Cursa anuală pentru un loc într-o grădiniţă bună a început, oficial, ieri, deşi concurenţii "aleargă" de mai mult timp. Primul contact al părinţilor cu sistemul de învăţământ este unul destul de dur, locurile în grădiniţe sunt în continuare mai puţine decât cererea, aşa că fără efort nu se poate realiza mare lucru.
Înscrierea copiilor la grădiniţă a început ieri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Orarul înscrierilor a fost stabilit de conducerea fiecărei unităţi de învăţământ. El trebuie afişat la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi, eventual, pe site-urile inspectoratelor şcolare. Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoa-re a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică.
În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice. Conform MEN, criteriile generale de departajare sunt: existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/ un centru de plasament/ plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi); existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/ a unei surori înmatriculat/ înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă; existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului. Criteriile specifice de departajare au fost elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 18 mai, nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri, precizează MEN. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/ validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.
Pe de altă parte, Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu susţine că în acest an se va rezolva problema şcolilor care mai au toaletele în curte sau neconforme, fiind alocată de la buget suma de 65 de milioane de lei, care va merge către primării: "Anul acesta avem 65 milioane de lei pentru acest subiect. În acest moment este elaborat draftul de hotărâre de guvern, el va intra în Guvernul României în următoarele săptămâni, pentru că trebuie să obţinem semnăturile de la ceilalţi colegi miniştri. Sperăm să rezolvăm toate problemele de acest fel, cu resursele pe care le avem, pentru că este gândit un sistem modular, care are dimensiuni proporţionale cu numărul copiilor din şcoală. Vom trimite banii la inspectorate şi prin inspectorate la primării. Patrimoniul şcolilor este la primării şi primăria este singura structură administrativă care poate să facă investiţii în şcoală".