Economia Italiei se apropie de a patra recesiune din ultimul deceniu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2008

Economia Italiei se apropie de a patra recesiune din ultimul deceniu

În trimestrul al doilea, PIB-ul Italiei a scăzut cu 0,3%

Economia Italiei a scăzut, în mod neaşteptat, în trimes­trul al doilea din anul curent, apropiindu-se de a patra recesiune din ultimul deceniu. Situaţia are drept cauză greutăţile pe care le întâmpină atât gospodăriile, cât şi oamenii de afaceri, din cauza inflaţiei alimentate de creşterea preţului petrolului.

Economia Italiei, a patra din Europa, a scăzut cu 0,3% în trimestrul al doilea, după ce a înregistrat o expansiune de 0,5% în primele trei luni ale lui 2008, potrivit Biroului de Statistică de la Roma. Specialiştii anticipau o stagnare a economiei, nu un declin. În trimestrul al doilea din 2007, economia italiană nu a consemnat creştere.

Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că, în zona euro, expansiunea economică va fi foarte slabă pe parcursul trimestrului al treilea.

Jonathan Loynes, analist la "Capital Economics" din Londra, declară: "Previziunile referitoare la economia Italiei s-au deteriorat în mod alarmant. Dacă Italia nu va implementa rapid reformele economice care se impun, ţara ar putea să piardă tot mai mult teren faţă de restul zonei euro".

Încrederea consumatorilor din Italia a scăzut până la cel mai redus nivel de după 1993, în condiţiile în care inflaţia a accelerat în cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, costul împrumuturilor creşte, iar producţia indus­trială stagnează. Companii importante, precum "Indesit" Co. - producător de maşini de spălat, sau "Fiat" SpA - cel mai mare constructor auto din ţară, se confruntă cu probleme. "Indesit" a anunţat că profiturile sale din 2008 vor fi mai mici decât anul trecut, iar "Fiat" a oprit activitatea la patru fabrici luna trecută, din cauza slăbirii cererii.

Italia are cea mai slabă evoluţie economică din zona euro. Potrivit Băncii Italiei, creşterea economiei ţării va fi de aproape 0,4% anul acesta, ritmul fiind cel mai încet din 2003 până în prezent. Guvernul de la Roma şi Comisia Europeană estimează 0,5%. De mai bine de un deceniu, expansiunea economiei Italiei este sub dinamica medie a Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb