Economia Chinei a crescut cu 10,6% în primele trei luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 aprilie 2008

Economia Chinei a crescut cu 10,6% în primele trei luni

Inflaţia - aproape de nivelul maxim al ultimilor 12 ani

Economia Chinei a crescut cu 10,6% în primul trimestru din 2008, peste aşteptările analiştilor (10,4%), evoluţia subliniind soliditatea expansiunii acestei ţări. În trimes­trul al patrulea din 2007, creşterea economiei Chinei a fost mai mare, respectiv 11,2%.

Autorităţile de la Beijing au făcut publice, ieri, şi cifrele privind inflaţia, din care rezultă că acest indicator a cres­cut cu 8,3% în martie 2008, faţă de aceeaşi lună din 2007. Ritmul este apropiat de nivelul maxim al ultimilor 12 ani, consemnat în februarie anul acesta: 8,7%.

China, cel mai mare contributor la expansiunea economiei mondiale, încearcă să prevină creşterea preţului alimentelor, însă evită măsurile care ar putea genera o încetinire semnificativă a expansiunii economiei.

Analiştii sunt de părere că dinamica economiei Chinei este, încă, foarte puternică, iar inflaţia nu este ţinută sub control. În opinia specialiştilor, autorităţile de la Beijing vor fi nevoite să recurgă din nou la majorarea dobânzilor şi să lase moneda naţională (yuanul) să se aprecieze mai rapid.

Ieri, yuanul a avut un curs de 6,9934 unităţi/dolar, pe piaţa din Shanghai, faţă de 6,9973 unităţi/dolar înainte să fie anunţate datele privind economia Chinei. Anul aces­ta, moneda chinezească a câştigat peste 4% în raport cu dolarul, comparativ cu 7% pe întreg anul 2007.

Li Xiaochao, purtător de cuvânt al Biroului de Statis­tică de la Beijing, a declarat: "Vom continua să implementăm o politică monetară strânsă".

La rândul său, guvernatorul băncii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a afirmat, săptămâna aceasta, că do­bân­zile mai pot fi majorate, iar yuanul se mai poate aprecia.

Economia Chinei a fost sus­ţinută, în primul trimestru, de investiţii şi consum, în condiţiile în care ţara a fost afectată de cel mai puternic viscol din ultimii 50 de ani. Acesta a distrus recolte, a generat închiderea fabricilor şi a întârziat exporturile.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, China va consemna o expansiune economică de 9,3% anul acesta, faţă de 11,9% în 2007, ca urmare a încetinirii creşterii la nivel global, generată de criza financiară din SUA.

China este a patra economie din lume, însă anul aces­ta ar putea urca pe poziţia a treia, în locul Germaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb