Eco Tic: Ţinta de colectare de către producători a deşeurilor de electronice e prea mare

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 27 august 2008

Ţinta de colectare a DEEE-urilor, ce ar putea fi impusă producătorilor şi importatorilor de electronice şi electrocasnice de către Ministerul Mediului, de 20% din cantitatea totală pe care aceştia o vând în România, este prea mare, un procent realist fiind de 10, au declarat reprezentanţii Eco Tic, citaţi de NewsIn.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a supus, duminică, dezbaterii publice un proiect de act normativ, potrivit căruia producătorii şi importatorii de electronice şi electrocasnice vor fi obligaţi să colecteze de la populaţie un volum de deşeuri de electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) echivalent cu 20% din cantitatea totală vândută anual, în România.

Potrivit directorului executiv al asociaţiei non-profit a producatorilor şi distribuitorilor de echipamente electrice şi electronice Eco Tic, Mihai Posedaru, această ţintă impusă de MMDD este nerealistă şi greu de realizat, la fel ca şi ţintele de colectare impuse României de Uniunea Europeană.

"Ţintele pentru volumele de colectare impuse de Uniunea Europeană au fost de la început nerealiste. În primul rând pentru că România are o putere de cumpărare şi un nivel de dezvoltare inferior celui din alte state precum Suedia sau Elveţia, unde acest sistem de colectare a DEE-urilor durează de ani de zile şi este foarte bine pus la punct. Nu poţi să pui aceeaşi ţintă de colectare a deşeurilor pentru ţările foarte dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare" a declarat Mihai Posedaru.

Din estimările acestuia, în România s-au colectat anul trecut circa 2.000 de tone de DEEE-uri, în condiţiile în care Directiva Europeană adoptată la noi în ţară în 2005, prevedea ca la finele anului 2008 în România să fie colectate patru kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor, ceea ce ar însemna peste 80.000 tone.

Totuşi, reprezentantul Eco Tic este de părere că viteza de colectare a deşeurilor s-a îmbunătăţit vizibil anul acesta comparativ cu 2007, iar până la finele lui 2008 volumele de DEEE-uri colectate ar putea ajunge la aproximativ 20.000 tone.

"Pentru anul acesta estimăm că se va ajunge la 20.000 tone de DEEE-uri, deoarece lucrurile au început să se mişte mai repede. Un exemplu ar fi că în iulie 2008 volumul de deşeuri s-a majorat de circa 20 ori faţă de iulie 2007. De aceea, consider că o ţină de 10% din cantitatea vândută de importatori sau producători ar fi fost mai realistă", a mai precizat Posedaru.

Colectarea şi reciclarea DEEE este o obligaţie legală a tuturor producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de electrice, electronice şi electrocasnice.

Eco Tic este asociaţia non-profit a producatorilor şi distribuitorilor de echipamente electrice şi electronice înfiinţată în aprilie 2006, care preia de la membrii săi responsabilităţile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea şi valorificarea DEEE. Asociaţia colaborează cu autorităţile locale şi centrale, cu prestatorii de servicii în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, precum şi cu celelalte organizaţii ale producătorilor de echipamente electrice şi electronice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cadrele didactice de pe Valea Bicazulu, judetul Neamt sunt interesate de colectarea,reutilizarea,recicl area si valorificareaDEEE.

    Va rugam sa ne contactati pentru o colaborare cat mai eficienta in realizarea proiectelor /tintelor propuse. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb