"Pomenile" electorale oferite de Guvern în ultimele luni vor costa ţara noastră depăşirea ţintei de deficit bugetar de 2,3% la peste 3%, creşterea deficitului de cont curent şi a inflaţiei în acest an mult peste ţinta prognozată, consideră Economic Intelligence Unit (EIU), în cadrul unui raport. Toate acestea au loc, adaugă raportul, în contextul în care situaţia financiară internaţională va determina unele înăspriri ale politicii fiscale.
Politica fiscală relaxată a Guvernului va alimenta cererea internă, ceea ce se va resimţi într-un deficit de cont curent de 15% din PIB în 2008, estimează analiştii.
Aceştia explică faptul că viitorul guvern va încerca să adopte o politică fiscală şi bugetară mai restrictivă, ceea ce va diminua semnificativ cererea internă, odată cu trecerea alegerilor.
Consumul ridicat şi creşterea investiţiilor vor genera o creştere a produsului intern brut în acest an, de 7% (comparativ cu prognoza anterioară de 6,8%), dar în anul 2009 res-trictivitatea politicilor economice se vor resimţi printr-o creştere a produsului intern brut de doar 5,2%, estimează EIU.
Aceasta ar putea fi mai accentuată în acest an, spun analiştii, în funcţie de impactul pe care îl va avea agricultura, dar, în schimb, deterioarea indicatorilor macroeconomici ar putea crea un sentiment negativ al investitorilor. EIU atenţionează că posibila inversare a sentimentului investitorilor implică o restrângere a politicilor economice.
Acest fenomen produce, în opinia analiştilor EIU, o încetinre mai mare a produsului intern brut, riscând o "aterizare forţată" a economiei.
Economic Intlligence Unit consideră că stabilizarea leului şi efectul de bază vor genera reducerea inflaţiei până la sfârşitul anului, estimând că aceasta va fi de 6,7% în 2008. Anul viitor, restrictivitatea politicilor economice vor determina o reducere a inflaţiei până la 4,5%, în interiorul ţintei, dar deasupra nivelului inflaţiei din majoritatea ţărilor Uniunii Europene, estimează analiştii EIU.
Influenţe negative asupra inflaţiei şi asupra deficitului de cont curent provin şi din partea preţului petroului, apreciază analiştii.
În opinia acestora, cursul de schimb se va aprecia uşor în faţa euro în perioada 2008-2009, dar o înrăutăţire a situaţiei financiare internaţionale ar putea pune presiune pe leu determinând o corecţie a cursului valutar. O depreciere a leului ar determina, consideră anliştii EIU, o creştere a exporturilor în acest an.