Economiile din Europa Centrală, sub presiunea comerţului global şi a taxelor vamale

B.G.
Miscellanea / 11 martie

Economiile din Europa Centrală, sub presiunea comerţului global şi a taxelor vamale

Statele din Europa Centrală, puternic dependente de exporturi, se confruntă cu provocări economice cauzate de încetinirea comerţului global şi ameninţarea noilor taxe vamale, potrivit Reuters. Conform Fondului Monetar Internaţional (FMI), aceste riscuri pot fi reduse prin reforme economice şi eliminarea barierelor comerciale din interiorul Uniunii Europene.

Ţările din această regiune se numără printre cele mai dependente de comerţul exterior din UE. Conform datelor Eurostat din 2023, comerţul reprezintă 92% din PIB-ul Slovaciei şi 69% din PIB-ul Cehiei, în timp ce România are o pondere mai redusă, de 39%, sub media europeană.

Recent, agenţia de rating S&P Global a avertizat că propunerea fostului preşedinte american Donald Trump de a impune un tarif de 25% pentru importurile din UE ar putea afecta creşterea economică din Europa Centrală, accentuând dificultăţile fiscale ale regiunii. Polonia, cea mai mare economie a zonei, este considerată mai puţin vulnerabilă datorită unei economii interne puternice şi a fondurilor europene atrase.

"În ultimele decenii, Europa Centrală şi de Est a beneficiat semnificativ de integrarea în lanţurile valorice globale. Totuşi, această strategie este pusă sub semnul întrebării, deoarece creşterea comerţului global a încetinit, de la o medie de 6% între 2000-2019, la 3% între 2022-2024", a declarat Geoff Gottlieb, reprezentant FMI pentru regiune, conform Reuters.

FMI recomandă economiilor din Europa Centrală să adopte reforme pentru a creşte productivitatea şi nivelul de trai, eliminând în acelaşi timp barierele comerciale din interiorul UE. Un raport FMI din noiembrie 2024 identifică printre obstacole infrastructura inadecvată la graniţe, reglementările stricte privind achiziţiile publice şi lipsa unei armonizări legislative în sectorul serviciilor.

În paralel, Comisia Europeană a iniţiat proceduri împotriva a şapte state membre UE din cauza deficitelor fiscale ridicate înregistrate în 2023, printre acestea numărându-se Ungaria, Polonia şi Slovacia. România a avut cel mai mare deficit bugetar din Uniune, evidenţiind provocările economice cu care se confruntă regiunea.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb