Efectele crizei din Ucraina asupra economiei noastre, prin ochii analiştilor

Efectele crizei din Ucraina asupra economiei noastre, prin ochii analiştilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 23 februarie 2022

Efectele crizei din Ucraina asupra economiei noastre, prin ochii analiştilor

Aurelian Dochia, analist economic: "Dependenţa de pieţele externe este principala noastră vulnerabilitate" Mircea Coşea, profesor de economie: "În plan economic general suntem o victimă colaterală sigură" Marcel Murgoci, Estinvest: "Trendul de la BVB va fi dat de evoluţia pieţelor externe, în perioada imediat următoare"

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina va avea efecte indirecte asupra economiei ţării noastre, ce sunt dificil de evaluat în acest moment, consideră analiştii consultaţi de noi, care totuşi nu văd o ameninţare directă asupra României. În schimb, este posibil ca interesul investitorilor străini pentru ţara noastră să scadă, cheltuielile militare să crească, iar dependenţa de pieţele externe atât în ceea ce priveşte finanţarea, cât şi importurile de bunuri şi servicii să reprezinte o mare vulnerabilitate, mai spun specialiştii.

Aurelian Dochia: "Este probabil să apară reacţii negative în pieţele bursiere, volatilitate mare în pieţele valutare şi o perturbare a tranzacţiilor comerciale"

Analistul Aurelian Dochia ne-a declarat: "Impactul economic al situaţiei de la graniţa Ucrainei este dificil de evaluat în momentul de faţă, pentru că încă nu ştim cum va evolua acest conflict care are un potenţial distructiv foarte mare.

Într-un caz extrem, poate chiar să antreneze un conflict la nivel european sau mondial, ceea ce ar echivala cu un cutremur pentru economia mondială şi, implicit, economia noastră. Dar, chiar şi fără să se ajungă într-o astfel de situaţie, vor exista efecte. Conflictele sporesc riscurile pentru economie şi sectorul financiar. Iar în aceste condiţii, este probabil să apară reacţii negative în pieţele bursiere, volatilitate mare în pieţele valutare, o perturbare a tranzacţiilor comerciale etc. Cât de mari, depinde de cum se vor desfăşura evenimentele".

În opinia sa, pentru ţara noastă cea mai mare ameninţare nu provine din faptul că suntem la graniţă cu Ucraina, pentru că este puţin probabil ca, în acest moment, să apară un conflict direct în care să fie antrenată România.

"Dar, suntem vulnerabili pentru că economia noastră a dezvoltat de mai multă vreme o serie de vulnerabilităţi. De exemplu, avem deficite foarte mari - atât deficitul bugetar, cât şi deficitul extern. Ceea ce înseamnă că suntem dependenţi atât de finanţare din pieţele financiare internaţionale, cât şi de aprovizionarea cu diverse bunuri, care au ajuns să constituie o mare parte din balanţa noastră comercială. Aici cred că sunt principalele noastre vulnerabilităţi şi, din păcate, în situaţii precum cea de acum, dacă eşti dependent de ceea ce se întâmplă în afară, poţi să fi lovit mult mai tare", a conchis analistul economic.

Mircea Coşea: "Interesul investitorilor străini pentru România, cel puţin în viitorii câţiva ani, nu va fi foarte mare"

Profesorul de economie Mircea Coşea consideră că pentru ţara noastră efectele directe par să fie marginale, pentru că Rusia nu ne va ataca. În schimb, în plan economic suntem o victimă colaterală sigură din cel puţin două motive.

"În primul rând, în zona în care ne aflăm conflictul se încălzeşte permanent. Suntem la graniţă cu Ucraina, ţară cu care nu ştim ce se va întâmpla, iar presiunile Rusiei pot duce la apropierea sa şi mai mult de graniţele noastre. În al doilea rând, este vorba despre ieşirea noastră la Marea Neagră, care a devenit o mare extrem de militarizată. Ruşii au ajuns să aibă o politică de blocare a unor porturi, a ieşirii la mare a unor naţiuni, ceea ce reprezintă un casus belli (n.r. motiv de război) extrem de important", ne-a spus Mircea Coşea.

În aceste condiţii, interesul investitorilor străini pentru România, cel puţin în viitorii câţiva ani, nu va fi foarte mare, crede profesorul de economie, care a adăugat: "Ne va fi foarte greu să găsim parteneri interesaţi de exploatarea gazului din Marea Neagră. Deoarece, cu flota rusă la o sută de kilometri de staţiile de pompare este greu să faci afaceri".

O altă cauză a înrăutăţirii situaţiei din România ţine de pericolul emigranţilor, consideră Mircea Coşea. "Am putea avea destul de mulţi emigranţi, iar legile internaţionale şi moralitatea noastră ne obligă să avem grijă de ei. Or, asta implică costuri suplimentare şi eventuale probleme sociale (...). Ei vor veni aici în principal pentru a-şi lua cetăţenie română şi a pleca în Occident. Vom fi o ţară de tranzaţie", crede profesorul de economie.

"Fiind chiar în vecinătatea Rusiei, este posibil să intrăm într-o etapă de militarizare", spune Mircea Coşea

În opinia sa, un alt efect al conflictului din estul Europei este că, fiind chiar în vecinătatea Rusiei, este posibil să intrăm într-o etapă de militarizare. "Asta înseamnă că România va începe să aibă aibă cheltuieli militare mai mari, în primul rând pentru sprijinirea trupelor străine aflate pe teritoriul nostru, aşa cum cer regulile NATO, şi în al doilea rând pentru înarmarea noastră", apreciază Mircea Coşea.

În acelaşi timp, orice criză naşte oportunităţi, care pentru ţara noastră în situaţia conflictului ruso-ucrainean poate să însemne creşterea importanţei portului Constanţa în ceea ce priveşte exportul de cereale.

"În această zonă, Ucraina şi România sunt cei mai mari producători de cereale, dar porturile ucrainiene au preluat cea mai mare parte a exporturilor, Constanţa fiind întotdeauna pe poziţia a treia sau a patra. În condiţiile în care nu se va mai putea face export prin porturile din Ucraina, Constanţa ar putea deveni un punct mai important. Bineînţeles că asta depinde de decizii politice, de inteligenţa unor programe care trebuie puse în aplicare, de dezvoltarea infrastructurii portuare, etc", a spus Mircea Coşea.

Marcel Murgoci: "La sfârşitul săptămânii mulţi emitenţi de la BVB îşi vor publica rezultatele financiare, dar care în acest context vor trece în plan secund"

În ceea ce priveşte evoluţiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ieri, după un debut în scădere, preţurile au început să îşi revină, astfel încât cu o oră înainte de închiderea sesiunii de tranzacţionare majoritatea indicilor pieţei noaste erau în creştere.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, pune evoluţia bursei noastre în primul rând pe seama dinamicii din pieţelor internaţionale.

Brokerul ne-a declarat: "Având în vedere că este vorba despre un eveniment extern, piaţa noastră a fost influenţată de evoluţia pieţelor europene. În debutul sesiunii de tranzacţionare pieţele erau în scădere, în contradicţie cu ceea ce se întâmpla în Statele Unite pe contractele futures. Probabil faptul că, în ansamblu cotaţiile bursei americane erau pe plus, a dat un pic de încredere burselor europene, astfel încât scăderile s-au mai domolit iar acum (n.r. la ora 15:00), la Bursa de Valori Bucureşti indicii sunt creştere. Petrolul a fost cel care a avut cel mai mult de câştigat. În plus, monedele de refugiu au avut un parcurs pozitiv în prima parte a şedinţei de tranzacţionare, reacţii normale în astfel de situaţii".

În opinia sa, cel puţin în perioada imediat următoare, trendul general al acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi dat, tot de evoluţia pieţelor externe.

"Este clar că trendul bursei noastre, în perioada imediat următoare, va fi dat de ce se va întâmpla în pieţele externe. Iar evoluţia din pieţele externe este dificil de prognozat în momentul de faţă, pentru că nu ştim cum se vor derula evenimentele, ce măsuri vor fi impuse, etc. Pe de altă parte, la sfârşitul săptămânii mulţi emitenţi de la BVB îşi vor publica rezultatele financiare, dar care în acest context vor trece în plan secund", a conchis Marcel Murgoci

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. aceleasi ca de 32 de ani...scumpirea vietii celor care au mai ramas in colonie.....nu si pt bugetarii si pensionarii cu venituri grase.

    1. MULTA SANATATE , D-LE ''''''' costel '''''' !!! ASA SI ESTE !!! ASTA NU MAI E O TARA , CI O COLONIE , DE 32 DE ANI , INCOACE !!! NU TREBUIE SA NE INTERESEZE CE FAC BOLSEVICII , EI INTRE EI !!! MIE PERSONAL , A-MI E MILA , SI LE I-AU PARTEA , INCA DIN ANUL 2014 , LOCUITORILOR RUSI , DE NATIONALITATE UCRAINIANA , DIN REGIUNEA DONBASS !!! OAMENII ACEIA , AU FOST NISTE MARTIRI , DE CARE NU INTERESEAZA PE NIMENI , IN ROMANIA !!! AI CRED , PE TOTI ROMANII DE INIMA , SI DE SUFLET , EI N-AU CUM SA STIE CE S-A PETRECUT ACOLO , IN ANII 2014 , 2015 !!! SI FIECARE ROMAN , ARE AICI IN TARA , SUPARARILE LUI , SI NEVOILE LUI !!! DE DEASUPRA , AICI IN TARA , E O PROPAGANDA PRO - UCRAINIANA DE TOATA FRUMUSETEA , PENTRU O TARA ( UCRAINA ) , CARE E DUSMANA DESCHIS , SI PE FATA , CONTRA ROMANIEI , O TARA CU TERITORII , FURATE NU NUMAI DIN ROMANIA , UNGARIA SI POLONIA , CUM A ZIS PUTIN , CA ALA , E UN TAMPIT , CI SI DIN CEHIA , DIN SLOVACIA , DIN PODOLIA , DIN RUTENIA ( A-TI AUZIT DE RUTENIA ??? ) DE UNDE DRACU ' , SA AUZITI VOI , DE RUTENIA ??? PE SCURT , CA INCEPETI SA MA ZAPACITI LA CAP , E O TARA CARE NU E TARA , CA PRACTIC , NUMAI '''''' ZAPOROJIE '''''', A FOST UCRAINA , INAINTE DE UCRAINA ''''''' KIEVEANA '''''', BAI FRATE , EU AM AVUT IN SCOALA COMUNISTA , NUMAI NOTE DE 4 SI DE 5 , AFARA DE ISTORIE , SI EU I-AM URAT PE EI , SI EI M-AU URAT PE MINE !!! REZULTATUL A FOST , ALA CARE A FOST !!! RUSII , AU FOST RUSII , CU TERITORIILE LOR !!! CAZACII , AU FOST CAZACII , CU TERITORIILE LOR !!! PALEACII ( POLONEZII DE ASTAZI ) , AU FOST PALEACII , CU TERITORIILE LOR !!! NU INTELEG , CE VOR UCRAINIENII ASTIA !!! INTELEG , CA EI VOR TOTUL , FARA SA DEA NIMIC IN SCHIMB !!! O NATIUNE DE OAMENI TICALOSI , EXCROCI SI LACOMI , CARE VOR TOT CE NU ESTE AL LOR !!! VOI NU STITI , DAR AU FURAT DE-A LUNGUL ANILOR , MULT GAZ , CARE A FOST PLATIT DE ROMANIA , PRIN CELE 3 MARI CONDUCTE DE GAZE , CARE CIRCULAU DIN RUSIA SPRE ROMANIA , DAR IN ROMANIA AJUNGEA NUMAI CANTITEA DE CIRCA 50 % DIN TOTAL , CA SMECHERII AU MAI ATASAT IN PERIOADA DE VARA , INCA O PERECHE DE VANE , SI TEAVA IN PLUS , CREEAND ASTFEL UN '''''' BY-PASS '''''', ( VOI A-TI AUZIT , CE-I AIA UN BY-PASS ??? ) PAI , DE UNDE SA STITI , DACA N-ATI LUCRAT LA RADET , LA TERMOFICAREA BUCURESTULUI ??? 31 DE ANI , MI-AM BLESTEMAT ZILELE SI VIATA , DIN ANII 1981 , SI PANA IN 2012 , CA BUCURESTENII MEI , SA SE SCALDE IN BUNATATI , SI SA PUPE FEMEILE IN CADA , IN APA FIARTA !!! DE UNDE DRACU ' , SA STITI VOI ??? A VENIT CAREVA , SA-MI PUPE MAINILE , DE RECUNOSTINTA ??? CA AM PLECAT BOLNAV , DE ACOLO !!! IN SFARSIT !!! CU ALTE CUVINTE , CINSTITII UCRAINIENI AU ZULIT DIN GAZUL ROMANIEI , SI CONDUCATORII NOSTRII INTELEPTI , LE-AU PLATIT RUSILOR , GAZUL PE '''''' NORMAL '''''' !!! SA INNEBUNESTI , NU ALTA !!! LA UN MOMENT DAT , CAT ERAU EI DE TAMPITI , AU VAZUT CA IN ROMANIA AJUNGEA NUMAI JUMATATE DIN GAZUL PLATIT , SI AU FACUT SCANDAL '''''' GAZPROM-ului '''''' !!! SI AIA , LE-AU TRANSMIS CA DE LA EI , PLEACA GAZUL LA PRESIUNE NORMALA , SPRE ROMANIA !!! DUPA 1 LUNA - 2 , SITUATIA ERA ACEEASI !!! AL DRACULUI GAZ , VENEA TOT JUMATE ' !!! SI IARNA ERA ATUNCI , A DRACULUI DE ASPRA , LA MULTE GRADE PE MINUS !!! LA UN MOMENT DAT , ROMANIA I-A AMENINTAT CA NU MAI PLATESTE GAZELE , SI ATUNCI RUSIA SI-A DAT SEAMA CA E CEVA IN NEREGULA , SI SI-A ACTIVAT CELEBRA LOR RETEA DE SPIONI , CARE A AFLAT REPEDE , DESPRE CE E VORBA !!! RUSII , AU ACUZAT APOI PE FATA UCRAINA , CA FURA DIN GAZUL REZERVAT ROMANIEI , IN BENEFICIUL PROPRIEI LOR TARI , SI A TRANSMIS TARII NOASTRE TOATE DATELE , URMAND CA ROMANIA SA PROCEDEZE CUM CREDE , SA DEA UCRAINA IN JUDECATA IN FATA INSTANTELOR INTERNATIONALE , PENTRU FURT , EXCROCHERIE SI ALTE MULTE CHESTII JUDECATORESTI , PE CARE EU NU LE STIU ACUM !!! CA NU CUNOSC , LEGILE !!! SE PARE CA CHESTIUNEA A RAMAS '''''' MOARTA '''''', UCRAINA CASTIGAND , IAR SI IAR , IN FATA UNEI TARI , CARE NU E TARA , CARE NU ARE CONDUCATORI , CARE NU ARE PATRIOTI !!! VAI DE MAMA EI , DE TARA !!!

      CINE NU MA CREDE , N-ARE DECAT SA CERCETEZE !!! DAR , O FACETI PE RISCUL VOSTRU !!! AVETI GRIJE , SA NU FITI GASITI PE FUNDUL LACULUI HERASTRAU , DANSAND CU PESTII !!! IN TARA ASTA , CINE STIE MULTE , MOARE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb