Economia Bulgariei se va confrunta efectiv cu probleme, în primele trei luni din 2010, dar redresarea va începe în primăvara anului viitor, a declarat, ieri, adjunctul ministrului bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov. Potrivit oficialului bulgar, rata dobânzii de referinţă va scădea în Bulgaria cu 1-2% în 2010. Un deficit bugetar de 0,7% înseamnă că ţara va avea un buget echilibrat, datorită plăţilor primite din proiectele finanţate de Uniunea Europeană, a explicat Vladislav Goranov.
Proiectul de buget pe 2010 al Bulgariei nu prevede măriri ale taxelor directe, cum ar fi impozitul de venit sau cel pe proprietăţi, iar ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Diankov, a exprimat intenţia guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată de la 20 la 16%, până la sfârşitul mandatului, în 2013.
Priorităţile proiectului de buget pentru 2010 sunt educaţia, sănătatea, asigurările sociale, mediul şi infrastructura. Astfel, pentru educaţie şi învăţământ vor fi alocate 4,2% din PIB, sănătatea va primi 3,8% din PIB, respectiv 9,1% din buget. Cheltuielile pentru asigurări sociale şi pensii vor fi de 37% din buget, adică 15,3% din PIB.
Principalele riscuri pentru economia bulgară ar fi, potrivit ministrului Finanţelor, o dramatică reducere a exporturilor, declinul investiţiilor, scăderea consumului şi majorarea riscului din sectorul bancar.
Proiectul de buget se bazează pe absorbţia fondurilor europene pentru mari proiecte de infrastructură şi prevede un deficit minor. Pentru 2010, Ministerul Finanţelor a prevăzut un deficit de 0,7%, iar pentru 2011 şi 2012 oficialii bulgarii prognozează că deficitul va coborî la 0,4%.