Autoritatea Vamală Română a oferit în cadrul Centrului de Instruire Echipe Canine un stagiu de perfecţionare pentru opt echipe canine ale Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei - Biroul Vamal Odesa. Obiectivul acestei formări a fost de a îmbunătăţi competenţele profesionale ale câinilor de serviciu şi ale vameşilor care lucrează în calitate de conductori de câini la frontiera externă a UE pentru depistarea de ţigarete si produse din tutun, arme şi muniţie, droguri si numerar.
Astăzi, 4 octombrie 2024, la Centrul de Instruire Echipe Canine al Autorităţii Vamale Romane (CIEC -AVR), opt echipe canine de la Biroul Vamal Odesa (BVO) din cadrul Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei (SVSU) au finalizat stagiul de perfecţionare pentru depistarea de ţigarete si produse din tutun, arme si muniţie, droguri si numerar. Instruirea a fost oferită de către AVR în parteneriat cu Misiunea EUAM Ucraina si s-a derulat cu sprijinul JTI Romania, care susţine echipele canine ale vămii române de aproape 15 ani şi care a contribuit la înfiinţarea CIEC - AVR.
Echipele canine activează în birourile vamale din toată ţara şi fac parte din mijloacele operative utilizate de AVR pentru prevenirea, detectarea şi combaterea contrabandei cu ţigarete si produse din tutun, a traficului de droguri, arme si muniţie, precum şi numerar. De la începutul anului, cu ajutorul echipelor canine au fost descoperite si confiscate 543.440 ţigarete, 98 kg tutun, iar amenzile aplicate au totalizat 2,3 milioane lei.
"În actualul context geopolitic, responsabilităţile Autorităţii Vamale Române în materie de securizare a frontierei externe a UE, supraveghere şi control a mărfurilor care intră pe teritoriul vamal al Uniunii Europene sunt de o importanţă deosebită. Echipele canine reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire a traficului ilegal de mărfuri, în special a celor accizate şi a celor supuse reglementarilor speciale. În cadrul Centrului de Instruire Echipe Canine al Autorităţii Vamale Române avem atât lucrători vamali care sunt instructori profesionişti şi experimentaţi, cât şi facilităţile si dotările necesare pentru a antrena câinii la standarde europene şi internaţionale. Acest stagiu de perfecţionare oferit echipelor canine din regiunea Odesa, aflată in sudul Ucrainei, în imediata vecinătate a României de-a lungul Dunării, reprezintă o oportunitate pentru AVR pentru a-şi dovedi capacitatea în transferul de bune practici europene către partenerii din Ucraina, stat candidat la aderarea la UE. Vom continua întărirea colaborării cu instituţiile si autorităţile naţionale, cu agenţiile europene si internaţionale si vom consolida parteneriatul cu mediul privat onest.", a declarat Marcel Simion Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.
"După finalizarea unui antrenament intens desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, câinii de serviciu ai SVSU, se vor întoarce la lucru în zonele de responsabilitate, cu competenţe profesionale îmbunătăţite. Instruirea se face prin metoda jocului dintre câine si conductor, ceea ce duce la dezvoltarea unei legături solide între cei doi şi o bună coordonare în cadrul activităţilor operaţionale. Aceşti câini ar trebui premiaţi în fiecare zi pentru instinctele puternice privind loialitatea şi dăruirea de care dau dovada necondiţionat.", a adăugat Alexandru Ioniţă, şeful Centrului de Instruire Echipe Canine.
"În actualul mandat, care a început la 1 iunie 2024, Misiunea de consiliere a Uniunii Europene pentru reforma sectorului securităţii civile Ucraina (EUAM Ucraina) şi-a intensificat asistenţa şi sprijinul oferit autorităţilor din domeniul securităţii sectorului civil din Ucraina, cu precădere în procesul de implementare a reformelor si îndeplinirea condiţiilor de aderare la UE. Această formare oferită echipelor canine din cadrul Vămii Odesa de către AVR, va contribui la consolidarea capacităţii operaţionale a subdiviziunilor vamale din regiunea Odesa, începând de la Marea Neagra şi urcând de-a lungul Dunării până la Reni." a precizat Adrian Costache, consilier superior pentru Managementul Integrat al Frontierei în cadrul Oficiului Odesa al EUAM Ucraina. "Pe baza rezultatelor bune ale acestui stagiu de instruire, EUAM va continua colaborarea cu AVR pentru efectuarea unei nou stagiu în 2025. Potrivit condiţiilor pe care le oferă Centrul de Instruire Echipe Canine al AVR, acesta poate deveni oricând un "Centru de Excelenţă" care să asigure pregătirea canină specifică în zona de Sud-Est a UE, a concluzionat reprezentantul EUAM.
"Ne bucurăm că, după lansarea recentă a unei noi campanii anti-contrabandă în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova, avem acum prilejul să sprijinim o altă acţiune care să ajute la diminuarea traficului ilicit, de data aceasta la graniţa României cu Ucraina. Mesajul "Legea e bună!" e promovat chiar în aceste zile pe panotaj stradal în Bucureşti şi în toate regiunile de frontieră, în Chişinău şi în raioanele cele mai afectate de comerţul ilicit, precum şi pe TVR, TVR 2, posturile regionale. TVR Moldova şi online pe www.faracontrabanda.ro, www.facebook.com/faracontrabanda.ro, în perioada octombrie-decembrie. Derulăm astfel de campanii publice anual, încă din 2010, cu rezultate tangibile în reducerea comerţului ilicit. În afara demersurilor de creştere a gradului de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei asupra economiei şi societăţii, sprijinim echipele canine ale vămii, de aproape 15 ani. Peste 60 de câini specializaţi în depistarea produselor din tutun, drogurilor, armelor, muniţiei şi numerarului sunt activi în punctele vamale din toată ţara. Periodic, câinii ies la pensie şi sunt înlocuiţi. Ne dorim să continuăm şi în anii care urmează acest parteneriat, care a contribuit semnificativ la combaterea şi prevenirea traficului ilegal", a precizat Gilda Lazăr, Director JTI Romania.