România este a doua cea mai poluată ţară din Europa, ocupând locul 6 la nivel global, după Turcia, care se situează pe primul loc în Europa şi pe locul 3 între ţările analizate, arată studiul privind calitatea aerului din spaţiile interioare la nivel global, realizat de Dyson.
Potrivit sursei citate, Italia este plasată la nivel global pe locul 9, iar Polonia pe locul 10. Austria se află pe locul 11, iar Spania pe locul 14. Marea Britanie (locul 23) depăşeşte Statele Unite (locul 27), Canada (locul 28) şi Australia (locul 29), dar Germania şi Franţa se situează pe locurile 20 şi 22, în timp ce India şi China ocupă primele două poziţii. Mediile anuale PM.5 în spaţiile interioare, în toate ţările studiate, au depăşit indicatorii OMS pentru PM2.5 (5 μg / m3) - India de 11 ori, China de 6 ori, Turcia şi Emiratele Arabe Unite de 4 ori şi Coreea de Sud, România, Mexic, RAS Hong Kong şi Italia de 3 ori. Când sunt analizate anual valorile P.M 2.5 ale ţărilor, România se numără printre cele 10 ţări cu cele mai mari valori, alături de India, China, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Turcia, Mexic, RAS Hong Kong, Italia, Polonia şi ocupă locul 6 la nivel global. România este, de asemenea, a doua ţară cu cea mai mare valoare a indicatorului P.M 2.5 dintre ţările europene, urmată de Italia şi Spania. Turcia se clasează pe primul loc în clasament, înregistrând cel mai mare nivel al poluării aerului din Europa.
,,Datele conectate privind calitatea aerului, generate de dispozitivele noastre, ne permit să înţelegem adevărata problemă a poluării aerului din interiorul locuinţelor din întreaga lume. Acest lucru ne oferă o perspectivă directă asupra provocărilor cu care se confruntă purificatoarele Dyson în mediile reale şi cunoştinţele necesare pentru a proiecta aparate din ce în ce mai bune pentru a face faţă acestor provocări. În plus, datele pe care le captăm nu sunt doar un instrument de inginerie - prin aplicaţia MyDyson, aceste date sunt împărtăşite înapoi în mod individual, în timp real, iar cei care deţin dispozitivele primesc rapoarte lunare care să-i ajute să-şi îmbunătăţească calitatea aerului din casă", declară Matt Jennings, director de inginerie pentru îngrijirea mediului.
,,Cu toţii ne gândim că poluarea aerului este o problemă generată de trafic sau pe care o întâlnim doar în aer liber. Deşi activităţile de cercetare a poluării aerului din spaţiile interioare sunt în creştere, acestea continuă să fie subdezvoltate. Rezultatele cercetărilor efectuate de Dyson ne oferă o înţelegere valoroasă asupra nivelurilor reale de poluare din casele din întreaga lume, ajutându-ne să vedem care sunt tiparele zilnice de poluare, lunare şi sezoniere. Datele Dyson sunt un instrument educaţional foarte puternic, iar oportunităţile de a genera un impact pozitiv sunt nelimitate. Înţelegerea nivelului şi tipului de poluare din jurul nostru este primul pas către reducerea expunerii la aceasta", declară Profesorul Hugh Montgomery, preşedinte al catedrei de medicină de terapie intensivă de la University College London şi preşedinte al Consiliului consultativ ştiinţific al Dyson.
Poluarea este mai intensă în timpul iernii
Iarna petrecem, în general, mult mai mult timp în casă decât în alte perioade ale anului, indiferent de activităţile pe care le desfăşurăm. La nivel global, sezonul de iarnă este cel mai poluat, potrivit statisticilor emise de purificatoarele Dyson. Ţinând ferestrele închise şi utilizând metode de încălzire bazate pe lemn sau gaz sau chiar lumânări, avem tendinţa de a ne izola casele mai mult în timpul iernii. Dar nu în toate ţările cel mai ridicat grad de poluare se înregistrează în lunile de iarnă. În România, spre exemplu, noiembrie este cea mai poluată lună din an. În ianuarie, martie şi în perioada noiembrie-decembrie, datele medii naţionale depăşesc recomandarea OMS de 3,5 ori.
România este una dintre ţările cu cele mai mari concentraţii de compuşi organici volatili (COV)
Purificatoarele Dyson arată că naţiunile europene au avut cele mai ridicate niveluri anuale de COV (compuşi organici volatili), spre deosebire de PM2.5. Compuşii organici volatili sunt substanţe iritante, prezente în aerul respirabil, care poluează şi pot provoca reacţii adverse precum dureri de cap, probleme respiratorii şi reacţii alergice. Austria se află în fruntea listei, urmată de Germania, România, Polonia, Elveţia şi Turcia. Irlanda este pe locul zece, iar Italia pe locul opt. Numeroase naţiuni care au obţinut un scor mediu ridicat în ceea ce priveşte indicele anual PM2.5, au obţinut, în schimb, scoruri slabe la COV. Printre naţiunile aflate în prima jumătate clasamentului (în funcţie de nivelul de COV) nu se numără şi Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Taiwan, Malaezia, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong sau Coreea de Sud. Într-adevăr, ţări precum Danemarca, SUA, Franţa şi Spania sunt toate clasate mai sus.
În acelaşi timp, în oraşele europene se înregistrează concentraţii mai mari de COV decât în alte locaţii. Oraşele cu cea mai mare rată de COV sunt Munchen, Beijing, Köln, Berlin şi Viena. Beijing este singurul oraş din top cinci global în ceea ce priveşte PM2.5 anual şi VOC. Alte zece oraşe din top în ceea ce priveşte nivelurile medii ale ambilor poluanţi sunt Mexico City, Delhi, Istanbul şi Shanghai.
În ceea ce priveşte nivelul de COV din spaţiile interioare, Austria, România, Germania, Elveţia, Polonia, Turcia, India, Italia, China şi Irlanda se situează în primele 10 ţări europene.
Seara, nivelurile de poluare sunt mai ridicate decât în oricare alt moment al zilei
În 30 din cele 37 de ţări analizate, nivelurile de PM2.5 din interior au atins cel mai înalt nivel seara, când majoritatea oamenilor sunt acasă. Un factor major este expunerea, adică măsurarea concentraţiei de poluare a aerului în timp. O creştere a poluării aerului sau un nivel extrem de ridicat pentru o perioadă scurtă de timp nu este întotdeauna mai rea decât expunerea continuă la o calitate "slabă" a aerului. Astfel, perioada mai lungă şi mai poluată poate fi cauza expunerii crescute la PM2.5 în locuinţe, potrivit datelor obţinute de la purificatoarele Dyson. În majoritatea regiunilor, orele de vârf au fost înregistrate începând cu 18:00 până la miezul nopţii, deşi în Asia de Sud-Est (Thailanda, Filipine, India) orele cele mai poluate se încadrează între 7:00 şi prânz. Coreea de Sud şi Mexicul sunt alte două excepţii, înregistrând cele mai ridicate niveluri de poluare între miezul nopţii şi ora 7 dimineaţa, respectiv 9 dimineaţa şi ora 15:00.
De-a lungul a 24 de ore, în mai multe zone geografice s-au înregistrat niveluri peste cele recomandate de OMS, timp de mai mult de jumătate de zi, în ceea ce priveşte PM2.5 (15 μg / m3). Printre ţările respective se numără China, India, Coreea de Sud, Mexic, Emiratele Arabe Unite şi Turcia. În oraşe precum Berlin, Roma, Milano, Madrid, Polonia şi România, oamenii au avut perioade într-o zi obişnuită în care expunerea la PM2,5 a depăşit liniile directoare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În mod similar, în oraşe precum Shanghai, Beijing, Shenzhen, Delhi, Mumbai, Viena, Mexico City, Dubai şi Istanbul, locuinţele au depăşit în mod constant recomandările OMS cu peste 50% într-o zi tipică pe parcursul anului 2022.
Dyson a publicat rezultatele primei ediţii a proiectului Global Connected Air Quality Data - cel mai mare studiu privind calitatea aerului din spaţiile interioare, la nivel global. Proiectul analizează informaţiile colectate de peste 2,5 milioane de purificatoare Dyson din 2022 până în 2023, cu scopul de a monitoriza calitatea aerului din casele din întreaga lume, până în cele mai mici detalii. Datele nu sunt reprezentative la nivel internaţional, întrucât reflectă doar informaţiile colectate de purificatoarele Dyson, însă ele pot fi folosite pentru a contura o imagine de ansamblu a calităţii aerului din spaţiile interioare, în diferite ţări şi oraşe din lume, mai completă decât până în prezent.