Ebola - o armă biologică, creată în laborator?

P.F.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 august 2014

Ebola - o armă biologică, creată în laborator?

Unii oameni de ştiinţă acuză: "La baza acestei boli stă un interes economic"

Teoriile privind originea artificială a Ebola au apărut încă din 1996

Jean-Marie Le Pen a provocat o controversă de proporţii în primăvară, referitor la boală

Un spital din SUA a primit ameninţări după ce a acceptat să trateze un bolnav de Ebola

Ebola este o armă biologică, creată în laborator, iar aceasta trebuie să se extindă, întrucât, pentru companiile farmaceutice, nu rentează să investeşti într-un vaccin doar pentru 2000-3000 de cazuri, ne-au declarat unii oameni de ştiinţă, sub protecţia anonimatului. Potrivit domniilor lor, vaccinul există deja în laboratoare, iar la baza întregii epidemii stă, de fapt, un interes economic.

"Sierra Leone are o populaţie de aproximativ 5 milioane de persoane. Cele două regiuni din Sierra Leone puternic infestate, unde a început totul, sunt Kenema şi Kono. Acestea sunt două zone «fierbinţi», importante centre de exploatare a diamantelor şi aurului. Sierra Leone are importante zăcăminte de diamante, aur, argint, titan, platină, marmură, granit, cupru şi altele", ne-au precizat persoanele respective.

Afirmaţiile domniilor lor nu sunt singurele în acest sens. La nivel internaţional au existat şi în trecut mai multe controverse privitoare la originea şi evoluţia Ebola.

Spre exemplu, în anul 1996, medicul şi cercetătorul Leonard Horowitz a publicat, printre multe alte articole de specialitate, o carte în care îşi explică teoria conform căreia Ebola, împreună cu SIDA, sunt două boli create în laboratoarele armatei americane.

De asemenea, o altă voce, de data aceasta 10 ani mai târziu, a lui Eric Pianka, biolog de renume din SUA, susţinea că Ebola reprezintă instrumentul perfect pentru a se răspunde la explozia demografică a Pământului. În 2006, domnia sa afirma că trebuie acţionat rapid, înainte de a fi prea târziu: "Pământul, aşa cum îl ştim, nu va supravieţui, fără luarea unor măsuri drastice". Teoria pe care o susţinea, în 2006, Eric Pianka, era argumentată: "SIDA nu este o boală eficientă, pentru că este prea lentă. Ebola, în schimb, este mult mai eficientă. Boala este foarte dură şi letală în numai câteva zile, în loc de câţiva ani, în formele sale grave", argumenta, la data respectivă, biologul american, care atrăgea atenţia asupra faptului că, scăpată de sub control, Ebola "va elimina 90% din populaţia Terrei".

Mai mult decât atât, un alt indiciu care vine în sprijinul teoriilor "conspiraţioniste" lansate de o parte a populaţiei, a apărut în acest an, în luna mai.

Jean-Marie Le Pen, preşedintele de onoare al partidului francez de extremă dreapta Frontul Naţional (FN), fusese auzit de jurnaliştii francezi într-un cadru informal la Marsilia, că "domnul Ebola poate rezolva explozia demografică şi problema imigraţiei în trei luni".

Această afirmaţie a fost condamnată de către Guvernul francez, iar populistul olandez Geert Wilders a catalogat-o drept "ridicolă". Fiica liderului onorific al FN, Marine Le Pen, preşedintele FN, a declarat ulterior că declaraţiile tatălui său au fost denaturate. "Este adevărat că el a făcut o observaţie posibil dezamăgitoare, un pic pesimistă, dar ea nu se referă deloc la imigrare", a subliniat Marine Le Pen la vremea respectivă.

Recent, un expert de la Universitatea Cambridge, a declarat că virusul Ebola ar putea fi folosit de terorişti pentru crearea unei arme biologice.

În timp ce temerile cresc cu privire la răspândirea bolii în Africa de Vest, expertul în antropologie biologică Peter Walsh a declarat că, deşi riscul ca virusul să ajungă în Marea Britanie este mic, grupări precum Al-Qaida l-ar putea folosi pentru a crea o armă, potrivit Mediafax. "Doar câteva laboratoare din lume deţin virusul Ebola, iar ele sunt foarte bine protejate. Riscul este ca un grup terorist să încerce să obţină virusul din Africa de Vest", a explicat el.

Spital din Atlanta, ameninţat în urma tratării celor doi americani infestaţi

Spitalul din Atlanta unde este tratat unul dintre americanii infectaţi cu Ebola şi care urmează să îl primească pe cel de-al doilea a cerut populaţiei să dea dovadă de compasiune după ce a primit "e-mailuri ameninţătoare" în care era întrebat de ce li s-a permis pacienţilor să se întoarcă în SUA.

Oficialii se străduiesc să reasigure membrii comunităţii că prezenţa în oraş a celor doi americani infectaţi cu Ebola nu implică riscul unei epidemii pe teritoriul Statelor Unite.

"Sper că teama noastră de înţeles faţă de necunoscut nu va avea câştig de cauză în faţa compasiunii atunci când americani bolnavi se întorc în Statele Unite pentru a primi îngrijiri", a declarat medicul Tom Frieden, directorul CDC. El a precizat că agenţia a primit "e-mailuri ameninţătoare" şi aproximativ 100 de telefoane de la persoane care întrebau de ce sunt lăsaţi pe teritoriul Statelor Unite cei doi americani bolnavi.

Aceştia s-au infectat cu Ebola în timp ce lucrau la o clinică din Liberia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în alertă

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a afirmat, recent, că epidemia de Ebola din Africa de Vest "avansează mai rapid" decât mobilizarea pentru limitarea ei.

Ea a avertizat asupra unor "consecinţe catastrofale" şi a unui risc de propagare în alte ţări. "Efectivele actuale de ajutor naţional şi internaţional sunt trist de inadecvate", a declarat Chan în cadrul unui summit regional privind epidemia, organizat la Conakry.

"Această epidemie avansează mai repede decât eforturile noastre de a o controla. Dacă situaţia continuă să se deterioreze, consecinţele pot fi catastrofale în termeni de vieţi pierdute dar şi tulburări socio-economice şi risc crescut de propagare în alte ţări", a avertizat ea.

Ea a anunţat, de asemenea, convocarea pentru 6 august a unei reuniuni de urgenţă pentru "evaluarea implicaţiilor internaţionale ale epidemiei în Africa de Vest".

Epidemia de febră hemoragică cauzată de virusul Ebola a provocat moartea a 887 de persoane în Africa, potrivit unui nou bilanţ făcut public luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Acest bilanţ mai anunţă 1.603 cazuri înregistrate în patru ţări din Africa de Vest, şi anume 485 în Guineea (340 confirmate şi 12 suspecte), între care 358 mortale, 468 în Liberia (129 confirmate, 234 probabile şi 105 suspecte), între care 255 mortale, 646 în Sierra Leone (540 confirmate, 46 probabile şi 60 suspecte), între care 273 mortale, şi patru în Nigeria (niciunul confirmat, 3 probabile şi unul suspect), între care unul mortal.

Bilanţul epidemiei de febră hemoragică din Africa de Vest, cauzat în mare parte de virusul Ebola, nu încetează să se agraveze. Un bilanţ precedent al OMS anunţa peste 1.300 de cazuri şi 729 de morţi la 27 iulie.

De asemenea, Banca Mondială va mobiliza de urgenţă 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Guineea, Liberia şi Sierra Leone să controleze epidemia de Ebola, informează un comunicat publicat ieri la Washington.

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, medic specializat în boli infecţioase, şi-a exprimat îngrijorarea, afirmând că "numeroase vieţi sunt în pericol dacă nu vom reuşi să stopăm elanul epidemiei de Ebola".

"Urmăresc în permanenţă efectul mortal al bolii şi sunt întristat să văd că afectează angajaţi medicali, familii şi comunităţi", a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM) într-un comunicat.

În cadrul unei conferinţe telefonice, Jim Yong Kim a precizat că va supune rapid acest program votului Consiliului de Administraţie al Băncii Mondiale, care deja "susţine ferm" proiectul. O decizie finală privind acordarea acestui ajutor ar trebui anunţată la sfârşitul săptămânii, a precizat Makhtar Diop, vicepreşedintele BM pentru Africa.

Congo a fost ameninţată de Ebola şi în ultimii ani

Virusul Ebola a dat semne de agresivitate încă din anul 2007. Potrivit unor materiale Reuters, de la data respectivă, oamenii din provincia Kasai au început să se simtă rău în luna aprilie, din cauza unei boli care nu are niciun tratament şi care ucide între 50% şi 90% dintre victime. În luna septembrie, un raport a arătat că au existat 385 de cazuri suspecte de această boală, iar 174 de persoane au murit, deşi nu toate cazurile au fost confirmate.

Anul trecut, în luna mai, tot în Congo, şase cazuri suspecte de infectare cu virusul Ebola au fost depistate în nord-estul ţării. Potrivit datelor de la acea dată, transmise de autorităţile din Congo şi de oficialii ONU, sfârşitul unei epidemii de Ebola tocmai fusese declarat în luna noiembrie a anului 2012.

"Şase cazuri suspecte de febră hemoragică generată de virusul Ebola au fost anunţate în perioada 1-12 mai în zona de protecţie sanitară Mongo (...) în districtul Bas-Ule", în provincia Orientale (nord-est), a declarat Sylvestre Ntumba, de la Biroul ONU pentru Ajutor Umanitar (OCHA).

Precedenta epidemie a avut epicentrul la Isiro, la aproximativ 240 de kilometri de Mongo. În perioada mai-noiembrie 2012, epidemia a făcut 62 de cazuri, dintre care 34 de decese, conform ONU. Pentru prima dată, o femeie infectată a născut prematur un copil viu, dar atât femeia, cât şi copilul au decedat.

SUA anunţă investiţii de 14 miliarde de dolari în Africa

Potrivit Bloomberg, la această oră, China este cel mai mare investitor din Africa

Statele Unite ale Americii, prin vocea preşedintelui Barack Obama, au anunţat investiţii de 14 miliarde de dolari, prin intermediul multinaţionalelor, pe continentul african.

În cadrul unui summit Americano-African, găzduit la Washington, Casa Albă a specificat că banii vor merge în domeniile industriei, energiei, finanţelor şi tehnologiei, relatează Bloomberg.

Oficialii casei Albe au declarat: "Aceste investiţii vor aprofunda angajamentul economic american în Africa, alimentând creşterea care va susţine prosperitatea şi pieţele emergente africane pentru afacerile americane, ceea ce va sprijini crearea de locuri de muncă atât în SUA, cât şi în Africa".

Fondul Monetar Internaţional a previzionat o creştere de 5,5% în acest an pentru continentul Africii.

"După cinci ani în care politica externă a SUA s-a concentrat pe extinderea relaţiilor în cadrul Asiei, Barack Obama s-a hotărât să dea o mână de ajutor Africii", notează presa internaţională.

Penny Pritzker, secretar pe probleme de comerţ al administraţiei de la Casa Albă, a declarat: "Aceste înţelegeri reprezintă evidenţa că SUA este deschisă pentru mai multe afaceri cu Africa, a cărei creştere economică este abia la început".

Obama a ţinut să evidenţieze că pe continentul african se regăsesc nu mai puţin de şase dintre cele mai rapide zece creşteri economice din lume, la această oră.

Potrivit Bloomberg, la această oră, China este cel mai mare investitor din Africa. Numai anul trecut, afacerile dintre Africa şi China au depăşit 200 de miliarde de dolari, mai mult decât dublul totalului afacerilor americane pe teritoriul african.

Printre politicile susţinute de administraţia americană în Africa se numără eradicarea corupţiei şi promovarea drepturilor femeilor.

Mai mult de 90 de companii mari americane s-au declarat dispuse la investiţii consistente pe continentul negru. "Africa are potenţial, fără îndoială", au conchis afaceriştii de peste ocean.

Investiţii chineze pe teritoriul african

Anul trecut, continentul african a primit 57 miliarde de dolari investiţii străine directe (ISD), un record, în condiţiile în care volumul mondial de ISD a scăzut cu 15% între 2011-2013, potrivit raportului anual al Naţiunilor Unite.

Sylvain Broyer economist la Natixis, a declarat, potrivit Les Echos: "China are nevoie să-şi securizeze aprovizionările cu materii prime şi Africa are un rol important în acestă privinţă. Pe de altă parte, chinezii aduc pe piaţa africană bunuri de consum la preţuri accesibile şi se angajează în proiecte de infrastructură pe termen lung".

Companiile chineze sunt angajate în proiecte ambiţioase de infrastructură: construcţia celui mai mare baraj din Africa, în Etiopia, conducte în Sudan şi Ciad, port de 480 milioane de dolari în Kenya, o cale ferată de 4 miliarde de dolari în Africa de Est .

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acest virus este creatia capitalistilor, care vor sa le ia bogatiile naturale de la saracii africani (de parca pseudoelitele africane nu faceau acelasi lucru si la fel de sangeros) Virusul este creatia eminentului savant virus olog, E. Bula, fiul eroului popular din bancurile romanesti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb