EDUCAŢIE Informatica devine materie de bază

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 septembrie 2022

Informatica devine materie de bază

Educaţia încearcă să se adapteze la cerinţele secolului XXI. Orele de informatică vor avea o pondere mai mare decât până acum şi vor fi pentru toţi copiii indiferent de nivelul de învăţământ, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Prezent la evenimentului "România Viitorului" organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, la Universitatea Politehnica Bucureşti, ministrul Educaţiei a declarat: "Încă din acest an este cunoscut că, bazate pe prevederile proiectului Legii învăţământului preuniversitar, cel puţin 50% trunchi comun, 20% specializare, până la 30% curriculum la dispoziţia şcolii, vor fi revizuite şi aprobate în luna octombrie, cel mai târziu în noiembrie, planurile-cadru de liceu şi puternic revizuite cele de gimnaziu şi primar. Prin această revizuire vreau să vă spun că orele de informatică vor avea o pondere mai mare decât până acum şi vor fi ore pentru toţi copiii indiferent de nivelul de învăţământ. Mai apoi, la Bacalaureat vom testa într-o manieră foarte serioasă competenţele digitale. Fără competenţe digitale niciunul dintre tineri nu va putea avea acea înzestrare pentru a reuşi într-o societate a viitorului". Ministrul a spus că viitorul educaţiei va fi unul digital şi a menţionat că va semna în curând un parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru susţinerea educaţiei digitale: "Ne dorim sau nu ne dorim, ne place sau nu ne place viitorul educaţiei va fi unul digital. (...) Vom semna, am discutat cu domnul ministru Burduja, în curând şi un parteneriat pentru susţinerea educaţiei digitale. Cele două ministere plus organizaţii nonguvernamentale care au preocupări şi rezultate în domeniu".

Pe de altă parte, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că nu au fost prevăzute sau solicitate declaraţii notariale persoanelor care nu realizează venituri în vederea acordării tichetelor educaţionale de 500 de lei pentru copii. Potrivit ministrului, măsura de acordare a tichetelor sociale în valoare de 500 de lei pentru sprijin educaţional elevilor şi preşcolarilor din familii aflate în dificultate materială reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educaţiei: "În vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii şcolari 2021-2022 respectiv 2022-2023 NU au fost prevăzute sau solicitate declaraţii notariale persoanelor care nu realizează venituri. Destinatarii finali, eligibili pentru obţinerea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, în valoare de 500 lei, sunt: copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat primar, copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial". Cîmpeanu a susţinut că pentru copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar - copiii preşcolari, se face dovada conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate: - Stimulentul educaţional se acordă din oficiu copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat, după caz, odată cu stabilirea dreptului de alocaţie pentru susţinerea familiei sau după acordarea acestuia persoanei care este şi titularul alocaţiei pentru susţinerea familiei; - Stimulentele educaţionale se acordă pe bază de cerere şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei; - Pentru copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat primar/gimnazial conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, cu modificările şi completările ulterioare, rechizitele şcolare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar la şcoala la care elevul este înscris. Cererea va fi însoţită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respective.

Reprezentanţii Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a atras marţi atenţia că declaraţiile notariale pe care părinţii fără venituri sunt obligaţi de şcoli să le prezinte pentru a beneficia de tichete educaţionale de 500 de lei pentru copii constituie un abuz.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. in sfarsit in al 12ceas

    1. În sfârșit ce? Dacă n-au profesori s-o predea (și nu au) ce beneficii aduce?

      Exact.Dupa ce ca n-au profesori de Doamne ajuta mai au si o programa care nu le foloseste la nimic.Nimic nou sub soare,e valabil pentru toate materiile,copii sunt obligati sa invete mult,prost si fara rost!

    Medici si avocati analfabeti deja avem. O sa avem si informaticieni analfabeti. Nu ma refer la analfabetii functional.

    1. Pai atunci sa ii impozitam la fel ca pe restul populatiei. De ce sa fie analfabetii informaticieni scutiti de impozit?

      Privești îngust!

      Știi câți din domeniul IT sunt scutiți? Fix 97 mii. 

      Fa un calcul ca sa înțelegi ura ta pentru ei… 

      Este un alt domeniu care beneficiază mai bine, dar nu vreau sa ți redirecționez ura!

      Ce ură boss? De când e ură să impozitezi în mod corect IT-iștii? Nici măcar nu se cere impozitare progresivă.

      Mergi și caută-ți un safespace dacă asta ți se pare ură.  

      Cei din constructii.... stiu. Dar acum ei au plafon la 10000 lei.

      Limbajul tău îmi spune ca nu merita efortul sa ți răspund.

      Pe scurt, n ai înțeles nimic!

      Seara buna 

    Medici si avocati analfabeti deja avem. O sa avem si informaticieni analfabeti. Nu ma refer la analfabetii functional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb