Ministerul Educaţiei are în plan, pentru următorii trei ani, construirea a 2500 de şcoli şi grădiniţe. Distanţa dintre vorbe şi fapte este şi în acest caz enormă, până să se construiască mii de şcoli, încă nu a fost rezolvată o problemă aparent mai simplă şi mai puţin costisitoare legată de igiena în unităţile de învăţământ din mediul rural, mai exact de renovarea unor WC-uri la care să poată avea acces, în mod civilizat, elevii.
De mai bine de un deceniu înainte de începutul anului şcolar aflăm că mii de şcoli nu reuşesc să obţină avizele sanitare pentru că nu au apă curentă, iar toaletele stau să cadă peste elevi. Nu ne aflăm nici la jumătatea vacanţei de vară şi dinspre unele şcoli din zona Moldovei au început să apară semnale că avizele necesare funcţionării nu vor fi obţinute nici anul acesta, pentru că lucrările de renovare fie se mişcă prea greu fie nu au început deloc. Concret, potrivit presei locale, un sfert dintre şcolile din judeţul Iaşi au WC-urile în curte şi nu vor primi aviz sanitar.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop a anunţat în cadrul unei emisiuni TV care sunt planurile sale pe termen scurt în ceea ce priveşte construirea de şcoli şi grădiniţe : "Vom construi 2500 de şcoli şi grădiniţe pentru ca în toată ţara copiii să funcţioneze într-un singur schimb. Să vină la opt dimineaţa la şcoală, să ia masa, să îşi facă şi temele, iar la ora patru şi jumătate după-amiaza să plece acasă şi să nu mai aibă teme de vacanţă. Ăsta este idealul pe care vrem să îl introducem în următorii trei ani de zile". Practic, conform ministrului se vor construi aproximativ 800 de şcoli pe an. În cazul în care se poate crede că este o eroare făcută din prea mult entuziasm, trebuie spus că şi predecesorul lui Pop, Pavel Năstase a avansat aceeaşi cifră, extrasă din programul de guvernare al PSD care, la momentul câştigării alegerilor, prevedea construirea, în următorii patru ani, a peste 2.500 de creşe şi grădiniţe, dintre care 500 în 2017.
În septembrie 2016, cu doar cinci zile înainte de începerea anului şcolar situaţia era dramatică: 77% dintre şcoli nu aveau aviz de funcţionare, motivele fiind dintre cele mai diverse (toalete insalubre, mobilier stricat, lipsă apă potabilă, absenţa autorizaţiilor ISU şi a avizelor contra incendiilor).
Dacă în privinţa celor 500 de şcoli noi promise pentru anul acesta sunt dubii, există şi certitudini: în septembrie vor fi repuse pe tapet toate problemele vechi, de la lipsa manualelor şi a personalului calificat până la absenţa avizelor sanitare, urmate de un şir de promisiuni generoase din partea "factorilor de decizie".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2017, 08:41)
Dar e bine ca ne luam rachete de 3.9 miliarde de dolari! Asta inseamna sa ai la conducerea tarii marionete aservite politicii UE-SUA.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2017, 12:28)
Cand mortalitatea depaseste natalitatea iar tinerii pleaca in strainatate de unde vor veni copii pt scolile existente ??
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de all în data de 13.07.2017, 21:38)
asta voiam sa spun si eu:sunt scoli nou construite la sate, care nu au copii! Pentru ce ne trebuie 2500 de scoli noi ,nu inteleg. Poate daca le daramam pe cele vechi.Sunt cateva orase mari unde se invata in schimburi,dar in niciuncaz nu e nevoie de 2500 de scoli.