Echipajele de cabină ale Ryanair Portugalia au intrat în grevă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2019

Echipajele de cabină ale Ryanair Portugalia au intrat în grevă

Echipajele de cabină ale diviziei din Portugalia aparţinând companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair Holdings Plc au intrat ieri într-o grevă programată să se desfăşoare până în 25 august, conform Reuters.

Compania a avertizat pasagerii că vor fi afectate doar câteva zboruri, în condiţiile în care guvernul a dat ordin ca lucrătorii operatorului de transport aerian să furnizeze minimum de servicii ca să evite crearea unui haos, dată fiind perioada concediilor.

Mişcarea iniţiată de sindicatul SNPVAC din Portugalia este prima dintr-un val de greve planificate de angajaţii Ryanair din Irlanda, Marea Britanie şi Spania. Sindicaliştii portughezi sunt de părere că ordinul Guvernului este "abuziv", întrucât subminează dreptul la grevă.

Ryanair, cel mai mare operator de transport aerian low-cost din Europa, a fost afectat de numeroase greve în 2018. Managementul companiei spune că au fost înregistrate progrese semnificative de atunci, prin încheierea contractelor colective de muncă cu o serie de sindicate ale piloţilor din toată Europa.

Dar, SNPVAC susţine că Ryanair a refuzat să respecte un protocol semnat în noiembrie anul trecut, care prevedea plata angajaţilor pe perioada de concediu, 22 de zile de concediu de odihnă pe an şi respectarea deplină a drepturilor din legea parentală portugheză.

Marţi, Ryanair a informat că numai câteva curse din Portugalia sunt afectate de modificări minore de orar, nefiind raportate amânări sau anulări ale zborurilor de pe aeroporturile din Lisabona, Porto şi Faro.

Sindicatele CNE şi ACV PULS ale angajaţilor Ryanair din Belgia le-au spus marţi membrilor săi să nu respecte cererea companiei privind înlocuirea echipajelor zborurilor afectate de greva din Portugalia.

Şi sindicatul STICPLA din Spania a trimis o scrisoare către membrii săi, în care le-a comunicat acestora că nu sunt obligaţi "să răspundă apelurilor companiei" dacă sunt în timpul lor de odihnă, în zilele libere sau în vacanţă.

Sindicatele reprezentând echipajele de cabină din Spania au declarat, totodată, că îşi menţin planul de a declanşa o grevă de zece zile, luna viitoare, în condiţiile în care negocierile cu managementul nu au dus la vreun acord.

Amintim că, la finele lunii iulie, Ryanair a avertizat angajaţii că are 500 de piloţi şi 400 de membri ai echipajului în plus, iar în următoarele săptămâ-ni vor fi anunţate concedieri.

Ryanair avea, în anul fiscal încheiat în 31 martie, 14.000 de persoane angajate în echipajele de cabină.

În trimestrul al doilea din 2019, compania a înregistrat un profit net de 243 de milioane de euro, în scădere de la 309 milioane de euro în perioada similară din 2018. Analiştii aşteptau un câştig de 232 milioane de euro.

Un tribunal superior irlandez a emis ieri un ordin care îi permite companiei Ryanair să îi împiedice pe piloţii irlandezi să intre într-o grevă de 48 de ore, la finele acestei săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb