Economisirea rămâne, în continuare, bine răsplătită

Marian Anton
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 aprilie 2009

Dobânzile la depozite rămân foarte ridicate, deşi se observă o aşezare a acestora şi, în unele cazuri, chiar o uşoară diminuare, după ce acestea au cunoscut majorări semnificative în ultimele luni.

"Dacă la credite tendinţa e clară, de scădere, la depozite lucrurile sunt împărţite, scăderi de dobânzi reprezentând doar măsuri marginale ale unor bănci", ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar la Kiwi Finance.

Domnia sa ne-a precizat că scăderile dobânzilor la economii sunt puţin vizibile în comparaţie cu modificările în sensul creşterii, ce au avut loc până acum şi că, în continuare, dobânzile la plasamente se menţin foarte ridicate.

Rozalia Pal, economist şef la UniCredit Ţiriac Bank, se aşteaptă, în schimb, la o reducere a dobânzilor la credite şi depozite în lei, în următoarea perioadă.

"Este un drum lung de parcurs, dar direcţia este de scădere, mai ales că aşteptările sunt ca şi dobânda cheie să se reducă", ne-a declarat doamna Pal.

Făcând o analiză a dobânzilor la resursele atrase în lei, observăm că sunt bănci ce plătesc foarte mult pentru depozite cum ar fi Intesa Sanpaolo Bank, ce oferă 17% la termen de trei luni, 16%, la 6 luni, şi 15% pentru cele cu termen la 12 şi 18 luni.

Alte bănci cu dobânzi dintre cele mai mari pe piaţă la depozite sunt: Romanian International Bank, care oferă 15% pentru plasamentele pe o lună şi şase luni şi 15,25% pentru cele cu termene la trei luni, Alpha Bank cu dobânzi de 14,25%, 13,5% şi 13% la depozitele pe trei, şase luni şi un an, precum şi Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Garanti Bank sau Libra Bank, toate cu dobânzi ridicate, de aproximativ 14%.

La polul opus, între băncile cu dobânzile cele mai mici pentru sumele atrase, se evidenţiază BRD, cu un nivel de 6,6% pentru plasamentele în lei pe trei luni, 6,65% şi 6,75% pe şase luni şi, res­pectiv, un an.

Alte instituţii de credit ce oferă randamente mici deţinătorilor de lichidităţi sunt Bancpost - cu dobânzi la lei de 7,5%, la trei luni, 7%, la şase luni, şi 7,3% la un an şi Raiffeisen - cu 8,75%, la trei luni, 9,25% şi 9,75% pentru plasamentele la termene de şase şi douăsprezece luni. Dobânzi reduse la depozite sunt practicate şi de "UniCredit Ţiriac Bank".

În general, politica băncilor pe depozitele în moneda naţională este aceeaşi şi pentru depozitele în valută: băncile care oferă dobânzi mari la lei fac acelaşi lucru şi pentru valută, în timp ce instituţiile cu dobânzi mici în lei oferă randamente mai reduse şi la plasamentele în monedă străină.

Majoritatea băncilor mari nu au făcut modificări la dobânzile acordate de la începutul anului şi au încercat să-şi atragă resurse prin diferite campanii şi produse de economisire cu varii facilităţi pentru clienţi, de la comisioane de deschidere şi adminis­trare zero, până la plata dobânzilor în avans, cum este cazul OTP Bank România. BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Bancpost au tins să nu îşi modifice dobânzile în acest an.

CEC Bank s-a remarcat printr-o tendinţă clară de creştere a dobânzilor la depozite, de la începutul anului, atât la lei cât şi la valută, în timp ce Banca Românească a crescut dobânzile doar la plasamentele în moneda europeană.

În rest celelalte bănci, dacă au făcut modificări la dobânzile acordate, acestea au fost în sensul scăderii lor (mai ales în ultimele zile), această politică fiind urmată de instituţii de credit precum: Libra Bank, care a redus nivelul dobânzilor atât la depozitele în lei cât şi la cele în valută (euro şi dolar), ATE Bank cu o reducere doar la plasamentele în moneda naţională, Garanti Bank cu o scădere a nivelului dobânzilor la depozitele în euro şi Piraeus Bank care a micşorat dobânzile la resursele atrase în dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb