Efecte în lanţ, pe şantierele din Buzău, după scumpirea materialelor de construcţii

Ana Felea
Miscellanea #Construcţii / 17 iulie 2021

Efecte în lanţ, pe şantierele din Buzău, după scumpirea materialelor de construcţii

Şantierele din Buzău se închid, rând pe rând. După scumpirea materialelor de construcţii, patronii marilor firme de construcţii au cerut reactualizarea costurilor proiectelor pe care le au în derulare cu Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Buzău.Cum răspunsurile nu au fost cele aşteptate, autorităţile invocând legislaţia care nu le permite să crească sumele din contractele deja semnate, constructorii au abandonat lucrările. Sunt deja două unităţi de învăţământ în pericol de a rămâne nefinalizate, şi, de asemenea, neacoperită a rămas şi întreţinerea drumurilor judeţene din zona de sud a judeţului, după ce firmele care executau aceste lucrări au reziliat contractele. În plus, patronii firmelor care trebuie să încheie până la sfârşitul anului două dintre cele mai importante proiecte de investiţii din judeţ, respectiv reabilitarea fostului spital Brătianu, clădire istorică din municipiul Buzău şi pe care Consiliul Judeţean vrea să o transforme într-un Centru Muzeal precum şi construcţia Podului de la Vadu Paşii,rută extrem de importantă care va face legătura între Valea Slănicului şi municipiul Buzău, sunt într-o situaţie limită din cauza scumpirii materialelor de construcţii şi anunţă că vor cere reactualizarea costurilor prevăzute iniţial în contracte pentru a-şi putea duce la capăt lucrările.

Efecte în lanţ, pe şantierele din Buzău, după scumpirea materialelor de construcţii

Scumpirea materialelor de construcţii determină probleme în lanţ pe piaţa construcţiilor. Patronii firmelor din domeniu sunt în pragul falimentului şi se plâng că sumele prevăzute iniţial în contracte sunt insuficiente pentru finalizarea lucrărilor şi vor reactualizarea costurilor, în timp ce autorităţile statului anunţă că legislaţia nu permite acest lucru.

"În ultimele opt luni de zile, preţurile au luat-o razna. Doar un constructor care are putere financiare mai poate sta în piaţă, mai poate să ducă o lucrare. Sunt autorităţi care înţeleg situaţia asta şi deja se lucrează să actualizeze preţurile cu indicele statistic din construcţii. Doar pe materialele din construcţii, indicele de cost a crescut cu 25%, pe construcţii, reparaţii capitale, este undeva la 14%. Drumurile stau şi mai rău. Bitumul aproape că şi-a dublat preţul, iar dacă s-a scumpit bitumul, a crescut şi preţul asfaltului", a explicat pentru şansanews, Deugene Băiculescu, director Hidro Salt B92.

Constructorii spun că dacă nu primesc mai mulţi bani ca urmare a acestor scumpiri ale materialelor au două soluţii. Fie reziliază contractele, fie să facă lucrări de mântuială.

"În aceste condiţii, constructorul ori se duce în faliment, ori reziliază contractele, sau le suspendă. Nu va putea nimeni rezista. Dacă cineva îmi spune că rezistă să ducă o lucrare la final înseamnă că aduce bani de acasă sau fură, face lucrări de proastă calitate şi îşi asumă răspunderea că va fi chemat, în garanţie, la reparaţii şi va face cheltuieli mai târziu. Este inadminisibil să poţi să derulezi un contract în ziua de azi" a declarat Băciulescu.

Victor Vasilescu, patron Integral: "Firmele care au contracte vechi pot da faliment dacă nu sunt constructori puternici. Toate materialele s-au scumpit cu 100%. Metalul dacă era 10, acum e 20 de lei, deci 100% s-a scumpit. Cimentul la fel.Chiar şi polistirenul s-a scumpit cu 50% . Este nenorocire. Trebuie să lucrezi cât mai puţin în perioada asta, şi să aştepţi să treacă valul că poate se rezolvă. Se poate rezolva printr-un act adiţional la contract, printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvern, acolo unde sunt contracte cu statul. Dacă sunt contracte la privat atunci nu poţi decât să negociezi, fie să cumpere beneficiarul materiale şi noi, ca şi constructori, să executăm doar manopera. Dar cum eu am contracte doar cu statul sunt la mâna guvernanţilor".

Constructorii sunt de părere că valoarea contractelor ar trebui să crească cu cel puţin 25%.

"Costurile pe materiale ar trebui actualizate cu 25%, şi dacă vorbim şi de manoperă, cu toată închiderea, ar trebui costurile actualizate cu 15%", a explicat Băiculescu.

Cei doi constructori deţin două dintre cele mai importante proiecte aflate în derulare în prezent în Buzău şi pentru care spun că au nevoie de mai mulţi bani ca să le ducă la bun sfârşit, în condiţiile în care termenul de finalizare este acest an. Este vorba despre reabilitarea clădirii fostului spital Brătianu şi construcţia Podului de la Vadul Paşii.

"Singurul şantier pe care îl mai am în lucru în municipiul Buzău şi pe care doresc să îl finalizez cu toate că sunt "strâns de gât" este clădirea fostului spital Brătianu. Dar şi aici voi ajunge să cer, chiar dacă Consiliul Judeţean nu doreşte, reactualizarea costurilor. Am deja două lucrări în faza de sistare. Au trecut deja 30 de zile de când am trimis notificare prin care am cerut reactualizarea costurilor şi n-am primit niciun răspuns şi acum urmează să le fac notificarea de reziliere. Vorbim de Grădiniţa numărul 4 şi o creşă, ambele fiind contracte cu Primăria Buzău", a anunţat patronul Hidro Salt.

Victor Vasilescu, patronul Integral: "Podul trebuie să îl dau în septembrie. Preţul bitumului a crescut cu 37%. Eu torn asfalt spre finalul lunii august. S-ar putea să mai crească preţurile. Am făcut împrumut la bancă sperând că se va rezolva. Dar problema este că dacă eu îl pun în funcţiune, nu îmi mai dă nimeni banii. Normal ar trebui să întrerup lucrarea. Dar dacă sistez lucrările, îmi pleacă oamenii şi este nenorocire".

De altfel, situaţia este aceeaşi pe toate şantierele din Buzău. Petre Emanoil Neagu a mărturisit că a primit notificări de la toţi constructorii cu care are contracte, iar unii au şi renunţat la lucrări. Este vorba despre lucrările de întreţinere pentru partea de sud a judeţului Buzău , acolo unde responsabilă era firma Hidro Salt.

"Marea majoritate a constructorilor au făcut notificări că nu îşi pot duce la îndeplinire contractele. Avem, de exemplu, o firmă la întreţinerea de vară a drumurilor, dar din fericire contractul se termină în toamna aceasta, iar firma nu a mai venit la lucru. Oamenii ne-au trimis o notificare în care nu le mai convin preţurile din motive obiective. Încă suntem în negociere, dar cel mai probabil se va ajunge la rezilierea de comun acord a contractului. Noroc că respectivul contract este pe final şi din toamnă putem face alte licitaţii pentru programul următor", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Pe piata din SUA preturile la materiale de constructii deja revin. Vor reveni si la noi.

    Deci toata manevra asta nu e decat o dorinta de a majora preturile cat nu a trecut valul. 

    In alta ordine de idei, sunt curios daca s-a intamplat vre-odata vre-un constructor sa ceara o micsorare a pretului platit pentru ca lui i s-au ieftinit materialele sau mana de lucru. Niciodata, nu? 

    1. * Anonim

      Ai avut macar 1 contract in viata ta ?

      Am eu mii de contracte!

      Te ajut eu cu intelegerea fenomenului. 

      Bin cauza (ciclica) a bulei de CREDIT la nivel global se dau socuri de cerere simultan in timp ce altii fac exituri la diferite active / afaceri. 

      Pe moment o frenezie de “bani / credit” alearga totalul bunurilor din piata. 

      Bunuri la care unii au multiplicat oferta, altii au facut exit si altii au mentinul randamentul normal. 

      Ce se intampla acum este exact cu ce s-a intamplat in 2005-2005-2007 este un soc de masa monetara in crestere ce alearga sa uniformizeze totalul pietei. 

      Cand totalul bunurilor si serviciilor vor absorbii “banii” circulati arunci si socul respectiv se v-a aplatiza. 

      Este un efect de aruncare piatra (credit/ datorii) in balta (piata / economie) ce da pe moment soc de revenire fortata in GDP (val) ca pe urma gdpulu sa scada iar procentual an de an (valurile se linistesc). 

      Deficitele Gov nationale si bulele de credit sunt legate si inseparabile pe axul istoric. 

      In 1982-1987 Romania avea peste 80% datorie in raport cu GDP-ul nea Nicu a mers la masa rotunda FMI si a fot taiata datoria pe seama populatiei. 

      Din 1990 Romania intra pe zero cu costurile aferente: deflatie industriala / active; inflatie mancare, devalorizare masa monetara, furtul populatiei, decretul activelor de predare cetarenilor (fuga din tara), haos economic. 

      Din cauza creditului Activele financiare urmeaza real sa faca deflatie dupa socul scurt inflationist! 

      Creditarea din siste anunta istoric deflatie la active pe seama scumpirii nivelului de trai (mancare, taxe, etc). 

      Cand multe natii vor face stergere de datorii atunci e soc deflatie in termeni reali si soc inflatie in masa monetara devalorizata. 

      Nominalele vechi stinge datoria trecuta doar cand circula ca pondere in crestere in piata. (pana se taie zerouri, denominare sau alte adoptari monetare). 

      Bula “lemnului, fierului, aluminiului” o sa se tranteasca si odata cu ea o sa tranteasca si pe cei ce au facut stocuri in pret de bula!!!! 

      Cititi naiba istoria preturilor; bnr/ul nostru de nu face publice graficele istorice!!! 

      Graficele de pe teritoriul Roman!!! 

      Inversarile si balansarile de raport pierdere / castig putere cumparare intre bunurile si serviciile tranzactionate. 

      Imobiliarel e = Cad in termeni reali odata cu Dobanda !!! 

      YOY investment e jos cu 18%!!! 

      la anul o sa mai cada o tura si inva o tura pe minim 3-4 ani! 

      ps : deja in USA se propaga iar falimente pe lant (cei ce au speculat si stau cu stocuri achizitionate la suprapret). 

      semnat comenturi “cretine” 

      chiar crezi ca pretul la manopera va scadea ? :)

      Se va regla!

      Preturile in bula dau impuls in speculare productivitate. 

      Specularea productivitatii regleaza pretul din bula si il coboara in termeni Reali! 

      Atentie si la venitul minim varsat in piata in termeni nominali - diferenta dintre el si preturile din piata minus rata inflatiei nominale este cost real. 

      Ai grija sa nu ramai cu stocuri asa cum ramane pe aceasta bula Dedeman, LeroyMerlin in timp ce, cererea se tranteste pe trend procentual. 

      Si cine nu crede ca se tranteste sa inteleaga rapid ca blocajul imobiliar va da franare pe tot lanul economic. 

      Imobiliarele sunt instrumente financiare vandute de banci ce insumeaza un total fe comoditati vandute. 

      Am observat istoric cu se propaga aceste valuri de soc inflatie si deflatie pe categorii de comoditati. 

      Daca nu crezi te rog sa iei raportul de preturi nominale practicate de furnizori in bula precedenta si sa vezi reglarea de preturi de acum. 

      In criza se propaga somaj; oamenii fara locuri de munca (dupa ce isi consuma banii din bula) vor lucra in termeni reali pe mai putini bani sau vor migra. 

      Cei ce raman in piata / economia respectiva vor concura ca pondere (la gri sau la negru) cu firmele mari; fortand preturile sa coboare (istoric). 

      nu iti fa griji pana in 2024-2025 se regleaza toata mizeria asta. 

      Trebuie doar sa rezisti pana o sa prinzi un ultim val de bula urmat de o lunga deflatie economica. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Obs:

      observa ciclic (istoric) cand se inmultesc ca pondere sedii bancare (filiale) in etc piete si anticipeaza bula de credit; simultan sa fii atent cand dispar sediile bancare ca pondere din piata arunci incepe distractia in termeni reale (ocazional si panicile bancare; ps: vezi interviul lui isarescu de luna asta). 

      Se intra mai mult pe achitare prin propagare inflatie nominala ca pondere fata de trecut. 

      Atentie ciclul inflatiei si deflatiei variaza: 4-6 ani deflatie si 6-9 ani inflatie. 

      Romania re inflatie nominala din 2017 toamna... deci mai avem inca 3-4 ani minim. 

      Rabdare dar si grija cu stocurile vandute in bula; ele vor sa ia premiumul de inflatie plasat in viitor nu in prezent. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Acolo la stat trebuie sa fie alt fel de afacerist.

      avem deja in piata multime de : vietnamezi, africani, rusi, moldoveni, etc ce muncesc pe venituri reale mai mici.

      ps: aparatul bugetar creste odata cu datoria natiei (istoric).

      semnat comenturi “cretine” 

      Nu are ce inflație sa se propage, lumea are venituri foarte mici speculatorii vor cădea în cap. Bula asta inflaționistă, creată din nimic va duce la falimente in lanț când se va resorbi surplusul de numerar din piață.

      Dacă mai intervine și vreun lockdown ceva în toamna, nimeni și nimic nu va putea opri declinul economic. 

      Falimentele vor scoate bunuri si servicii tranzactionate din piata; masa totala de bani deja generata in sistem ramane generata pe moment (pana banca centrala schimba politica monetara si face tefnica de sterilizare mai avem ceva trimestre bune - tocmai am iesit din asemenea tehnica in 2012-2015...)

      Cand somajul urca urca cu el si inflatia nomianal in bunuri de: consum, taxe, impozite, accize, curent, etc. 

      Cand din varful de somaj incepe sa se descreasca atunci bunurile de consumraman "stagnate ca pondere" cu creseri mici in termeni reali si incep iar sa creasca activele financiare; caci randamentul oamenilor / firmelor / productivitatii va genera presiuni de reinvestire si multiplicare capital pe trend, pana cand productivitatea maxima (somaj de 2-3-4%) va da iar soc in etc forme de scumpiri si simultan etc forme de exituri financiare. 

      Garantat inflatia" asa cum o percepe muritorul de rand (cadranul muncitoresc) nu a terminat ascensiunea!! In tomana si in iarna vor fii generate alte scumpiri din cauza guvernului ce a lasat mana libera pietei de energie! 

      Avem presiuni inflationiste la gaze si curent, ele se vor propaga in preturi! 

      Atentie cand vorbim de inflatie sau deflatie!!! 

      Trebuie sa avem grija: IN RAPORT CU CE?  

      Avem inflatie in CPI si simultan o sa fie DEFLATIE REALA in ACTIVE financiare (pricentual) chiar daca ele se vor "aprecie" nominal. 

      Se ia venitul nomial lei pe ani si se divide la grame aur; se ia venitul nominal lei si se con verteste in euro si pe urma se divide la grame aur exprimat in euro pe ani; se ia venitul nominal lei se con verteste in dolari si se divide la grame aur dolari; asa o sa vezi / anticipezi caderile reale ce se propaga ciclic si istoric. 

      PS: pe Romania era cadere din 2019 in venit nominal con vertit in grame aur lei! 

      Eu inca de atunci tot scriam pe bursa ca o sa o bubuim dar nimeni nimic. (persoana cu comenturile lungi), in primavara 2020 inainte sa se propage "covidutul" iar am dat STRIGARE la imobiliare dar ei nu au ascultat! Au dat bubuiala de speculare si implicit tot ei + oamenii de rand au dat bubuiala in presiune de cerere bunuri de larg consum si materiale / stocuri = in asemenea situatie nu are decat sa se blocheze economia ciclic / istoric. 

      Ca in bubuiala din 87-89 si caderea lui nea Nicu! 

      Ce uitam ca zaceau blocurile goale dupa ce l-am ucise pe Nicu? 

      Si dupa ce l-a inlaturat pe "Boc" zacea economia Romaneasca Goala de oameni productivi (fuga populatiei la munca cu carca pe alte meleaguri). 

      A treia oara romanii nu vor mai avea unde sa fuga! 

      Vor cadea Natii; Guverne, Economii Vechi in lume in 10-20 de ani!!! 

      Romanii vor fii fortati sa puna osul la treaba in tara si sa formeze o noua ideologie economica / poate in parteneriat / sau membra deplina in UE. 

      semnat comenturi "cretine" 

      ai daca constructorii isi micsoreaza profiturile atunci ce se intampla?

      Nu ei isi coboara profiturile!

      Piata reala le coboara profiturile! 

      semnat comenturi "Cretine" 

    S&P 500 PE-ul a ajuns la 45,89 Iulie 2021 !!!!

    O facem lata inca odata ! 

    Am spus acum 1 ani intr-un coment: 

    "Astept un coment la comentul meu in Decembrie 2022". - La o postare despre imobiliare 

    Bancile ("nenorocitele - din punctul de vedere al celor ce vor trage invataturi groase /grase / serioase pe urmatorii ani) au fugit cat ai clipit din piete!!! 

    Unde sunt "BANCILE ISARESCULE? ca pondere in piata. 

    Unde? 

    Au disparut procentual si atm-uri. 

    Sa dea cel de sus sa nu urmeze suga la bancomat ca in Grecia / Cipru! 

    Sa nu va asteptati ca Guvernul si banca centrala sa stranga mizeria ce are sa vina!!! 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb