EFECTELE ADVERSE ALE PANDEMIEI 1 din 5 pacienţi europeni cu cancer nu poate beneficia de operaţie

G.U.
Miscellanea / 7 aprilie 2022

Dr. Victor Ştefănescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Royal Hospital

Dr. Victor Ştefănescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Royal Hospital

Un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa în timpul pandemiei COVID-19. În prezent, din cauza presiunii pusă pe spitale, 1 din 5 pacienţi europeni nu poate beneficia de operaţie sau chimioterapie, potrivit datelor European Cancer Organization, se arată într-un comunicat de presă.

"În ultimii doi ani, pandemia COVID-19 a pus presiune pe sistemele de sănătate din toată lumea, dar, indirect, va continua să facă acest lucru mult timp de acum încolo. Spre exemplu, amânarea controalelor de rutină a început deja să provoace efecte în cascadă, atât din punct de vedere al actului medical cât şi economic. Amânarea consultaţiilor periodice a dus, pe de-o parte, la scăderea numărului de cancere diagnosticate. Pe de altă parte, odată cu relaxarea restricţiilor, pacienţii au reînceput să se programeze la controale de rutină. Deodată, numărul de cancere nou diagnosticate la nivel internaţional a început să crească accelerat. Fiind descoperite cu întârziere, multe cancere se află în stadii mai avansate, când şansele de recuperare scad drastic, invers proporţional faţă de costul intervenţiilor", afirmă Dr. Victor Ştefănescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Royal Hospital.

Royal Hospital, operaţie pro bono inedită: Cancer de stomac, operat laparoscopic

Potrivit sursei citate, printre zecile de mii de pacienţi europeni oncologici care nu au reuşit să se opereze în sistemul public de sănătate se numără şi Tritoiu Crăciun, pacient în vârstă de 74 ani, diagnosticat cu cancer gastric în stadiu avansat al tumorii pentru care a beneficiat de 6 cure de chimioterapie neoadjuvantă (Dr. Vremes Georgeta). Prezenţa pe listele de aşteptare nu îi putea asigura operaţia în intervalul optim postchimioterapie, astfel încât acesta a fost operat pro bono de către Dr. Victor Ştefănescu, în cadrul spitalului privat Royal Hospital.

Mai mult decât atât, aflându-se la o vârstă înaintată, în care recuperarea devine din ce în ce mai complicată, pacientul a beneficiat de o operaţie laparoscopică, o intervenţie inovativă care vine cu o serie amplă de beneficii pentru pacient.

Ce este operaţia laparoscopică şi care sunt avantajele pentru pacient

Dacă în cazul operaţiei tradiţionale chirurgul foloseşte o singură incizie de până la 40 de centimetri lungime, în cazul chirurgiei laparoscopice se realizează mai multe incizii de 1-2 centimetri prin care sunt introduse instrumentele specializate, inclusiv o cameră specială, numită laparoscop.

Operaţia laparoscopică implică eforturi mai mari din partea chirurgului, care este nevoit să inspecteze tumora în format 2D, prin ecranul pe care se proiectează imaginile transmise de camera specială, dar să acţioneze 3D pentru extirparea acesteia. În schimb, pacientul beneficiază de o serie de avantaje precum recuperare mai rapidă, dureri diminuate, cicatrici de dimensiuni mai mici.

"În Europa, o astfel de operaţie costă în jur de 15.000 de euro. În România, deşi preţul ei ajunge să fie chiar şi de trei ori mai mic, implică în continuare un efort financiar prea mare pentru majoritatea pacienţilor. Însă, pentru că în sistemul public de sănătate listele de aşteptare sunt mari, iar pacientul avea o formă de cancer gastric în stadiu avansat, care nu îi permitea aşteptarea, am luat decizia să îl operez pro bono şi mă bucur că Royal Hospital m-a sprijinit în acest demers, punându-mi la dispoziţie sala de operaţie şi suportând costurile spitalizării, consumabilelor şi perioadei de recuperare", adaugă Dr. Victor Ştefănescu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb