Educaţie prin benzi desenate

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 3 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / indemnlaeducatie

Sursa foto: facebook / indemnlaeducatie

English Version

Centrul de Educaţie şi Formare prin Benzi Desenate va fi lansat pe 10 noiembrie, sub egida Muzeului Naţional al Literaturii Române. Centrul, primul din România, include conceptul de şcoală de benzi desenate European School of Comics, cu materiale de învăţare, predare şi evaluare prin benzi desenate, precum şi un laborator de cercetare care îşi propune să studieze rolul, impactul şi evoluţia folosirii benzii desenate în educaţie.

Potrivit MNLR, participanţii vor descoperi etapele de realizare a benzii desenate într-un mediu în care să se simtă încrezători şi inspiraţi pentru a-şi explora potenţialul, a-şi dezvolta abilităţile creative, imaginaţia, modul de comunicare şi scrierea creativă. La ateliere se vor dezbate subiecte din literatură şi nu numai, sub formă de benzi desenate şi romane grafice, prin metoda BDAS - Banda Desenată Aplicată la Şcoală. Totodată, se va aborda şi banda desenată în arta digitală şi publicitate. Mihai I. Grăjdeanu, fondator al Centrului de Educaţie şi Formare prin Benzi Desenate a declarat: "Prin centrul nostru, dorim să oferim oportunităţi noi de învăţare pentru elevii de toate vârstele, de la clasele primare până la liceu inclusiv, dar şi cursuri de formare pentru studenţi şi profesori. Vocea lor contează şi este important să le oferim astfel de platforme unde îşi pot exprima gândurile şi ideile printr-o modalitate modernă şi atractivă. Lectura prin benzi desenate şi mai ales crearea benzilor desenate, care necesită o poveste clară şi concisă, reprezintă o metodă importantă în etapele educaţiei lor. Toate acestea se pot desfăşura acum într-un spaţiu dedicat atât dezvoltării personale, cât şi învăţării interactive şi explorării continue". Centrul include şi o bibliotecă de benzi desenate, care va putea fi consultată gratuit, la sediul muzeului, începând cu data de 10 noiembrie. Biblioteca de benzi desenate "Comics Didactic" este disponibilă public doar în cadrul programului Muzeului Naţional al Literaturii Române. În perioada 10 noiembrie - 15 decembrie, vor fi organizate o serie de ateliere de benzi desenate sub îndrumarea lui Mihai I. Grăjdeanu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. de ce trebuie sa copiem ?

    prea multa "americanizare" si prea putin "romanis".... 

    s c c r e t 

    Asta este o ineptie uriașă.

    Banda desenată este o formă de artă, cu practicieni remarcabili, dar nu e menită să înlocuiască textul literar. 

    Asta pentru că imaginea consumă resurse mari de procesare "in paralel" - că ăsta e vizualul. Iar aceste resurse sunt luate (avem resurse finite) de la procesarea logico-secventiala inerentă lecturii sau audiției.  

    Pe scurt, distrage atentia masiv de la ce ar trebui să inducă intr-un om un text scris, eventual ilustrat minimal. Inclusiv devii leneș in gandire și imaginatie. (Exemplu banal: întâi citesti cartea, după privesti filmul facut după ea.) 

    Iar problema cea mare este: percepția vizuală poate favoriza intuiția, raspunsul rapid, la plesneala, dar inhibă (prin deturnarea resurselor, a atentiei si a intentiei) capabilitatile logice, de raționament si de înlănțuire a două rationamente. Ori exact aici tot scad copiii si tinerii nostri. 

    Sigur, e mai putin grav decât să stai pe tiktok sau facebook, dar nu ajută, si in plus dă un fals sentiment ca totuși... 

    Banda desenată e o formă (interesantă, vezi e.g. Tintin, Asterix, si cate si mai cate) de divertisment.

    Învățământul NU este divertisment (chiar dacă învățam din placere, facem un efort de voință, de concentrare); până nu intelegem asta nu ne oprim din cădere ca societate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb