Economia germană este pe cale să se contracte timp de trei trimestre consecutive

F.D.
Internaţional / 3 septembrie 2022

Economia germană este pe cale să se contracte timp de trei trimestre consecutive

Economia germană este pe cale să se contracte timp de trei trimestre consecutive, începând cu trimestrul actual, arată un sondaj efectuat de Reuters în rândul economiştilor, în urma unei creşteri dramatice a preţurilor gazelor, după ce Rusia a redus livrările către Europa, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Cea mai mare economie din Europa este printre cele mai vulnerabile la orice întrerupere a aprovizionării cu energie sau la creşterea costurilor, deoarece sectorul său industrial se bazează în mare măsură pe gazele ruseşti.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor a arătat că Germania va avea trei trimestre consecutive de creştere negativă, depăşind definiţia unei recesiuni tehnice care necesită doar două.

Pe măsură ce majoritatea zonei euro se confruntă cu criza energetică, estimările mediane ale sondajului sugerează că economia germană se va contracta cu 0,1% şi 0,3% în al treilea şi al patrulea trimestru din acest an şi cu 0,2% în primul trimestru al anului viitor.

Aceasta este o schimbare bruscă faţă de aşteptările din iulie, privind o creştere trimestrială de 0,2%, 0,3% şi 0,4%.

"Preţurile gazelor se deplasează de la un nivel astronomic la celălalt şi vor duce la facturi ale energiei fără precedent în timpul iernii", a menţionat Carsten Brzeski, economist la ING.

"Chiar şi fără o oprire completă a gazelor ruseşti, preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor vor afecta foarte mult consumatorii şi industria, provocând cel puţin o recesiune tehnică, inevitabilă", a mai spus economistul.

Potrivit prognozelor, economia va creşte apoi cu 0,4% în trimestrul al doilea 2023, urmată de o creştere de 0,6% şi 0,5% în trimestrele următoare ale anului viitor.

În medie, economia Germaniei va creşte cu 1,5% în acest an şi apoi va încetini la 0,1% anul viitor, au arătat previziunile mediane a 34 de economişti.

Criza energetică a declanşat deja o creştere de 400% a preţurilor angro ale gazelor, în ultimul an, dăunând sectoarelor consumatoare de energie, de la producţia de metale la producţia de îngrăşăminte.

În contextul în care inflaţia a urcat la un maxim al ultimilor aproape 50 de ani, de 8,8% în august, iar creşterea facturilor energiei erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor, cresc presiunile asupra Băncii Centrale Europene pentru a opta pentru majorări mai mari ale dobânzii cheie.

Într-adevăr, cel mai recent sondaj Reuters a arătat că economiştii sunt împărţiţi între o creştere de 0,50 puncte procentuale, sau o majorare mai mare, de 0,75 punctep rocentuale, la reuniunea de politică monetară din 8 septembrie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si cea mai buna masina se poate DISTRUGE,

    cu soferi CATASTROFA 

    1. Kaput cu Economia Fritzilor! Alles Gute!

      Multe produse alimentare din Romania sunt importate din Germania. E foarte probabil sa facem un pic de Fomica.

      Cu siguranta! Dar nu o Fomica, ci o Foame mare!

      vom face doar "reprice" in sus! nominal

      sa vezi cand vine si "repriceul" din italia. 

      s c cret 

    Criza economica indusa de propria lor conducere. Economia pentru a fi competitiva are nevoie de energie multă și ieftina. Și au închis centralele lor nucleare și pe cărbune apoi au impus sancțiuni. Criza ar putea fi rezolvata instantaneu dacă ar dori, iar apoi sa își caute surse alternative pt a reduce dependenta fata de oricine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb