Economia Spaniei s-a contractat cu 0,4%

Ziarul BURSA #Internaţional / 31 iulie 2012

Economia Spaniei s-a contractat cu 0,4%

Recesiunea din Spania s-a înrăutăţit în trimestrul al doilea, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Astfel, cele mai dure măsuri de austeritate din istoria democratică a ţării au împins economia în al treilea trimes­tru de declin. Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 o scădere de 0,4% comparativ cu primul trimestru, când Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,3%, declinul fiind în linie cu estimările economiştilor.

Comparativ cu trimestrul doi din 2011, economia a înregistrat un recul de 1% în perioada aprilie-iunie 2012, un declin mai semnificativ decât cel înregistrat în trimestrul precedent, de 0,4%.

Datele anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică coincid cu estimările publicate în 23 iulie de Banca Centrală a Spaniei.

Săptămâna trecută, randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au urcat la 7,5%, fiind cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, în 1999. Dacă tendinţa va continua, Spania ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a cerut BCE să acţioneze pentru a reduce costurile de creditare ale Spaniei. Analiştii susţin că la şedinţa de politică monetară de joi a BCE ar putea fi anunţată reluarea programului de achiziţionare a obligaţiunilor (SMP), ceea ce va ajuta la reducerea costurilor de creditare ale statelor din zona euro care se confruntă cu dificultăţi. Programul de achiziţionare a obligaţiunilor a fost suspendat la sfârşitul lunii ianuarie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat vineri că recesiunea din Spania s-ar putea prelungi până în 2014. Creditorul de la Washington estimează că austeritatea ar putea avea un impact negativ de 1% din PIB asupra economiei, contribuind la creşterea şomajului. Tot la finalul săptămânii trecute, statistica oficială din Spania a indicat creşterea şomajului la 24,6%, cel mai ridicat nivel din istoria democratică a ţării, 5,7 milioane de persoane căutând un loc de muncă. FMI anticipează că PIB-ul Spaniei nu va reveni la nivelul din 2007 decât în 2017, ilustrând "un deceniu pierdut" pentru cea de-a patra economie a zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb