ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT: Creşterea preţului materiilor prime nu va fi susţinută

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2009

Preţurile celor mai multe materii prime industriale au crescut puternic anul acesta, în special în trimestrul al doilea, dar trendul ascendent nu va fi susţinut în cea de-a doua jumătate a lui 2009, în condiţiile în care scade optimismul privind o redresare economică timpurie, conform Economist Intelligence Unit (EIU).

În opinia specialiştilor EIU, ascensiunea preţurilor materiilor prime din primul semestru al anului curent a fost susţinută de revenirea apetitului pentru risc al investitorilor, alimentat de optimismul privind redresarea economică. Astfel, spun cei de la EIU, pieţele au ales să ignore datele care arătau că cererea este slabă, iar stocurile de materii prime nu scad. În plus, au mai fost şi investiţiile de tip hedging, făcute de teama unei creşteri viitoare a preţurilor. Totodată, evoluţia cursului dolarului a continuat să aibă impact pe pieţele materiilor prime, iar slăbirea sa relativă a contribuit la ascensiunea acestora.

Economist Intelligence Unit arată: "Aşteptăm, pentru semestrul al doilea, o creştere a consumului, parţial datorită alimentării unor stocuri, dar şi a impactului stimulentelor fiscale. Dar, credem că această evoluţie pozitivă s-a resimţit deja în dinamica preţurilor".

EIU anticipează că preţurile materiilor prime industriale se vor redresa în intervalul 2010-2011, însă această revenire va fi una limitată, întrucât consumul nu va fi atât de mare cât să reducă semnificativ stocurile.

Petrolul va avea un preţ de 60 dolari/baril

Preţul ţiţeiului brut va fi slab în 2009-2010, conform EIU. Consumul va scădea pentru al doilea an consecutiv, cu 2,6% în 2009, după care va spori cu 1,2% în 2010. Producţia va fi, de asemenea, redusă. Preţul se va stabiliza la 60 de dolari/baril în 2009 şi va creşte uşor, la 65 dolari/baril, în 2010.

EIU mai arată că declinul preţului petrolului şi, în special, prăbuşirea sectorului auto mondial au redus cererea de cauciuc natural. Preţul acestei materii prime îşi va reveni în 2010, în tandem cu cel al ţiţeiului, estimează EIU.

EIU mai arată că preţul aluminiului va rămâne relativ slab până în 2010, iar cotaţia cuprului va începe să crească anul viitor, din cauza reducerii stocurilor. Preţul nichelului va creşte uşor tot în 2010, în baza unei redresări graduale a cererii în cea de-a doua jumătate a anului curent.

Pe piaţa fibrelor, vom asista la un declin persistent al producţiei de bumbac, care va stimula preţurile anul acesta, dar şi în 2010. Totodată, preţul lânii va urca în 2010, ca urmare a reducerii stocurilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb