DUPĂ ZECE ANI DE LA ÎNCHIDEREA PIEŢEI DE PROFIL, China reia tranzacţiile bursiere cu petrol

Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2004

Tranzacţionarea contractelor futures avînd ca suport petrolul va fi reluată luna viitoare, în China, după zece ani de la momentul în care piaţa de profil a fost desfiinţată de guvern, potrivit anunţului autorităţii de reglementare în domeniu (CSRC). Contractele vor fi tranzacţionate la Bursa din Shanghai (Shanghai Futures Exchange - SHFE), piaţă care i-a invitat pe brokeri să participe, în această lună, la o simulare a unei sesiuni de tranzacţionare. Aceasta are ca scop promovarea produselor care vor fi tranzacţionate, precum şi familiarizarea investitorilor cu regulile de tranzacţionare.

Guvernul chinez a început "să cureţe" piaţa futures din ţară în 1994, după ce a constatat din ce în ce mai multe nereguli. Astfel, numărul burselor au fost reduse de la 50, cîte au fost înfiinţate iniţial, la numai 3 - în 1998.

Tranzacţionarea contractelor futures a fost introdusă în China la începutul anilor '90. În 1993, a fost inaugurată platforma de tranzacţionare a produselor petroliere, fiind cotate următoarele: ţiţeiul brut Daqing, benzina 90#, motorina 0# şi păcura 250#. Un an mai tîrziu, piaţa a fost închisă din cauza speculaţiilor uriaşe.

În ceea ce priveşte evoluţia sectorului ţiţeiului din China, analiştii spun că un nou val de investitori străini urmează să iniţieze afaceri în această ţară (al doilea consumator mondial de petrol), iar cei existenţi îşi vor extinde prezenţa. Specialiştii susţin că societatea petrolieră "Petrobras" Brazilia, alături de companiile specializate în tranzacţiile cu ţiţei - "Trafigura" Olanda şi "Hin Leong" Singapore, vor derula, în curînd, operaţiuni pe piaţa Chinei.

Creşterea puternică a economiei chineze (peste 9% în 2003) a contribuit, în proporţie de 40%, la majorarea cererii mondiale de petrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb