Consumul de oţel va continua să crească în acest an, chiar dacă, în general, o astfel de tendinţă umbreşte expansiunea economică. La nivel mondial, cererea de oţel va spori cu aproximativ 2%, în vreme ce economia supraîncălzită a Chinei va genera o creştere de peste 10% în domeniu, în această ţară, notează raportul "Semne vitale 2005", realizat de Worldwatch Institute. Aşadar, consumul de oţel din China va genera 61% din creşterea cererii la nivel mondial. Specialiştii de la Worldwatch Institute arată că apetitul Chinei pentru oţel ar putea afecta economiile din alte regiuni. Spre exemplu, în noiembrie 2004, producătorul auto japonez "Nissan Motor" a fost nevoit să închidă trei fabrici de asamblare din ţară, vreme de cinci zile, din cauza lipsei materiei prime (oţel).
Cel mai mare impact al consumului din China este resimţit în evoluţia preţului oţelului. La nivel mondial, cotaţiile oţelului au cres-cut cu 50-70% în a doua jumătate a anului 2003, atingînd niveluri record. Dacă în anii 1999 -2002, tona de oţel era cotată la 100 de dolari, în 2004, preţul a ajuns la 250 de dolari/tonă.
Producţia mondială de oţel brut a atins 1,05 miliarde de tone în 2004, în creştere cu 8,8% faţă de anul prcedent, mai indică raportul amintit, citînd datele Institutului Internaţional al Fierului şi Oţelului (IISI). Astfel, anul trecut, producţia a depăşit, pentru prima oară în istorie, pragul de un miliard de tone. Creşterea din domeniu s-a datorat, în primul rînd, cererii din ţările asiatice, îndeosebi din China.
Industria oţelului a suferit schimbări semnificative în ultimul deceniu. În 1994, spre exemplu, Japonia a fost principalul producător de profil, urmată de China şi Statele Unite ale Americii. De la acel moment, producţia Chinei aproape că s-a triplat, iar cea a Japoniei a sporit cu numai 12%. Producţia SUA a crescut, la rîndul său, cu doar 3%. China, liderul mondial pe segmentul oţelului, a contribuit, în 2004, cu aproape 50% la creşterea producţiei globale de profil.
În perioada 1994-2003, producţia mondială de oţel a sporit cu 28%. În Asia, însă, a fost consemnată o creştere de 65%. Creşteri importante s-au înregis-trat şi în Thailanda, Indonezia şi Kazahstan. Asia a realizat 48% din producţia mondială de oţel în 2004, comparativ cu 37% în urmă cu zece ani. Acest lucru demonstrează dinamismul economiei regiunii.
Oţelul este o marfă importantă în comerţul internaţional. Dacă la mijlocul anilor '80 exporturile de produse siderurgice reprezentau 25% din producţia mondială, în perioada 2001-2003, proporţia a ajuns la 40%. Sectoarele industriale care au determinat această evoluţie sînt: costrucţiile, producţia auto, producţia de nave, utilajele industriale şi produsele metalice. Potrivit estimărilor specialiştilor, toate aceste ramuri vor creşte într-un ritm rapid în anii următori.