EFECTELE PANDEMIEI Bombă cu ceas - tot mai mulţi tineri au probleme legate de sănătatea mintală

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 aprilie 2022

Bombă cu ceas - tot mai mulţi tineri au probleme legate de sănătatea mintală

Ştirile cu infracţiuni comise de adolescenţi au curs în ultimele zile, de la violenţe şi furturi până la crime odioase. Situaţia pare scăpată de sub control, chiar dacă specialiştii au tot tras semnale de alarmă în perioada pandemiei. Psihologii consideră că cei mai afectaţi de pandemie ca vârstă au fost adolescenţii şi preadolescenţii, în cazul lor pandemia generând anxietăţi, stres şi depresii grave.

Situaţia este foarte gravă şi trebuie acţionat în cadrul şcolii pentru a-i ajuta pe tinerii cu probleme. Două dintre ştirile care au făcut vâlvă în aceste zile, au reuşit să şocheze, mai ales că autorii erau adolescenţi. Un elev de la Liceul Tehnologic din Flămânzi a fost incendiat în timpul orelor, incidentul având loc în momentul în care profesoara, care este şi directoarea unităţii de învăţământ, a ieşit din clasă pentru câteva minute. Inspectoratul de Poliţie şi Inspectoratul Şcolar au început cercetări în acest caz. Conform presei locale, elevul, în vârstă de 17 ani, a fost transportat la Spitalul Judeţean Botoşani, având arsuri pe aproximativ 20% din suprafaţa corpului. Ulterior, el a fost transferat la Iaşi. O fată în vârstă de 13 ani este considerată principalul suspect în cazul unei duble crime comise duminică, în satul Poiana, din Botoşani. Minora nu răspunde penal pentru faptele sale, au declarat surse judiciare. Ea a fost ridicată de poliţişti şi internată într-un centru de minori al DGASPC. Două femei, mamă şi fiică, au fost găsite moarte în propria gospodărie din satul Poiana din comuna Cristineşti, ele având plăgi înjunghiate în zona gâtului, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Valeriu Chihaia. Potrivit acestuia, femeile au vârste de 82 şi, respectiv, 53 de ani, şi locuiau singure într-o casă dintr-o zonă retrasă a localităţii. Cele două au fost găsite decedate una în curte, iar alta în casă, a spus Chihaia.

Copiii şi tinerii ar putea resimţi impactul COVID-19 asupra sănătăţii mintale şi a bunăstării lor mulţi ani de acum încolo, a avertizat UNICEF în raportul "Starea copiilor lumii 2021. În mintea mea: promovarea, protejarea şi îngrijirea sănătăţii mintale a copiilor!" Conform ultimelor estimări disponibile, la nivel mondial, peste unu din şapte adolescenţi cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată. Aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid anual, suicidul fiind între primele cinci cauze de deces la nivelul acestei grupe de vârstă. Totodată, se observă în continuare discrepanţe majore între nevoile legate de sănătatea mintală şi fondurile alocate sănătăţii mintale. Raportul semnalează faptul că, la nivel mondial, cheltuielilor cu sănătatea mintală li se alocă un procent de aproximativ 2% din bugetele publice dedicate sănătăţii. Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore a vorbit despre acest subiect: "Impactul este unul semnificativ, reprezentând doar vârful aisbergului. Chiar şi înaintea pandemiei, mult prea mulţi copii erau împovăraţi de greutatea unor probleme de sănătate mintală ignorate. Guvernele investesc prea puţin în abordarea acestor nevoi critice. Nu se acordă suficientă importanţă raportului dintre sănătatea mintală şi rezultatele obţinute pe parcursul vieţii". Potrivit unor date puse la dispoziţie de UNICEF, la nivel global, cel puţin unu din şapte copii a fost afectat în mod direct de măsurile de carantină, în timp ce peste 1,6 miliarde de copii au suferit pierderi educaţionale. Întreruperea rutinei, a educaţiei, a activităţilor recreative, dar şi grijile legate de veniturile şi sănătatea familiei îi fac pe mulţi tineri să încerce sentimente de teamă, furie şi îngrijorare pentru viitorul lor. Afecţiunile mintale diagnosticate, inclusiv ADHD, anxietatea, autismul, tulburarea bipolară, tulburările de comportament, depresia, tulburările alimentare, dizabilităţile intelectuale şi schizofrenia, pot afecta serios sănătatea copiilor şi a tinerilor, educaţia acestora, rezultatele pe care le obţin în viaţă şi capacitatea de a-şi câştiga existenţa. Chiar dacă impactul asupra vieţii copiilor este incalculabil, o nouă analiză realizată de London School of Economics indică faptul că pierderile suferite la nivelul contribuţiei economice din cauza tulburărilor mintale care duc la dizabilitate sau la deces în rândul tinerilor sunt estimate la aproximativ 390 de miliarde de dolari anual.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. & Rău platnicii bă, vă împrumutați și furați de la generațiile următoare, nelăsându-le prea multe opțiuni, posibilăți de dezvoltare personală, ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb