EDUCAŢIE Veste bună, nu se modifică şi ultimul examen şcolar

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 11 septembrie 2019

Veste bună, nu se modifică şi ultimul examen şcolar

Schimbările scăpate de sub control au ruinat încrederea în sistemul de învăţământ autohton. Cu foarte mici excepţii, timpul a dovedit că aşa zisele reforme nu aduc nimic pozitiv în procesul educaţional şi că de cele mai multe ori, după o scurtă perioadă se revine la situaţia de dinaintea schimbării, aşa cum a fost şi cu experimentul eşuat pe foarte mulţi bani al manualului unic. Faptul că ministerul suţine că nu se modifică nimic la examenul de Bacalaureat trebuie privit drept o veste bună.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a precizat, într-un comunicat, că modalitatea de evaluare a lucrărilor candidaţilor la examenul naţional de Bacalaureat nu va suferi modificări în 2020, faţă de anul trecut şcolar şi că, în continuare, lucrările vor fi corectate încrucişat, în alte judeţe. Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut unele precizări privind desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2020, după ce în spaţiul public au apărut informaţii că acesta ar suferi modificări: "Referitor la informaţiile eronate vehiculate în spaţiul public cu privire la modalitatea de evaluare a lucrărilor şi a soluţionării contestaţiilor în cadrul examenului naţional de Bacalaureat 2020, Ministerul Educaţiei Naţionale face următoarele precizări, menite să informeze corect opinia publică: Modalitatea de evaluare a lucrărilor scrise şi de soluţionare a contestaţiilor în sesiunile examenului naţional de Bacalaureat din anul 2020 va fi aceeaşi ca în sesiunile anterioare". Totodată, Ministerul Educaţiei Naţionale arată că prin emiterea ordinului nr. 4.950/2019, Ministerul Educaţiei Naţionale a reglementat situaţiile excepţionale apărute în sesiunile anterioare ale acestui examen: "Pentru anumite discipline care se predau numai în anumite judeţe (cazul limbilor materne turcă şi croată, predate doar în judeţul Constanţa, respectiv Caraş-Severin), chiar dacă lucrările scrise au fost trans-mise spre evaluare în alte judeţe, a fost necesar ca în comisiile de evaluare să fie nominalizaţi profesori evaluatori din aceleaşi judeţe din care proveneau lucrările scrise. În concluzie, excepţia de la regulă are incidenţă strict limitată la aceste situaţii". În fiecare judeţ, numărul de cadre didactice care se formea-ză prin cursuri în domeniul evaluării pentru examenul naţional de Bacalaureat se raportează la numărul elevilor care finalizează anual cursurile liceale. Ministerul precizează că, întrucât nu se poate face întotdeauna repartizarea strict echilibrată a lucrărilor scrise, ca urmare a evaluării încrucişate între judeţe a lucrărilor scrise, pot apărea situaţii în care, în judeţe cu număr mic de elevi, să fie transmise spre evaluare lucrări scrise din judeţe cu număr mare de elevi: "În aceste condiţii, dar luând în calcul şi faptul că legislaţia în vigoare nu prevede obligativitatea cadrelor didactice de a participa la evaluarea lucrărilor scrise în cadrul examenelor naţionale (Bacalaureat, Titularizare, Definitivat etc.) şi nici la cursuri de formare, se impune, pentru cazurile anterior menţionate, ca în comisiile de evaluare să fie nominalizaţi şi profesori evaluatori care nu au finalizat cursuri de formare în domeniul evaluării". Ministerul Educaţiei respinge "interpretările politicianiste" apărute în spaţiul public, dar nu a făcut nimic să împiedice propaganda electorală făcută de către politicieni la festivităţile de începere a noului an şcolar.

Absenţa unor modificări nu este de fiecare dată un lucru bun. Iată un exemplu. Ministerul Educaţiei a anunţat că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevi este cel stabilit de autorităţile locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019: "Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariţiei noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, este cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019". De asemenea, MEN precizează că autorităţile locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare existente la nivel local.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb