Cultura, divertismentul, mass- media au fost lovite din plin de criza sanitară. Industrii care păreau să nu fie zdruncinate de nimic au fost puse pe butuci de noul coronavirus. Spectacolele de orice fel au dispărut, pur şi simplu, de pe radarul cetăţenilor, încasările artiştilor tind spre zero, iar măsurile menite să-i ajute întârzie să apară.
Situaţia scoate la iveală multe carenţe ale acestui domeniu de activitate, în care "independenţii" par în acest moment condamnaţi la sărăcie extremă.
Lipsa dialogului social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din Cultură şi Mass-Media a generat situaţia dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din sector, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei FAIR-MediaSind, care solicită Guvernului să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri extreme, precum închiderea totală a instituţiilor de cultură din cauza pandemiei.
În acest context, Biroul Executiv Permanent al FAIR-MediaSind solicită organizarea unei întâlniri urgente cu ministrul Culturii şi cu factori decizionali din Guvern, pentru a identifica soluţii urgente pentru salvarea sectorului: "Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, solicită Guvernului României să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri extreme, precum închiderea totală a instituţiilor de cultură din cauza pandemiei (...) lipsa dialogului social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din sector a generat situaţia dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din cultură şi mass-media. Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiţi politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituţiile centrale, cât şi în cele locale. În consecinţă, Biroul Executiv Permanent al FAIR-MediaSind solicită organizarea unei întâlniri urgente cu ministrul Culturii şi cu factori decizionali din Guvernul României, pentru a identifica soluţii urgente pentru salvarea acestui important domeniu, întrucât cultura înseamnă supravieţuire!".
În viziunea sindicaliştilor, în domeniul mass-media situaţia este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecţie a sănătăţii angajaţilor, dar şi a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public: "Să nu uităm că instituţiile de media au o importanţă vitală pentru informarea cetăţenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilităţi nu poate garanta corectitudinea informaţiei. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este cel al Televiziunii Naţionale unde, din cauza unor complicităţi politice mai mult decât condamnabile, se perpetuează abuzul, ilegalitatea şi incertitudinea privind viitorul instituţiei. Astfel, cea mai mare instituţie de stat din mass-media, Societatea Română de Televiziune, este administrată în continuare de o conducere incompetentă şi acuzată de fapte de corupţie de inspectorii Curţii de Conturi, iar salariaţii din această instituţie sunt obligaţi zilnic să lucreze în condiţii care le pun zilnic viaţa în pericol din lipsa măsurilor de protecţie şi a materialelor sanitare, care există doar în comunicatele conducerii".
Recent, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, îşi manifesta speranţa ca activitatea instituţiilor să fie reluată cât mai curând: "Sperăm ca, în baza cifrelor existente, să se permită reluarea unor activităţi. Dar asta ţine de noi toţi. Ministerul Culturii face demersurile necesare, dar şi noi înţelegem că sănătatea oamenilor este prioritară, deoarece toate deciziile le luăm în strânsă colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică şi doar în urma unor comune cu specialiştii din zona epidemiologică emitem anumite hotărâri. Niciodată nu încurajăm managerii de instituţii sau de evenimente să facă lucruri fără a avea o strânsă consultare cu cei de la Direcţiile de Sănătate Publică".
Organizaţiile internaţionale din domeniu au solicitat Comisiei Europene şi Parlamentului European să întreprindă acţiuni rapide, direcţionate şi coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor şi companiilor, ca răspuns la impactul social şi economic devastator al crizei sanitare asupra sectorului mass-media. Pe de altă parte, directorul pentru situaţii de urgenţă de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan, a îndemnat guvernele din Europa să ia măsuri urgente pentru a reduce transmiterea noului coronavirus, inclusiv interzicerea evenimentelor la care se adună multe persoane (inclusiv cele din zona culturală), astfel încât să nu fie nevoite să aplice iar starea de urgenţă.
1. Cultura?!?
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 13.10.2020, 12:29)
Mofturi. Uitati-va la televizor, sau pe youtube, sau la poze, daca e vb de arte plastice.
Sport = mofturi. Am auzit ca doar ce s-a lansat ultima versiune a jocului FIFA 2012 (sau cam asa ceva). Pai ce, se compara cu ce joaca oamenii lui Radoi?!?
Scoala = mofturi. Video-nu-stiu-ce. Si oricum, cui ii trebuie scoala, cand exista wiki, iar diplomele... vedeti articolul de azi al d-lui Avramescu.
Toate astea si multe altele sunt doar mofturi, asa-mi spunea mie cineva pe-acest forum cu vreo cateva luni in urma.
Pe scurt, nimic nu conteaza decat Covid-19. Vom lupta impotriva Covid pana nu va mai ramane piatra pe piatra.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2020, 18:13)
Cultura este industrie? Tine de Ministerul Industriilor?