Efectele reorganizării: dacă judeţele se fac prea mari, coaliţia se face mică

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 15 iunie 2011

Efectele reorganizării: dacă judeţele se fac prea mari, coaliţia se face mică

Reorganizarea administrativă a ţării poate fi mai eficientă decât toate acţiunile opoziţiei în ceea ce priveşte destrămarea coaliţiei guvernamentale. Liderii PDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa comună, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă a ţării. Conducerea UDMR a declarat că nu are sus-ţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de colegii de la PDL. Lucrurile sunt evidente în acest moment, conducerea UDMR nu acceptă decât variantă propusă de ea, aceea cu 16 regiuni, în caz contrar urmând să nu mai susţină Guvernul Boc în Parlament. Pe de altă parte PDL-ul încearcă să se delimiteze de proiectul pe care Emil Boc l-a susţinut public în ultimele zile, secretarul general al partidului, Ioan Oltean, declarând că proiectul nu are nicio legătură cu formaţiunea din care face parte şi că este iniţiativa preşedintelui Băsescu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumente suficiente pentru asta: "Noi am spus în coaliţie că nu putem accepta varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe-mamut. Nicio organizaţie judeţeană sau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă. Din punctul nostru de vedere, nu este posibilă o susţinere faţă de un astfel de proiect. Noi am spus că pentru noi punctul de plecare este proiectul nostru de reorganizare cu 16 regiuni de dezvoltare şi că o reformă administrativă se poate construi pe 16 regiuni, nu pe opt. Nu avem cum să susţinem un astfel de demers, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Noi considerăm că nu exis-tă argumente suficiente pentru a crea opt judeţe-mamut. Nu ştiu dacă PDL şi premierul Emil Boc doresc să-şi asume răspunderea. Fără o susţinere în coaliţie, nu va avea majoritate în Parlament. Fără o majoritate în Parlament, nu există Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Încă nu ştiu dacă va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate în opt judeţe, dar, să fie clar, nu va exista o susţinere din partea noastră pe un astfel de proiect. Dacă va merge mai departe premierul, sau PDL, fără susţinerea noastră, înseamnă că vom avea o problemă în Parlament, nu va exista o majoritate. Dacă PDL vine să insiste cu asumarea răspunderii, nu va exista susţinerea noastră şi dacă nu există susţinere nici coaliţia nu funcţionează, dar nu vreau să intru în speculaţii. Important este că, dacă fără sprijinul nostru se va iniţia o asumare pe acest proiect, UDMR nu va susţine şi dacă nu va susţine înseamnă că nu face parte din majoritatea parlamentară".

Discuţiile între cele două partide vor continua şi în zilele următoare, în ciuda poziţiei tranşante a reprezentanţilor UDMR. Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că viziunea partidului său pentru reorganizarea administrativă a ţării porneşte de la comasarea judeţelor şi a precizat că forma finală a proiectului va fi decisă în coaliţie. Situaţia este însă destul de tulbure şi în PDL unde se apreciază că a fost făcută o greşeală strategică majoră atunci când secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat că Executivul ar dori să-şi asume răspunderea pe un astfel de act normativ. În acest caz riscul ca Guvernul să cadă la o eventuală moţiune de cenzură a opoziţiei este foarte mare. Mai mult, au apărut deja zvonuri conform cărora liderii PNL şi PSD ar fi dispuşi să susţină propunerea UDMR, tocmai pentru a sparge arcul guvernamental, fapt ce poate avea însă efecte negative la nivelul popularităţii, pe termen lung.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a adresat formaţiunilor parlamentare invitaţia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritorială şi revizuirea Constituţiei. Preşedintele PNL a precizat că USL va merge la consultări, dar nu îşi propune să discute agenda propusă de către preşedintele Traian Băsescu, ci să îl convingă pe şeful statului să renunţe la reorganizarea administrativ-teritorială, care ar duce România în "haos şi debandadă": "Vom merge, excepţional, la Cotroceni. Datoria noastră este să facem tot ceea ce putem pentru a împiedica trecerea unei iniţiative care ar putea arunca ţara în haos. Sunt lucruri foarte grave la mijloc". Antonescu a anunţat că USL va depune imediat o moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe reforma administrativă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Strigator la Cer ce se petrece in Romania acestor zile.

    1. Ce te miri ? se petrece o reorganizare politica ; administrativa mai va... 

    Acum daca in clasa politica ar exista barbati de stat (ati vazut careva asa ceva ?) , pentru interesul national, cei din opozitie - sau o parte dintre acestia, ar trebui sa sustinta proiectul guvernului (al PDL) asa ca sa vada UDMR-isti (aia a lu' Pisti) ca nu pot folosi santajul la nesfarsit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb