Economia britanică s-a contractat în aprilie din cauza celui mai mare declin al producţiei fabricilor din ultimii 17 ani, ca urmare a disipării efectului stocurilor acumulate pentru Brexit şi a opririlor planificate ale producţiei de către producătorii de automobile, relatează Reuters.
Declinul de 3,9% al producţiei fabricilor, cel mai amplu din iunie 2002, a provocat contractarea economiei pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor publicate ieri de Biroul Naţional de Statistică. Producţia de vehicule a scăzut cu 25%, conform news.ro.
PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 0,4%, înregistrând cel mai mare declin lunar după cel consemnat în martie 2016, economia riscând o încetinire puternică în acest trimestru. Creşterea din ultimele trei luni a fost de doar 0,3%, sub ritmul de 0,5% din primul trimestru.
Fabricile au mărit producţia în primele luni ale anului 2019, companiile acumulând stocuri pentru a evita problemele de aprovizionare înainte de 29 martie, termenul stabilit iniţial pentru Brexit. Ieşirea din UE a fost amânată pentru luna octombrie, iar comenzile au fost reduse.
O nouă lovitură a fost devansarea pauzelor de producţie din vară ale producătorilor auto, pentru a preveni eventualele perturbări provocate de Brexit. Producţia de vehicule a scăzut cu 24%, cel mai mult de la consemnarea acestui tip de date, în 1995, dar economiştii se aşteaptă ca pierderile să fie recuperate parţial în luna mai. Date slabe au mai fost înregistrate în sectorul farmaceutic, metalurgie şi industria chimică.
Datele scot în evidenţă fragilitatea perspectivei economice, pe fondul continuării incertitudinilor legate de Brexit. Partidul Conservator aflat la guvernare se pregăteşte să aleagă un lider nou, iar principalii candidaţi pentru postul Theresei May insistă că opţiunea Brexitului fără acord, de care oamenii de afaceri se tem cel mai mult, trebuie să rămână o opţiune.
Construcţiile şi sectorul serviciilor nu au susţinut economia în aprilie, iar date publicate săptămâna trecută, referitoare la intenţiile de achiziţii ale managerilor, sugerează că evoluţia economiei nu s-a îmbunătăţit în luna mai.