu ţiţei - "Trafigura" Olanda şi "Hin Leong" Singapore, vor derula, în curînd, operaţiuni pe piaţa Chinei.
Creşterea puternică a economiei chineze (peste 9% în 2003) a contribuit, în proporţie de 40%, la majorarea cererii mondiale de petrol.