EDITIE SPECIALĂ - MEDLIFE Parcursul acţiunii MedLife la Bursa de Valori Bucureşti

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2019

Parcursul acţiunii MedLife la Bursa de Valori Bucureşti

Compania MedLife activează de 22 ani pe piaţa serviciilor medicale private din România şi, în prezent, îşi desfăşoară activitatea în 155 de puncte de recoltare; 33 de laboratoare; 50 de clinici; 20 hyperclinici; 10 spitale; 10 farmacii; 9 centre de stomatologie; 4 maternităţi; 1 bancă de celule stem.

Începând cu data de 21 decembrie 2016, acţiunile companiei sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, Segmentul Principal, Categoria Premium, sub simbolul "M".

Ieri, 19 decembrie, la orele 15:00, o acţiune M valora 33,80 lei, în ascensiune cu 0,30 lei faţă de şedinţa anterioară.

În prezent, actuala structură a acţionariatului arată astfel: Mihail Marcu şi Nicolae Marcu - 17,60%, respectiv 12,15%; Mihaela Gabriela Cristescu - 14,04%, restul de 56,19% aparţinând altor acţionari.

2016 - Rulaj de 12,40 milioane lei pe titlurile "Medlife", la închiderea primei zile de tranzacţionare la BVB

În ianuarie 2016, furnizorul de servicii medicale MedLife a achiziţionat integral reţeaua de laboratoare Diamed Center, cu activităţi în Bucureşti, Brăila, Tecuci şi Focşani.

La începutul anului 2016, MedLife îşi desfăşura activitatea în 15 hyperclinici; 23 de laboratoare proprii de analize; 10 unităţi spitaliceşti, dintre care un spital de pediatrie, unul de ortopedie şi unul de obstetrică-ginecologie; 3 maternităţi; 32 de centre medicale generaliste; 14 centre de excelenţă cu specializare unică; 8 farmacii proprii reunite sub reţeaua PharmaLife Med şi în colaborare cu 140 de clinici medicale partenere din toată ţara.

În aprilie 2016, compania de servicii medicale Medlife a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la clinicile Dent Estet.

În 22 noiembrie acelaşi an, compania a anunţat intenţia acţionarilor minoritari V4C Eastern Europe Holding V Limited ("V4C") şi International Finance Corporation ("IFC"), membră a Grupului Băncii Mondiale, de a lansa o Ofertă Publică Iniţială (IPO) de acţiuni existente, ce urmează să aibă loc după aprobarea Pros­pectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF).

La data de 21 decembrie 2016, "MedLife" a început tranzacţionarea pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul "M", după ce IPO-ul s-a încheiat la 26 lei/acţiune. Valoarea totală a ofertei a fost de 230 milioane lei (50,9 milioane euro), pentru 8,8 milioane de acţiuni reprezentând 44% din compania de servicii medicale, iar preţul final al IPO-ului a implicat o capitalizare de piaţă a companiei de 522,4 milioane lei.

Titlurile "Medlife" (M) au deschis la preţul unitar de 26 lei, în prima zi de tranzacţionare pe piaţa reglementată a BVB. Acţiunile M au fost cele mai lichide în primele minute de la deschiderea bursei, în acea zi, rulajul generat de acestea trecând de 3,6 milioane lei.

Titlurile noului emitent au închis la preţul unitar de 26,6 lei, în prima zi de tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, rulajul pe titlurile "Medlife" fiind de 12,40 milioane lei, la închiderea acelei zile.

MedLife îşi continuă expansiunea prin noi achiziţii

La începutul lunii martie 2017, BVB schimbă componenţa indicilor principali, pentru prima dată de la lansarea aces­tora, Comisia Indicilor decizând să extindă numărul companiilor care fac parte din indicii BET şi BET-TR, de la 10 la 12. Astfel, cele două noi companii din indicii principali, BET şi BET-TR, au fost "Conpet" (simbol bursier COTE) şi "MedLife" (simbol bursier M).

La începutul lunii următoare, MedLife a anunţat că a finalizat achiziţia pachetului majoritar de 80% din Almina Trading, companie de servicii medicale prezentă pe piaţa din Dâmboviţa şi Ilfov cu opt centre medicale.

De la jumătatea lunii mai a aceluiaşi an, Mihail Marcu (Preşedintele Consiliului de Administraţie MedLife), Leonard Gherghina (administrator independent în Consiliul de Administraţie al MedLife) şi Angela Mitu (Debt Finance Partner la Chartered Debt Management) au intrat în componenţa Consiliului de Administraţie Pet Star, alături de fondatorii companiei.

Pe data de 16 a aceleiaşi luni, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care MedLife a preluat două companii din reţeaua Anima, Anima Speciality Medical Services şi Anima Promovare şi Vânzări.

În iunie 2017, furnizorul de servicii medicale private, a achiziţionat un nou pachet de 40% din banca de celule stem, Stem Cells Bank din Timişoara şi a mai preluat, de asemenea, încă 3% din Grupul Genesis Medical Clinic din Arad, MedLife deţinând, la momentul acela, 58% din companie.

La începutul lunii august 2017, MedLife a anunţat că a preluat pachetul majoritar de 55% al companiei Valdi Medica care deţine Spitalul Humanitas din Cluj.

Câteva zile mai târziu, Consiliul de administraţie al MedLife a anunţat că a convocat acţionarii pe data de 13 septembrie 2017 pentru a propune ca operatul de servicii medicale private să atragă o finanţare prin Bursa de Valori Bucureşti de aproximativ 80 milioane de euro pentru achiziţii şi proiecte de tip greenfield.

Emitentul propunea ca aproximativ 20 de milioane de euro ar putea fi atraşi prin majorare de capital, iar aproximativ 60 de milioane de euro prin emiterea de obligaţiuni.

Totodată, CA MedLife a propus către AGA aprobarea emiterii a unor obligaţiuni corporative negarantate, cu o valoare nominală totală de maximum 274,2 miloane de lei, ce urmau să fie oferite investitorilor, prin intermediul unui plasament privat sau a unei oferte publice.

La începutul lunii septembrie, MedLife a informat acţionarii şi investitorii vizând schimbări în Consiliul de Adminis­traţie al societăţii: Ana Maria Mihăescu, fost manager regional al IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale şi membru independent în Consiliul de Supraveghere al băncii româneşti cu capital austriac, Raiffeisen Bank a fost propusă membru independent în Consiliul de Administraţie al MedLife, firmă care activează pe piaţa de servicii medicale private din România.

Mihaela-Gabriela Cristescu s-a retras din Consiliul de Administraţie MedLife, depunându-şi demisia pe 31 august 2017. Doamna Cristescu era membru în Consiliul de Administraţie MedLife din 2006, fiind şi fondatorul societăţii.

Consiliul de Administraţie MedLife a fost convocat, pe 11 octombrie, să decidă majorarea capitalului social cu 650.000 de lei, la 5,67 milioane de lei, conform deciziei AGA din 13 septembrie.

În primele zece luni ale anului 2017, cotaţia acţiunilor prestatorului de servicii medicale MedLife (M) a înregistrat o creştere de 38,78%, marcând un randament (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din intervalul 30 decembrie 2016 - 26 octombrie 2017) dublu faţă de rentabilitatea indicelui BET-TR, ce include şi dividendele, care au urcat, în aceeaşi perioadă, cu 19,45%.

În decembrie 2017, prestatorul de servicii medicale private a anunţat că a atras 67,56 milioane de lei, prin majorarea de capital derulată.

În cadrul operaţiunii au fost subscrise 753.082 de acţiuni, ca urmare a exercitării dreptului de preferinţă al acţionarilor înscrişi în registrul acţionarilor la data de 27 octombrie 2017, la care s-au adăugat 1,3 milioane de acţiuni oferite în cadrul unui plasament privat, adică o ofertă publică exceptată de la obligaţia întocmirii şi publicării unui prospect.

Preţul acţiunilor oferite prin plasament privat a fost stabilit la 33 de lei pe titlu.

În ianuarie 2018, fondurile de pensii administrate de NN au ajuns să aibă o participaţie de 6,42% din acţiunile MedLife, în urma unui schimb, pe piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti.

În urma transferului realizat în data de 11 ianuarie 2018, prin intermediul căruia au fost tranzacţionate aproape 550.000 de acţiuni M, fondurile administrate de NN au ajuns la o deţinere totală de 1.420.776 de titluri ale societăţii.

În martie 2018, MedLife a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni (80%) al Solomed, grup de clinici de servicii medicale prezente pe piaţa din Piteşti, Costeşti şi Curtea de Argeş.

În aprilie, MedLife a anunţat finalizarea tranzacţiei de cumpărare a pachetului de 100% de acţiuni a diviziei de servicii medicale Polisano, ca urmare a aprobării acesteia de către Consiliul Concurenţei.

În mai 2018, MedLife a anunţat că a finalizat tranzacţia de cumpărare a pachetului de 90% de acţiuni al companiei Ghencea Medical Center din Bucureşti.

De la începutul lui 2018 şi până la începutul lunii august, acelaşi an, titlurile emitentului s-au depreciat la BVB cu circa 7, 92%, în timp ce în primul semestru din 2018, cotaţia M a coborât cu 9,09%, marcând una dintre cele mai slabe evoluţii din cadrul indicelui BET, care a urcat, în primele şase luni ale anului trecut cu 4,3%.

Tot în august, MedLife a anunţat finalizarea achiziţiei platformei sfatulmedicului.ro.

În aceeaşi lună, emitentul a anunţat că vrea să ofere acţiuni acţionarilor sau asociaţilor care au şi calitatea de foşti sau actuali angajaţi, în schimbul acţiunilor deţinute de aceştia în companiile din grup.

În septembrie, Fondul de investiţii înregistrat în Canada Fiera Capital (fos­tul Charlemagne Capital) a înstrăinat un pachet de 4,25% din acţiunile MedLife (M), ajungând la o deţinere de 2,97% din capitalul prestatorului de servcii medicale private.

O parte din cele aproape 793.000 de acţiuni înstrăinate de fondul de investiţii a fost vândută marţi, 18 septembrie, când, prin piaţa "deal", au fost înregistrate şapte tranzacţii cu acţiunile M, totalizând 629.823 de titluri, reprezentând 2,84% din capitalul prestatorului de servicii medicale. Transferurile au fost realizate la preţul unitar de 26,3 lei/acţiune, valoarea operaţiunilor de piaţă fiind de 16,56 milioane de lei.

De asemenea, cu o zi în urmă au fost schimbate 30.091 de acţiuni M, tot prin piaţa "deal", la acelaşi preţ de 26,3 lei/unitate.

MedLife nu a publicat informaţii despre cine sunt cumpărătorii titlurilor înstrăinate de Fiera Capital.

Fondul de investiţii intrase în acţionariatul MedLife în cadrul ofertei publice de vânzare de acţiuni la BVB, derulată în luna decembrie a anului 2016, achiziţionând la acel moment 1,45 milioane de titluri M, reprezentând 7,2% din capitalul social al emitentului, la preţul de închidere al operaţiunii de piaţă de 26 lei/acţiune, potrivit raportării de atunci a companiei.

Totodată, în 17 şi 18 septembrie 2018, Mihaela Cristescu, fondatoarea prestatorului de servicii medicale private (şi mama fraţilor Marcu) a cumpărat 50.000 de acţiuni M, pentru suma de 1,315 milioane de lei, la preţul unitar de 26,3 lei.

În aceeaşi lună, MedLife a inaugurat prima hyperclinică din Oradea, ce include servicii integrate de ambulator, imagistică şi analize de laborator, proiectul de tip green field reprezentând o investiţie de 1,2 milioane de euro.

Luna următoare (n.r. octombrie 2018), acţionarii emitentului au autorizat Consiliul de Administraţie al societăţii să înceapă negocierile cu Banca Comercială Română (BCR) precum şi cu alte entităţi, privind refinanţarea facilităţilor existente precum şi majorarea limitei de credit până la un prag maxim de 80 milioane de euro, având drept scop, printre altele, realizarea de achiziţii.

MedLife a anunţat că va demara, începând cu data de 9 noiembrie 2018, programul de răscumpărare pentru cel mult 868.000 de acţiuni proprii, la un preţ cuprins între 10 şi 50 de lei/acţiune.

Programul a fost programat să se deruleze pentru o perioadă de cel mult 18 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, valoarea maximă a operaţiunii de piaţă ridicându-se la cel mult 43,4 milioane de lei.

Acţiunile proprii dobândite în cadrul programului urmau să fie oferite foştilor sau actualilor membri ai conducerii sau foştilor sau actualilor angajaţi ai unora dintre filialele societăţii în schimbul acţiunilor/părţilor sociale deţinute de aceştia în respectivele filiale ale societăţii.

În decembrie 2018, MedLife a inaugurat, la Bacău, prima clinică medicală sub brandul Sfânta Maria, acesta devenind cel de al doilea brand de servicii medicale parte a Grupului MedLife.

Prestatorul de servicii medicale private MedLife (M) a cumpărat, în perioada 31 decembrie 2018 - 4 ianuarie 2019, 14.971 de acţiuni proprii, la preţuri cuprinse între 27,0261 lei/titlu şi 27,4915 lei/titlu, pentru care a plătit 0,406 milioane de lei.

Achiziţiile, parte din programul de răscumpărare pentru cel mult 868.000 de acţiuni proprii, au avut un preţ cuprins între 10 şi 50 de lei/unitate, ce a fost aprobat de acţionari în data de 8 octombrie 2018.

În 22 ianuarie 2019, emitentul a anunţat achiziţionarea unui nou pachet de 35% din grupul de firme SAMA din Craiova, devenind astfel acţionarul cu 90% din acţiunile grupului de firme din Oltenia (de la 55% pachetul iniţial).

În martie anul curent, MedLife a anunţat finalizarea tranzacţiei de cumpărare a pachetului majoritar de 51% de acţiuni al grupului de companii Rozsakert Medical Center, din Ungaria.

În mai, anul curent, emitentul a preluat un pachet de 65% din Clinica Badea Medica din Cluj Napoca, aceasta fiind cea de-a 23-a achiziţie derulată de grupul medical de la înfiinţare şi până în prezent.

Fraţii Mihai şi Nicolae Marcu au vândut fiecare câte un pachet de 221.400 acţiuni MedLife (M), la preţul mediu de 32,5 lei/unitate, tranzacţiile însumând peste 14 milioane lei, în şedinţa din 24 iunie, vânzarea fiind realizată, parţial, prin trei tranzacţii "deal" prin care au fost transferate 423.700 de acţiuni la preţul unitar de 32,5 lei, sub referinţa din piaţa "regular" cu 4,41%. Restul de 19.100 de titluri până la cele 442.800 vândute de fraţii Marcu şi-au găsit contrapartea în piaţa "regular".

În septembrie, MedLife a achiziţionat pachetul majoritar al Onco Team Diagnostic, acesta devenind primul laborator cu profil de anatomie patologică şi biologie moleculară din cadrul grupului.

În noiembrie, sistemul Medical MedLife a deschis a doua hyperclinică în Galaţi.

În aceeaşi lună, MedLife a achiziţionat pachetul majoritar al companiei Centrul Medical Micromedica.

Luna aceasta, Grupul MedLife a achiziţionat integral Spitalul OncoCard din Braşov, afacere ce anul trecut a avut o cifră de afaceri de 41,8 milioane de lei şi circa 150 de angajaţi.

În 17 decembrie, grupul medical MedLife a anunţat finalizarea tranzacţiei de cumpărare a pachetului integral de acţiuni pentru Spitalul Lotus SRL din Ploieşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb