Economia a crescut timid în primele nouă luni

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 ianuarie 2013

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în primele nouă luni ale anului trecut, cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În al treilea trimestru al lui 2012, economia ţării noastre a scăzut cu 0,4%, faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, respectiv cu 0,6% faţă de trimestrul trei al lui 2011. În comunicatul din luna decembrie, INS estima că PIB-ul s-a diminuat cu 0,5%, comparativ cu trimestrul precedent.

Creşterea la nouă luni a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi a valorii adăugate brute din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+7,9%), tranzacţii imobiliare (+4,7%), informaţii şi comunicaţii (+2,0%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,4%), comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,5%) şi construcţii (+0,7%).

Cele mai importante reduceri ale activităţii s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (-20,4%), sector care a contribuit la formarea produsului intern brut cu 5,9%, şi în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-2,5%), cu o contribuţie de 8,7%.

Consumul final total a urcat, în primele nouă luni, cu 0,2%, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, ca urmare a creşterii, cu 0,3%, a cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor. Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere de 13,0 puncte procentuale.

Evoluţia în al treilea trimestru al anului a fost generată de reducerea activităţii din agricultură, silvicultură şi pescuit, unde scăderea a fost de 29,8%, din administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-1,0%), construcţii (-1,0%), industrie (-0,5%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 9,6%.

Cererea internă a urcat, în trimes-trul trei, cu 0,4%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 11,7%, cu 1,8% mai mare, comparativ cu prima variantă provizorie, datorită majorării nivelului investiţiilor din sectorul public. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, din cauza diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (-1,3%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a majorat cu 2,0% fiind semnificativ influenţată de creşterea, cu 49,6%, a volumului de prestaţii sociale (transferuri, în bani sau în natură, către gospodăriile populaţiei care au scopul de a reduce sarcina financiară a acestora, reprezentând o formă de protecţie contra unor ris-curi sau de nevoi).

Cele mai mari creşteri ale activităţii au avut loc în domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+12,1%), în cel al tranzacţiilor imobiliare (+10,5%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiilor de produse de uz casnic şi alte servicii (+7,9%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregis-trat în comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+4,1%) şi în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+2,2%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-5,2%) comparativ cu cel al importurilor (-2,3%), arată INS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb